Klaus Iohannis continuă pe tăcute politica practicată de Traian Băsescu. Cea de acordare necontenită a gradului de general. Președintele României își depășește însă predecesorul. Prin secretul avansărilor secrete. Pozând în anticomuniști și distanțându-se declarativ de sistem, cei doi sunt, prin mania avansatorie, parte a acestuia. Ion Iliescu nu a fost mai departe, dar măcar nu a pozat precum binomul avansatorilor.
Iohannis și Băsescu sunt uniți. Pe veci. De admirația pentru Marele Licurici. Care încurajează sistemul autoritarist al structurilor militare de forță. Ce tind să aibă un rol din ce în ce mai puternic. Și mai nedemocratic. Pentru democrații! Unit fiind de amintita admirație, binomul Băsescu – Iohannis nu s-a opus sistemului generator generali pe bandă rulantă. Și Iohannis, și Băsescu și-au asigurat, prin acceptarea avalanșei de avansări, liniștea politică și instituțională.
Galoane, pentru confortul și siguranța audiției: Alo, aterizează avansările. La STS! / foto:presidency.ro
Respectat de români, cel puțin declarativ, sistemul militar i-a prins pe cei doi ca într-o menghină. E drept, românii spun că respectă Biserica. La fel de mult ca Armata! Centrele de recrutare și bisericile se aseamănă. Ca două picături. De minciună. Sunt la fel de goale. În primele nu sunt voluntari. În celelalte sunt credincioși doar la marile praznice.
Generali secreți
Nu toate decretele prezidențiale de avansare sunt anunțate pe pagina de Internet a Administrației Prezidențiale. Decretele prezidențiale care contează cu adevărat sunt clasificate. Nici peste 100 de ani, la deschiderea arhivelor, nu vor fi cunoscute.
Baia de stele. La vedere și sub acoperire / foto: Palatul Cotroceni
Noroc cu unele resurse externe. Până atunci însă, Klaus Iohannis trebuie să-și alimenteze din ce în ce mai des rezervorul stiloului folosit la semnarea decretelor prezidențiale de avansare. Prin condeiul generos al lui Klaus Iohannis, o mare de generali invadează structurile militare, mai mult sau mai puțin secret. Invazia care contează însă este cea la bugetul de stat.
Asaltul asupra bugetului
Evident, gradul de general înseamnă mai mulți bani în buzunar pentru posesor. Un exemplu de disimulare a mareei de generali care alimentează structura contraspionajului românesc îl reprezintă formularea din unul dintre documentele oficiale iscălite de Klaus Iohannis. „Decretul nr. 330/2016, privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea unor colonei din Serviciul Român de Informații“, așa sună forma prin care românii nu vor cunoaște câți generali plătesc din taxele și impozitele pe care le varsă la bugetul de stat, prin truda lor zilnică.
Avansarea anexelor
Celor care ar avea de gând să obţină listele şi, mai mult, să le şi dea publicității, Cotrocenii le-au pregătit puşcăria. Avertismentul cu pârnaia al Administrației Prezidențiale este unul fără echivoc: „Anexele conţin informaţii clasificate şi urmează regimul Legii 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare“.
Redăm, mai jos, în toată splendoarea lui, cel mai nou decret prezidențial de avansare secretă la gradul de general, decret care nu a fost anunțat de Palatul Cotroceni:
„Decretul nr. 230/2017, privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a unui general de brigadă cu o stea din Serviciul de Informații Externe
Articol unic.
Domnul general de brigadă cu o stea menționat în anexa 1) la prezentul decret se înaintează în gradul de general-maior cu două stele.
1) Anexa conține informații clasificate, potrivit legii, face parte din prezentul decret și urmează regimul juridic prevăzut de Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare“.
Transparența e pentru urmașii urmașilor
Numărul avansaților acoperiți din rețeaua de contraspionaj românesc îl va cunoaște, probabil, viitorimea. Cel al descoperiților SRI oferiți publicului e timid. Dintre cei privilegiați de soartă prin condeiul lui Klaus Iohannis, pus pe decretele prezidențiale de avansare, se află, printre alții: Ion Grosu, Florea Ciobanu și Marian Enescu.
Un loc deosebit în panoplia avansărilor generoase la gradul de general îl reprezintă, în inima lui Klaus Iohannis, și Serviciul de Telecomunicații Speciale, fosta Unitate T a Securității Statului, instituția onorabilă care se ocupă de asigurarea secretului comunicațiilor celui dintâi om în stat și a altora mai mici. De mărinimia lui Klaus Iohannis au beneficiat nu trupeții, ci ștăbărimea de la STS. Printre aceștia, generalii Ionuț Axinia și Valer Martinaș.
Nihil sine Secu
Traian Băsescu, predecesorul lui Klaus Iohannis – pe care l-a susținut la alegerile prezidențiale din 2014 –, avea un mare drag pentru căpeteniile fostei Securităţi a lui Ceauşescu şi pentru fruntaşii Partidului Comunist Român. Un exemplu în acest sens a fost fostul ministru ceauşist al Securităţii şi Miliţiei George Ioan Homoştean. Căruia marele inchizitor al comunismului (vezi raportul Tismăneanu) i-a atribuit o înaltă decoraţie militară a statului român. Numai după scandalul de presă, Traian Băsescu a retras decoraţia, a anulat decretul şi a îngăimat nişte scuze.
