Saptamana aceasta, bioeticianul Virgiliu Gheorge a vrut sa-si lanseze cartea, “Tulburarea identitatii de gen si viitorul omenirii”, undeva, in cadru universitar. Ti-ai gasit! Conducerea Universitatii Bucuresti s-a spalat pe maini cu lozinci “respectam dreptul la libera exprimare”, dar nu puteti veni, iar apoi Casa Studentilor a anulat, in ultima clipa, evenimentul, dupa ce isi daduse in prealabil acordul. Asa ca lumea s-a mutat in sala de conferinte a unui hotel apropiat, dar si aici au aparut probleme; adeptii diversitatii si libertatii de exprimare s-au strans sa intrerupa conferinta pentru ca “afecteaza imaginea comunitatii gay”. Se poate dezbate mult si bine pe marginea evenimentului, insa nu mai incape indoiala ca libertatea de exprimare functioneaza doar intr-o directie, iar statul roman este o sluga bleaga. Daca homosexualii vor sa ruleze un film la Muzeul Taranului Roman, la Muzeul Satului sau la Biserica Rusa este vorba de dreptul la opinie si se incurajeaza diversitatea. Daca niste crestini vor sa lanseze o carte intr-un spatiu universitar, chemam politia gandirii, facem presiuni cu societatea civila si ambasadele, iar la sfarsit atragem atentia asupra unui “discurs al urii”.
Julia Roberts este vocea unui clip ecologist de unde puteti invata tot ce aveti nevoie despre miscarea verde. Nu trebuie sa mai ascultati povesti despre incalzirea globala, studii stiintifice, teorii ale conspiratiei, pe Pharell Williams sau alta vedeta de pripas. E pierdere de timp. Filmuletul astaprinde esenta. Iar in concluzie povestea suna asa: omul e un ticalos nenorocit. Natura sau Mama Natura detine tot, omul fiind cumva tolerat aici. De asemenea, prin vocea inegalabila a Juliei Roberts, Natura ne anunta ca omul nu este nici macar cea mai importanta specie; mai mult, Natura ne ameninta ca nu are nevoie de noi si, la nevoie, ne poate flamanzi pana la moarte. Fiecare bucata din univers ii apartinei Mamei Gaia, care se pregateste acum sa evolueze. Daca omul nu vrea sa faca saltul mai departe, urmeaza apocalipsa (omului). “One way or the other”.
Primele rezultate vizibile ale luptei impotriva coruptiei si-au facut aparitia. S-au umplut puscariile tarii. In aceste conditii, Politia Bucuresti a decis sa isi extinda capacitatile prin ocuparea unui spatiu alocat inainte unei reviste a institutiei. Solutii de cazare se vor gasi in continuare, mai ales ca lumea este avida de sange. De pilda poporul dornic de razbunare isi poate aduce aminte ca ocna costa bugetul, ca pentru autostrazi nu avem bani si ca mai bine ar fi scosi la munca detinutii. Doar asa s-a facut si Canalul, mandria tarii.
Un studiu a relevat ca adolescenta se termina pe la 25 de ani, dupa ce, in urma cu mai multi ani, rezultatele unei cercetari similare indicau varsta de 15 ani. Concluziile par usor optimiste, daca luam in calcul indicatori precum casatoriile sau numarul de copii, dar chiar si asa releva o anomalie. De pilda, un copil Amish de sapte ani poate duce o zi de munca agricola fara probleme, cu toate responsabilitatile inerente care decurg de aici, in timp ce un copil crescut dupa ideile contemporane abia daca stie sa se lege la pantofi. Apoi, daca ne uitam pe epistolele scrise in adolescenta, ale unor oameni obisnuiti din secolele trecute, vedem o maturitate a gandirii si o educatie sentimentala pe care astazi o tradeaza prea putini. Insa daca, asa cum ne-a invatat Rousseau, trebuie sa invatam de la copil bunatatea, atunci nu trebuie sa ne facem griji. Trebuie doar sa devenim cu toti copii, sa prelungim adolescenta pana la moarte, sa ne punem flori in par si lumea va fi minunata!
In 2004, Donald Rumsfeld a condus un grup de studiu pentru a afla cauzele pentru care musulmanii ii urasc pe americani. Teoria oficiala vanturata pe toate gardurile este ca islamistii ii urasc pe yankei pentru libertatile lor splendide. Nici vorba, spune studiul lui Rumsfeld. Orientalilor nu le plac SUA pentru politica lor de sustinere a Israelului si, mai ales, pentru sprijinul acordat regimurilor dictatoriale din zona (Arabia Saudita, Pakistan, Iordania, etc.) Tot in urma studiului a reiesit ca interventionismul american a crescut influenta miscarilor radicale, fundamentalismul si terorismul. Potrivit aceleiasi cercetari, musulmanii cred ca ocuparea Iraqului si a Afganistanului nu a insemnat democratie, ci haos. Dar, de la inaltimea bombardierelor, cine are timp sa asculte niste “inapoiati”?
Obisnuiti cu eurocentrismul, ziarele serioase ignora informatiile despre alte zone cum ar fi, de exemplu, Afganistanul, locul unde Marile Puteri joaca Marele Joc inca dinainte de Kipling si al sau “Kim”. Beijingul a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa construiasca o hidrocentrala intr-o regiune foarte violenta din Afganistan, dar si drumuri si cai ferate catre Pakistan, un mai vechi aliat. In timpul asta, Rusia nu a stat nici ea cu mainile in san. Ministrul Apararii, Sergei Shoigu, a facut o vizita de lucru la Havana, dupa intalniri similare in Venezuela si Nicaragua. In cuvintele unui analist politic rus, “ministrii de aparare nu fac vizite de curtoazie”.
Autor: Ninel Ganea
Sursa: Karamazov.ro