Christensen apreciază că tocmai moneda unică europeană este în mare măsură responsabilă pentru problemele cu care se confruntă astăzi Europa. “Moneda euro nu ar fi trebuit să apară. Astăzi, contribuabilii europeni nu au nicio dorinţă să plătească pentru alţii. Nu există nici solidaritate, nici mobilitate din partea lucrătorilor europeni, iar bariera lingvistică rămâne între europeni rămâne un factor foarte important”, a spus directorul Saxo Bank. Lars Seier Christensen că zona euro ar trebui să se reconfigureze şi să se limiteze strict doar la ţările cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Viziunile pesimiste ale bancherului danez se adaugă celor vehiculate de economişti şi finanţişti germani care, în ultimii doi ani, propun o altă configurare geo-economică şi monetară a Europei. Pe de o parte sunt adepţii revenirii la fostele monede naţionale, după abandonarea actualei monede unice europene, pe de alta, sunt cei care doresc apariţia unui “nou euro” pe o arie restrânsă, un club select de state europene cu economii competitive. “Eu recomand menţinerea monedei euro numai în ţările cu un grad al dezvoltării economice apropiat: Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Austria”, a spus preşedintele fondator al Saxo Bank. Lars Seier Christensen a avansat chiar ideea crearării rapide a unui mecanism de părăsire a zonei euro.
Fostul diplomat european şi preşedinte al Federaţiei germane a industriilor Hans-Olaf Henkel a declarat recent pentru cotidianul.ro: “După ce am fost unul dintre susţinătorii creării monedei euro, consider acum că poziţia mea pro-euro din acea perioadă a fost cea mai mare greşeală profesională pe care am făcut-o vreodată”. Henkel a precizat că această schimbare de atitudine are la bază câteva motive serioase. În primul rând, dezamăgirea pentru faptul că politicienii europeni au încălcat toate promisiunile făcute la semnarea Tratatului de la Maastricht. “Nu numai că Grecia a fost primită în zona euro din motive politice, şi nu pe baza unor date reale de competitivitate economică, dar, de asemenea, regula fundamentală că nici un membru UE nu va depăşi deficitul bugetar anual de 3 la sută din Produsul Intern Brut a fost încălcată, de la semnarea Tratatului, de mai mult de o sută de ori”, a mai spus Hans-Olaf Henkel. El consideră că ideea potrivit căreia o singură regulă financiară se potriveşte pentru toate statele membre ale zonei euro s-a dovedit a fi falsă. Oficialul german a precizat că, având acces la ratele dobânzilor la niveluri mult mai mici la bănci din Germania, politicienii greci au reuşit să acumuleze datorii uriaşe, iar banca Spaniei a intrat pe o spirală a creditelor imobiliare, fără să fie în mod real capabilă să acopere ratele dobânzilor.
În opinia lui lui Hans-Olaf Henkel, ţările din sudul Europei şi-au pierdut astfel, prin datorii neacoperite, competitivitatea lor economică. După părerea sa, planul european de salvare a monedei euro cu orice preţ s-a dovedit a fi unul în detrimentul tuturor. Responsabilitatea pentru o asemenea abordare, mai spune Henkel, aparţine politicienilor europeni, iar abordarea lor actuală va duce la mai multe datorii, la o inflaţie mai mare şi la un standard de viaţă mai scăzut în Europa.
Henkel este şi el de părere că alternativa la actualele “soluţii” propuse de oficialii de la Bruxelles ar fi ca Austria, Finlanda, Germania şi Olanda să părăsească zona euro şi să îşi creeze o nouă monedă comună, abandonând actuala monedă euro. “Noii monede i se pot alătura mai târziu şi alte state, iar apariţia unei noi bănci centrale europene ar trebui să fie direct conectată la Bundesbank, iar conducerea ei să fie încredinţată unui german. Ar trebui să lăsăm ţările care o doresc, să iasă din zona euro, iar unele ţări din nordul Europei, după ce vor abandona şi ele euro, ar putea să îşi creeze propria lor monedă”, a propus Hans-Olaf Henkel, fost diplomat european şi preşedinte al Federaţiei germane a industriilor, în interviul său pentrucotidianul.ro cu ocazia participării la un semninar organizat de Bruegel, think tank de analiză economică din Bruxelles.
Autor: George Bogda