Site icon gandeste.org

Jaf în pădurile ţării. România defrişată creşte vertiginos

Un raport exploziv al Curţii de Conturi a României privind “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România în perioada 1990-2012” arată dezastrul uriaş în care au ajuns pădurile ţării, supuse unui jaf “strategic”, la care şi-au adus contribuţia guvernele postdecembriste, aleşi locali – primari, consilieri, judecători de la diverse instanţe din ţară, alături de solicitanţi – politicieni, aventurieri, samsari, înalte feţe bisericeşti dedate la lăcomie drăcească etc.

NU le ajunge Pădurea!

După douăzeci de ani de aplicare a legilor de fond funciar privind terenurile cu vegetaţie forestieră, reconstituirea drepturilor de proprietate arată că dintr-un total de 6.486.000 hectare de fond forestier existent în 1948 (din care 1.879.000 hectare erau proprietatea publică a statului), în perioada 1991-2010 a fost solicitată pentru a fi reconstituită suprafaţa de 4.924.000 hectare, suprafaţa de 3.295.000 hectare fiind validată prin proceduri administrative sau în urma hotărârilor judecătoreşti şi suprafaţa de 3.060.000 hectare fiind pusă în posesie de comisiile locale. A mai rămas nepusă în posesie şi nepredată de către Romsilva suprafaţa de 235.000 hectare.

Solicitările de fond forestier formulate de către persoanele fizice depăşesc cu 390.000 de hectare suprafaţa de pădure deţinută la nivelul anului 1948 iar dacă se iau în considerare pe lângă persoanele fizice şi formele asociative, depăşirea este de 575.000 hectare. Judecând după mărimea acestor solicitări, ar însemna că statul nu va mai rămâne nici cu suprafaţa de pădure deţinută în proprietate în anul 1948, cu toate că, presupunând că reconstituirea s-ar face în condiţiile legii, această proprietate ar trebui să fie cu mult mai mare cel puţin din următoarele motive:

Din această cauză, opiniile des auzite sau exprimate, conform cărora retrocedările pot continua fără grijă deoarece suprafaţa de pădure retrocedată până în prezent este departe de nivelul la care ar afecta proprietatea publică a statului din 1948, sunt iresponsabile. Atitudinea de îngăduinţă faţă de abuzuri, motivată de astfel de justificări riscă să înlocuiască abuzurile statului din 1948 cu abuzurile asupra proprietăţii statului, în special din perioada de după anul 2000.

“Metodologia” jafului silvic

Din analiza dosarelor întocmite şi prezentate în timpul misiunii de audit al performanţei, rezultă că s-au făcut solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate

a) pentru:

b) de către:

c) în baza:

Multe din dosarele de tipul celor arătate mai sus au fost soluţionate favorabil sau prin procedură administrativă prevăzută de Legea 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare sau prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile.

Guvernele postdecembriste, pe mână cu impostorii

Până la 31 decembrie 2010 s-au validat reconstituiri de drepturi de proprietate pentru o suprafaţă de 3.295.000 hectare, din care 3.060.000 de hectare au fost puse în posesie de comisiile locale, rămânând nepusă în posesie şi nepredată suprafaţa de 235.000 hectare.

Situaţia punerilor în posesie a fost agravată şi mai mult ca urmare a hotărârilor diverselor guverne care s-au succedat la putere, de a constitui drepturi de proprietate pe seama proprietăţii publice publice a statului unor unităţi administrativ-teritoriale care nu au deţinut niciodată terenuri forestiere şi unor entităţi de cult care deţineau doar drepturi de folosinţă.

Dar reconstituirile abiuzive a drepturilor de proprietate asupra terenurilor forestiere, estimate la circa 10 la sută din suprafaţa pusă deja în posesie sau care urmează a fi pusă în posesie, constituie numai vârful aisbergului, deoarece Legea nr. 247/2005 nu şi-a consumat nici pe departe efectele. La sfârşitul anului 2010, pe rolul instanţelor de judecată se aflau, în diferite faze procesuale, 1983 cauze în litigii prin care se solicită reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 660.000 de hectare de teren forestier.

Termitele penale din Justiţia română

Unele instanţe judecătoreşti au acţionat în vădită contradicţie cu legea, cu practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cu principiul contradicţionalităţii procesului civil deoarece:

Se estimează că până în prezent – luând în considerare şi aceste hotărâri, circa 561.169 de hectare forestiere din proprietatea publică a statului au trecut sau riscă să treacă abuziv în proprietate privată.

autor: Gabriel Mihai
sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version