Site icon gandeste.org

Lipsa de reactie

De fiecare data cand un formator de opinie are curajul sa critice populatia pentru lipsa de reactie fata de politica actualei guvernari, ine­vi­tabil el devine tinta atacurilor din partea asa-zisei populatii sau a unor persoane care sustin ca ar vorbi in numele acesteia. Acuzatiile sunt aduse sub forma de lozinci, acestea fiind invariabile: “sa nu generalizam!” si “mintiti cu ne­rusinare!”. In rest, argumentele lip­sesc cu des­a­varsire. Din punct de vedere stiintific, populatia Romaniei prezinta un anumit interes din perspectiva decalarii uriase care exista intre convingeri si actiuni concrete. Intr-o tara civilizata, guvernul care ar fi ajuns la o cota de suport de 9% s-ar fi confruntat cu demonstratii populare de amploare. In Franta, Spania sau Portugalia, tentativele guvernului de a creste varsta de pensionare sau de a reduce cheltuielile sociale provocau o reactie foarte dura din partea populatiei. Se ajun­ge la situatii in care in strada ieseau literalmente mi­lioane de oameni, iar demonstratiile se des­fasurau in toate orasele mari. Evident, se poate discuta daca astfel de actiuni au fost utile sau nu, daca pozitia protestatarilor a fost productiva sau contraproductiva, dar un lucru este cert: prin astfel de actiuni, acea parte din populatie care se simtea nedreptatita de actiunile guvernului a dat de inteles ca trebuie sa existe un dialog social si sunt necesare anumite concesii din partea guvernului.

In cazul Romaniei situatia arata bizar. Toate son­dajele de opinie plaseaza increderea in guvernul Boc sub cota critica de 15%, iar estimarile cele mai credibile o plaseaza la 9%. Daca la mitingul pentru sustinerea motiunii de cenzura au venit mai putin de zece mii de oameni, inseamna ca exista o anemie sociala extraordinar de periculoasa. In mod normal, situatia in care convinge­rile populatiei nu sunt sustinute in vreun fel de acti­uni concrete se intalneste numai in tarile totalitare in care orice forma de dizidenta prezinta un risc real pentru libertatea sau viata celor implicati. Din aceasta observatie pot fi trase trei concluzii: fie Romania a ajuns un stat totalitar in care dizidenta este o actiune deosebit de riscanta, fie specificul mintalului colectiv permite intimidarea populatiei fara actiuni violente directe, fie populatia este incapabila sa intreprinda actiuni concrete pentru apararea intereselor proprii. Din punctul nostru de vedere, Romania nu poate fi considerata un stat totalitar de model ceausist, deci raman doar doua explicatii pe care le consideram valabile intr-o masura egala.

Daca ar fi sa analizam prioritatile populatiei conform gradului de participare la diverse manifestari, rezultatele obtinute nu ar fi fost deloc magulitoare. La mitingul pentru sustinerea motiunii au participat cel mult zece mii de protestatari, ceea ce este mai putin decat numarul participan­tilor la concertul de comemorare a lui Mi­chael Jackson si mai putin decat numarul participantilor la vreun gratar colectiv cu mici si bere organizat de Marian Vanghelie. Aceasta este situatia reala. Romanul de rand poate renunta foarte facil la statul pe canapea cu o halba de bere in conditiile in care i se ofera o posibilitate de a consuma mici si bere in aer liber. Acum se vede ca strategia regimului portocaliu de a transforma viata politica intr-un nesfarsit circ mediatic a ge­nerat efecte pe termen lung. Se poate spune ca am asis­tat la o operatiune masiva de spalare de creier, operatiune executata cu maxima eficienta si eleganta. Romanul de rand nu mai este capabil sa perceapa politica ca pe un lucru serios, cel putin din punct de vedere emotional. Teoretic, fiecare intelege importanta politicii, dar din punct de vedere al experientelor cotidiene, politica este doar un alt show la televizor. Din nefericire, majoritatea oamenilor actioneaza in functie de experiente cotidiene si nu in functie de concepte teoretice.

Se pare ca va trebui sa ajungem in situatia in care fiecare cetatean al acestei tari va intelege din experienta cotidiana faptul ca politica il pri­veste si numai atunci va exista posibilitatea ca populatia sa se implice in procesul politic. Pana atunci, ce­tateanul de rand va fi preocupat de consumul de mici si bere in aer liber. Ii uram pofta buna.

sursa: cronicaromana.ro

Exit mobile version