Plus la generali, minus la deținuții politic
Românii au sărăcit. Li s-au tăiat lefuri. Drepturi și privilegii. Foștilor deținuți și persecutați politic li s-au amputat și puținele scutiri obținute după îndelungi și obositoare bătălii cu sistemul. Pe impozitul pe casă, pe teren și pe mașină. La militari e cu plus. Legea compensației. În sistemul militar românesc, în ultimii 27 ani, au apărut mii de generali. O bună parte și-au primit stelele de la Traian Băsescu, în cele două mandate la Palatul Cotroceni. Iohannis, la mijlocul primului mandat, îi calcă pe urme. În doi ani de prim mandat, Klaus Iohannis a dat deja gata peste 100 de generali. Cifra este una oficială, dar care nu îi cuprinde și pe privilegiații care au fost avansați „la secret“.
SPP și Jandarmerie, aceeași manie avansatorie
În trecut, cultul accentuat al lui Traian Băsescu pentru ofiţerii de Securitate se manifesta plenar. La Ceaușescu, era 23 August. La Băsescu, a fost 1 Decembrie! Băsescu semna decrete de înaintare în grad a celor mai înalţi responsabili ai structurilor secrete sau militare. Printre acestea, și Serviciul de Pază şi Protecţie și Jandarmeria Română. Cei mai mulţi dintre înaintaţii în grad din SPP proveneau, la un moment dat, din rândurile Securităţii Statului. Temuta forţă de represiune a predecesorului de dinainte 25 decembrie 1989 al lui Traian Băsescu, Nicolae Ceauşescu. Ceilalți, din Trupele de Securitate. Rebotezate, după 1989, Jandarmeria Română.
Tradiții de secretizare
Şi până acum, dar numai şi numai în cazul serviciilor secrete şi mai cu seamă în cazul SIE, se evita publicarea în Monitorul Oficial a decretelor de avansare în grad, ori de trecere în rezervă sau de decorare a acestora, printr-o găselniţă la limita legii. Din motive lesne de înţeles. Atunci se publica doar decretul, pentru a-şi exercita efectele. Dar nominalizarea celor avansaţi în grad, trecuţi în rezervă ori decoraţi era menționată într-o anexă. Iar secretizarea era una elegantă, folosindu-se formularea: „Anexele se comunică instituţiilor interesate“.
Stele pentru „Vasilică de la manșă“
Traian Băsescu avansa tot ce prindea. L-a făcut ditamai generalul inclusiv pe pilotul Vasilică. Comandorul care pilota elicopterul ce îl transporta pe apărătorul Coanei Joițica de Pleșcoi, pe unde avea trebuință. Pilotul avansat nu făcea parte din structurile aeronautice ale Ministerului Apărării Naționale. Și nici din cele ale Ministerului Administrației și Internelor.Avansatul Vasilică era de la flotila Serviciului Român de Informații. Care a făcut în așa fel încât să asigure serviciul de zbor cu elicopterul pentru şefului statului român.
Pe sursismele aplaudacilor
E limpede că un punct de vedere al Cotrocenilor va fi venit, în cel mai bun caz, post-factum. Cu un strop de noroc, chiar în secolul proxim. Dacă va fi venit vreodată. Atât de opaci și de rapizi în materie de comunicare publică sunt – printre multe altele – Cotrocenii. Cum speranța nu moare niciodată, sau dacă o face, e ultima, reacția Cotrocenilor va putea fi umărită, cu umorul de rigoare, la aplaudaci. Care pe paginile de Internet, care pe rețelele de socializare. Iar ca să se dea nu doar mulți, ci mai ales culți, vor fi dat vrerea iohannistă, nu preluând vreun comunicat de presă. Vor folosi profesionista sintagmă: „Pe surse“. Vizionare plăcută!
Puține TAB-uri, multe stele
Analiști ai domeniului militar constată resemnați că, în ultima vreme, sunt mai mulți generali de timp de pace decât au fost la război. Într-o notă amară, site-ul unor fini cunoscători ai vieţii militare observă, pe de altă parte, că, spre exemplu, Armata nu are în dotare TAB-uri câte stele de generali posedă la inventar.
Coabitacul
Coabitarea lui Klaus Iohannis – care se revendică de la dreapta politică – cu o anumită parte a stângii politice a fost una fructoasă. Mai ales în mandatul președintelui Uniunii pentru Progresul României, Gabriel Oprea, de ministru al Administrației și Internelor. Așa se face că președintele țării, dar mai ales al #rezistacilor din Piața Victoriei, a „aprobat pozitiv“ propunerile lui Oprea, alintat cu duioșie de amici „Gabi Izmană“ (nevinovată aluzie la epoca în care servea patria la arma Intendență).
Președintele favorit al Alinei Gorghiu, al Ralucăi Turcan și al altora ca ele a iscălit decretele prezidențiale de avansare la gradele profesionale civile – corespunzătoare celor militare de general – de chestor, chestor principal ori chestor-șef pentru diverși din Ministerul Administrației și Internelor, păstorit, pe atunci, de Gabriel Oprea. Printre aceștia, Nicolae Gheorghe, Nelu Zărnică, Cătălin Butunoi-Radu și Viorica Marincaș.
Autor: Cristian Oprea
Sursa: Cotidianul