Operația s-a declanșat. La Cotroceni, astăzi are loc o negociere mascată. La fel cum referendumul a avut rolul de a împinge în sus prezența la europarlamentare și de a muta atenția generală spre Justiție, punând în umbră interesul național, iată că acum, după același model, consultările pe tema referendumului vizează de fapt o nouă construcție parlamentară. Președintele Klaus Iohannis tatonează. Și negociază subtil. O nouă paradigmă a guvernării. Care să-i aducă pe liberali la putere. Îi face treaba lui Ludovic Orban.
Obiectivul lui Klaus Iohannis este de mult timp declarat. Să aibă un Guvern al său. Fie și pe ultima sută de metri a mandatului prezidențial, după ce a mai reușit o dată temporar cu Dacian Cioloș, devenit între timp rivalul său. Acum, un Guvern dirijat de la Cotroceni este cu atât mai important. Pentru că este de natură să-i asigure o victorie necondiționată în tentativa sa de a obține un al doilea mandat.
Președintele e pe val. La fel cum înfrângerea, dacă referendumul nu ar fi trecut, i-ar fi fost pusă în cârcă integral, liberalii devenind în această ipoteză o victimă colaterală, tot așa surprinzătoarea victorie în referendum îl face pe Iohannis principalul beneficiar, iar liberalii devin beneficiarul secund. În timp ce norocosul de serviciu este USR, cu Dacian Cioloș în epicentru care, pentru moment cel puțin, devine cea mai serioasă amenințare a locatarului de la Cotroceni.
Realitatea e că Ludovic Orban în special și actuala echipă de la conducerea PNL nu au capacitatea de a negocia pentru un proiect greu și ambițios, cum este distrugerea actualei majorități din Parlamentul României, așa cum a rezultat ea din alegeri, și construcția unui nou sistem de alianțe, care să permită formarea unui Guvern în jurul PNL. Iar Klaus Iohannis a intuit corect cât de mare este capacitatea PSD de a se replia după o înfrângere, de a-și reface forțele cu rapiditate și de a relua în forță asaltul politic asupra rivalilor săi.
Aparent, Ludovic Orban nu este în stare, pentru că și-a demonizat prea mult adversarii fie partide, fie politicieni luați independent, pentru a-i îmbrățișa acum, a-i sufoca mimând dragostea, a-i seduce și a-i determina să scuipe unde au pupat și să pupe unde au scuipat. Realitatea e că terenul de luptă este în acest moment în Parlament. Doar acolo poate fi jucată o carte a unei moțiuni de cenzură de succes. Degeaba ar trece organizații întregi și sute de primari de la o zi la alta din tabăra social-democraților în cea a liberalilor, dacă în Legislativ nu se mișcă cum trebuie plăcile tectonice. Acolo și doar acolo există posibilitatea, teoretic ce puțin, de a încheia înțelegeri ferme cu partidele politice din opoziție și, mai ales, înțelegeri individuale cu senatorii și deputații independenți, care sunt din ce în ce mai numeroși. Iar Ludovic Orban e silit de împrejurări să acționeze din afara Parlamentului. La fel ca și Iohannis. Numai că acesta din urmă beneficiază de aura magnetică a victoriei pe care tocmai a obținut-o. Și are la îndemână un pretext bun.
Pretextul este succesul de la referendum. Să nu ne amăgim. La fel cum nici președintele nu a ținut minte întrebările de la referendum, nici cetățenii, care într-un număr neobișnuit de mare au spus „da,” nu s-au gândit la referendumul în sine. Ei au spus „da” pentru ca PSD să-și ia vacanță. Să fie măturat de la putere. În timp ce ceilalți, publicul frontului PSD a stat acasă, impasibil și convins că referendumul nu va trece. De aceea, unii sunt pe val iar alții sunt sub val. Cei de pe val inspiră adânc, ceilalți iau încă apă. Pe acest fond este posibilă o mișcare surpriză în Parlamentul României, asemănătoare cu cea care a dus la căderea Guvernului Ungureanu. Iar Klaus Iohannis este numai bun pentru a instrumenta de la Cotroceni această operație. Sub pretextul unor consultări vizând punerea în operă a rezultatului referendumului.
Klaus Iohannis la Cotroceni și-a propus în cel mai prost moment pentru PSD să măsoare și apoi să influențeze tensiunea arterială a partidelor. Consultările sunt pretextul. Momeala este modul în care va fi împărțit algoritmul puterii. Ceea ce Ludovic Orban este incapabil să ofere sau nu știe cum sau acolo unde acesta nu prezintă garanții de seriozitate, intervine în forță președintele Klaus Iohannis. Acesta însă mai are de tranșat o problemă.
Nu are rost să ne ascundem după degete. Rareș Bogdan este omul de încredere al lui Klaus Iohannis. Fanul necondiționat al acestuia. El a ajuns moț în vârful listei la europarlamentare nu pentru că a visat frumos Ludovic Orban, ci pentru că fix asta a cerut președintele Klaus Iohannis. Proiectul Rareș este mai amplu decât pare la prima vedere, iar eu unul am sesizat și am anunțat acest lucru încă din momentul în care vedeta TV a fost lansată în apa învolburată a politicii. Mai devreme sau mai târziu, Ludovic Orban va fi măturat de la vârful PNL. Pur și simplu, pentru că Rareș Bogdan prezintă mai multă încredere pentru Iohannis. Și pentru că, politic vorbind, se plasează fix la intersecția electoratelor PNL și USR. Și mai are și capacitatea de a atrage numeroase voturi din partea naționaliștilor. Intuind această situație sau poate fiind și mai bine informat decât mine, Ludovic Orban joacă duplicitar. Nu are încotro. Trebuie să rezolve problema Capitalei iar Rareș Bogdan este până una alta cea mai bună soluție. Numai că asta presupune ca el să devină președinte al celei mai mari organizații PNL din țară, cea de București. Ceea ce se putea întâmpla chiar ieri. În mod surprinzător însă, Ludivic Orban a dat înapoi. Și a amânat o decizie, pe care stafful partidului o putea lua ieri, luându-și un termen de grație de două săptămâni.
Numai că președintele Klaus Iohannis, pentru a reuși să rupă configurația actuală a Parlamentului, să contruiască o nouă majoritate, să măture Guvernul și să instaleze un Guvern al său, care în niciun caz nu va fi condus de Ludovic Orban, are nevoie să rezolve cu prioritate și această problemă legată de statutul politic al lui Rareș Bogdan. Ceea ce nu cred nici în ruptul capului că va putea rezolva azi.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog