Anunțurile privind vânzarea rinichilor, prin care aceste organe sunt comercializate cu zeci de mii de euro, sunt disponibile pe platformele de vânzare online din România, chiar dacă legea prevede sancțiuni de 7 ani de închisoare pentru mediatizarea unor astfel de anunțuri.
Cel mai recent anunț privind vânzarea unui rinichi a apărut săptămâna trecută pe una dintre cele mai mari platforme de vânzări online din țară.
„Vand rinichi sanatos fara nici un altfel de problema nu fumezz nu concum alcool grupa sanguina B3 Pozitiv cer si ofer seriozitate pret intreg 30.000€ cu un avans de 10.000 raspund la orice ora in orice zi!”, se precizează în anunț.
Acesta nu este un caz singular, existând site-uri unde se găsesc zeci de anunțuri privind traficul de organe.
La o simplă căutare după expresia “vând rinichi”, ne-au apărut 200 de anunțuri, cel mai vechi anunț fiind datat 11 noiembrie 2010.
„Vând rinichi urgent nu fumez nu beau nu ma droghez… cumpărătorul suporta toate cheltuielile rog seriozitate am doar 21 ani”, este anunțul unei persoane care își vinde rinichiul la un preț de 40.000 de euro.
Pe site-ul mai sus menționat, se mai vinde ficat, chiar și ovule, prețul fiind variabil. De exemplu, dacă la rinichi se adaugă și un lob de ficat, prețul de vânzare este de 85.000 de euro.
Ce spune legea
Potrivit legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, orice activitate privind transplantul de organe este realizată doar de Agenția Națională de Transplant.
Astfel, potrivit articolului 154, „organizarea și efectuarea prelevării de organe, țesuturi și/sau celule de origine umană, în scopul transplantului, în alte condiții decât cele prevăzute de prezentul titlu, constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale”.
Potrivit articolului 154, prelevarea sau transplantul de organe și/sau țesuturi și/sau celule de origine umană fără consimțământ dat în condițiile prezentului titlu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani.
Totodată, potrivit art 157, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani fapta persoanei de a dona organe și/sau țesuturi și/sau celule de origine umană, în scopul obținerii de foloase materiale sau de altă natură, pentru sine sau pentru altul.
În ceea ce privește publicarea unor astfel de anunțuri, legea prevede că:
„Publicitatea în folosul unei persoane, în scopul obținerii de organe și/sau țesuturi și/sau celule de origine umană, precum și publicarea sau mediatizarea unor anunțuri privind donarea de organe și/sau țesuturi și/sau celule umane în scopul obținerii unor avantaje materiale sau de altă natură pentru sine, familie ori terțe persoane fizice sau juridice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”.
Nu în ultimul rând, introducerea sau scoaterea din țară de organe, țesuturi, celule de origine umană fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Într-un comunicat emis astăzi, Agenția Națională de Transplant susține că este „Unica instituție responsabilă pentru activitatea de transplant” și că „nu are nicio legătură cu traficul de persoane. De acest fenomen, de care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, se ocupă instituțiile abilitate ale statului. Conform atribuțiilor Agenției Naționale de Transplant și a misiunii sale, instituția noastră nu poate împiedica publicarea diverselor anunțuri în presă sau pe diferite platforme online. Dar, vă asigurăm că niciunul din aceste anunțuri nu și-au găsit finalitatea în unititățile sanitare acreditate pentru transplant din România”.
În loc de concluzie
Anunțuri privind vânzarea organelor- rinichi, lob de ficat, ovule- sunt disponibile în spatiul online, sub ochii autorităților, care parcă așteaptă să se întâmple noi și noi nenorociri, până să înceapă să aplice legea.
Până atunci ne întrebăm dacă nu cumva, în România, există liber la traficul cu organe?
Autor: Raluca Oanță
Sursa: Active News