“Textul art. 1 alin. 5 din Hot. nr. 34/2012 este o norma in alb care abiliteaza Parlamentul sa analizeze si sa decida, a posteriori, in functie de rezultatul/rezultatele referndumului. Dupa ca Curtea Constitutionala a decis ca articolul e constitutional, se pare ca Parlamentul e in drept sa adopte, prin vot, orice hotarare se va vota! “
Duminica, 29 iulie 2012, va avea loc referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. PDL a decis sa-l boicoteze. Lumeajustitiei.ro a semnalat in premiera ca este posibil ca Traian Basescu sa cada in propria capcana intrucat in cazul lipsei de cvorum, practic, nu se produce un act juridic si, drept urmare, se revine la situatia anterioara, adica Basescu ramane suspendat pana la organizarea unui nou referendum, fiind de bun simt faptul ca Parlamentul a chemat poporul sa se pronunte pe demitere, cu DA sau NU, iar in cazul unui referendum invalidat, consultarea populara practic nu are rezultat. Conform sondajelor neoficiale, Basescu va pierde la referendum cu peste 7 milioane de voturi pentru demiterea sa (in conditiile in care el a fost ales presedinte in 2009 cu doar 5 milioane voturi), insa indeplinirea pragului minim de participare pentru validarea referendumului, fixat la 9 milioane de alegatori prezenti la urne, este incerta. Intr-o atare situatie, cum se va putea intoarce la Cotroceni, Traian Basescu, cu mai multe voturi impotriva, decat a avut la alegerea sa din 2009, daca Curtea Constitutionala va invalida referendumul pentru lipsa de cvorum? Pentru a lamuri lucrurile, Lumeajustitiei.ro l-a contactat pe maestrul Lucian Bolcas (foto) avocat specialist in probleme de drept constitutional, care a raspuns intrebarilor noastre legate de acest subiect fierbinte al momentului.
Domnule avocat, exista reglementari exprese legate de situatia in care referendumul nu ar fi validat din lipsa de cvorum?
Problema invalidarii unui referendum pentru demiterea Presedintelui ridica o serie de probleme interesante in dreptul constitutional. In lipsa unor reglementari exprese (atat textul constitutional cat si al Legii referendumului referindu-se numai la ipoteza demiterii) interpretarea se poate face numai in spiritul constitutional al exprimarii suveranitatii poporului prin referendum. Este fara indoiala imoral politic si in consecinta nedemocratica ramanerea in functie a unui Presedinte cu privire la care o majoritate a votat pentru demitere, dar referendumul a fost invalidat din varii motive. Iar tot ce este imoral nu poate fi constitutional.
Vorbim de o posibila invalidare, de catre Curtea Consitutionala, a referendumului, chiar daca oamenii vor veni cu milioanele la vot. Ce implicatii juridice exista in cazul nerealizarii cvorumului?
Este imoral si pentru ca cei care au votat pentru demitere au considerat prin votul lor ca Presedintele a incalcat grav Constitutia. Astfel, dupa cum am aratat, invalidarea referendumului se poate face din varii motive (de regula cele ce tin de institutia nulitatilor), dar in principal din cauza nerealizarii cvorumului de participare. Din punctul de vedere al moralitatii se pune problema daca pozitia activa a unei parti a populatiei poate fi anihilata de abtinerea unei minoritati.
Implicatiile juridice sunt multiple. Nerealizarea cvorumului de participare poate fi asimilata in cazul particular al demiterii Presedintelui, cu inexistenta actului juridic (notiune folosita in dreptul civil si administrativ dar mai putin in dreptul constitutional). Constatarea invalidarii de catre Curtea Constitutionala devine astfel – juridic – o constatare a inexistentei – motiv temeinic pentru reluarea sa. Nu se poate considera ca, intr-o astfel de perspectiva, invalidarea ar produce ca efect incetarea suspendarii si reluarea atributiilor Presedintelui, caci un act juridic inexistent nu poate produce nici un fel de efecte juridice.
Unde se regaseste solutia pentru viitor, in cazul invalidarii referendumului din 29 iulie 2012? Cine va stabili procedura ce va trebui urmata?
Solutia, aceasta sau alta este posibila in raport de prevederile art. 1 al.5, din Hotararea Parlamentului nr. 34 din 6.07.2012, declarata constitutionala de CCR, conform careia “in situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”. Desigur ca acest punct de vedere nu este scutit de critici si implica o mult mai ampla dezvoltare decat simpla ei enuntare.
sursa: octavpelin.wordpress.com