Toate sondajele de opinie îl dau pe Klaus Iohannis cîştigător în aproape toate variantele la alegerile prezidenţiale din toamnă, arătînd că românii vor să-i dea şi al doilea mandat. Asta înseamnă că românilor le place modul în care au fost conduşi şi că, în consecinţă, mai vor o dată! Aşa cum au vrut cu Ion Iliescu şi Traian Băsescu.
Faptul că eu văd în această perspectivă continuarea unui soi de masochism pe care îl practicăm cu astfel de opţiuni nu are nici o importanţă, căci democraţia presupune ca votul popular să decidă, lucru cu care, indiferent de consecinţe, n-am cum să nu fiu de acord. Totuşi, cît timp am posibilitatea să-mi exprim un punct de vedere, sînt obligat să analizez atît efectele unei astfel de alegeri, cît şi mecanismul care lucrează în spatele acestei construcţii propuse electoratului, în care Iohannis apare drept virtual cîştigător. N-aş face o asemenea analiză dacă n-aş fi observat că, atît în cazul lui Ion Iliescu, cît şi în cazul lui Traian Băsescu, după terminarea celor două mandate, chiar cei care i-au ales şi-au manifestat nemulţumirea faţă de propriile alegeri!
Din această perspectivă, am citit cu mare atenţie declaraţia lui Klaus Iohannis în legătură cu „Cazul Caracal”, dată imediat după ce avocatul din oficiu al „monstrului” a anunţat că Gheorghe Dincă şi-ar fi recunoscut cele două crime.
Ceea ce m-a şocat în primul rînd în acest discurs a fost proporţia referirilor lui Iohannis la cazul în sine, faţă de atacurile la adresa Guvernului, pe care, în mod explicit, îl consideră ca fiind „autorul moral al acestei tragedii”!
Astfel, am analizat grafic cele două aspecte, iar concluzia este una şocantă: din totalul de 4917 semne ale discursului, doar 860 se referă la cazul de la Caracal, în timp ce restul de 4057 constituie un atac la adresa Guvernului! Şi analiza numărului de cuvinte arată aceeaşi disproporţie: din totalul de 860 de cuvinte ale discursului, doar 160 sînt despre cazul de la Caracal, în timp ce restul de 700 de cuvinte sînt despre atacul la adresa Guvernului! Iată cum arată acest grafic:
Chiar dacă ne aflăm în plină campanie pre-electorală, este de-a dreptul şocant ca, din nou, o tragedie să fie folosită în bătălia politică. Dar acest fapt nu este o noutate, dacă ne gîndim că şi după tragedia de la „Colectiv” am asistat exact la aceeaşi situaţie! Atunci, preşedintele Klaus Iohannis a şi folosit acea expresie nefericită: „A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis1448280200)!
Şi acum, deşi a fost aspru criticat pentru declaraţia sa din 4 noiembrie 2015, de după „Colectiv”, Klaus Iohannis nu s-a putut abţine şi a spus cam acelaşi lucru după cazul de la Caracal: „Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta”!
Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis ne spune că vrea să instaleze din nou „Guvernul Meu”, aşa cum a făcut după „Colectiv”, cînd a instalat Guvernul Cioloş, profitînd atunci, ca şi acum, de o tragedie! Ce înseamnă, cu adevărat, expresia „Vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri”, ştiindu-se că urmează alegeri prezidenţiale, nu alegeri parlamentare, dacă nu intenţia declarată de a profita de tragedia de la Caracal pentru a da jos un guvern legitim ales? Nu cumva încă o dovadă că Preşedintele ţării se implică în viaţa politică drept partizan al partidelor care-l susţin în viitoarea campanie electorală?
Este înfiorător acest tip de comportament al preşedintelui Klaus Iohannis, care nu are nici cea mai mică rezervă în a-şi anunţa intenţia de a profita din nou de o tragedie pentru a-şi instala „Guvernul Meu”! Avem aici o constantă extrem de periculoasă, care face praf şi pulbere şubreda noastră democraţie.
Este, în acelaşi timp, un semn despre felul în care se va derula şi al doilea posibil mandat al lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României.
Autor: Ion Spanu
Sursa: Cotidianul