Un raport al Curtii de conturi a Romaniei arata ca risipa banului public in administratia locala se numara in miliarde de euro. Potrivit raportului, cheltuielile cu drepturile salariale ale personalului din cadrul administratiei publice locale au fost mai mari in 2008 cu 2,2 miliarde de euro fata de anul 2005. Alaturi de acordarea de sporuri in afara cadrului legal sau plati ale unor drepturi stabilite in instanta, inspectorii Curtii au constatat ca unii edili au acordat prime de refacere dupa concediul de odihna sau bonificatii pentru ziua localitatii.
Daca in 2005 cheltuielile de personal au fost de doua miliarde de euro (7,4 miliarde lei), in 2008 acestea s-au dublat, la 4,2 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei), se arata in raportul Curtii. Cresterea a fost una accelerata, in intervalul analizat, cea mai mare fiind inregistrata chiar in 2008, cand cheltuielile de personal in cadrul administratiei publice locale au fost mai mari cu 37,5% decat cele din 2007.
In consecinta a crescut si ponderea acestora, ca procente din PIB, in cadrul bugetului general consolidat, de la 7,4% din PIB in 2005, la 8,6% din PIB in 2008. Cheltuielile de personal au cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor bugetelor locale (intre 32% si 39%). Acestea impreuna cu cheltuielile pentru bunuri si servicii reprezinta, spun auditorii publici ai Curtii de Conturi, in jur de 60% din totalul cheltuielilor bugetelor locale. Cifrele reliefeaza, sustin auditorii, “o stare de fapt caracteristica administratiei publice, in special celei locale, si anume ca sistemele de monitorizare a serviciilor publice descentralizate si a functionarii administratiei publice locale, in general, sunt necorespunzatoare sau lipsesc cu desavarsire. Acest lucru se rasfrange si asupra modului de alocare a resurselor cu destinatie precisa de la bugetul de stat care, in lipsa unor sisteme de evaluare si a unor criterii specificate, poate conduce la alocari discretionare sau ineficiente”.
“Drepturi” de 260 milioane euro
Evolutia catastrofala a cheltuielilor se datoreaza atat majorarilor salariale acordate pe baza de acte normative, emise secvential pe categorii de salariati, cat si faptului ca au fost acordate, la nivel local, o serie de sporuri si drepturi pe baza de acte administrative in afara cadrului legal.
Incepand din 2004 au inceput sa se acorde drepturi salariale in afara cadrului legal care reglementeaza salarizarea la nivelul functionarilor publici sau contractuali. Fenomenul s-a extins si generalizat intre 2007 si 2008, totalul drepturilor acordate in afara cadrului legal ajungand la 260 de milioane de euro. In cadrul operatiunilor de audit desfasurate, controlorii Curtii de conturi au descoperit si drepturi sau sporuri care nu eludeaza doar cadrul legal, ci si pe ce al bunului simt. S-au acordat in administratia publica locala, potrivit controlorilor, prime de refacere dupa concediul de odihna, prime de toamna sau bonificatii pentru ziua localitatii. Raportorii mai reclama si faptul ca sunt numeroase cazurile in care masurile dispuse au fost subminate de catre instantele de contencios, care au anulat deciziile Curtii de conturi pe motiv ca masurile dispuse de aceasta constituie o depasire a competentei instituite prin lege.
Catalin ANTOHE, catalin.antohe@ziua.ro
sursa: ziua.ro