Site icon gandeste.org

Întrebări esențiale în perspectiva alegerilor din UE

Suntem, desigur, în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare și cu toate astea, nu se discută nimic din temele importante pentru România și pentru cetățenii europeni din România, legate de funcționarea actuală și viitoare a Uniunii.



M-ar interesa poziția partidelor pe următoarele teme:

– politica agricolă comună, după reforma Cioloș intrată în vigoare în 2014: cât vor continua să fie defavorizați fermierii români, bulgari și alții asemenea de schemele de plăți directe la hectar, care se mențin la circa un sfert ca valoare față de subvențiile acordate în Olanda, Franța sau Germania, deși prin tratat se prevăzuse că din 2016 ar fi urmat să devină egale? Ce au de gând să facă din poziția de europarlamentari pentru a îndrepta dezechilibrele de piață rezultate în urma reformei Cioloș cu consecințele negative asupra producătorilor și consumatorilor români?

– bugetul comunitar: de ce valoarea fondurilor europene alocate României pe cap de locuitor este la jumătate față de cea a altor state membre din Vestul Europei? Cum asigură asta recuperarea decalajelor de dezvoltare de către regiunile rămase în urmă, obiectiv fundamental al alocării fondurilor de coeziune?

– Schengen: România și Bulgaria sunt ținute în afara spațiului Schengen, în ciuda respectării de către ele a obligațiilor și în ciuda cheltuielilor efectuate pentru siguranța frontierelor. Ce demersuri veți face pentru Schengen? Veți merge până la a acționa în judecată instituțiile europene pentru încălcarea tratatului de aderare și a drepturilor de liberă circulație?

– MCV: poziția față de acest mecanism, cât timp va mai fi păstrat și de ce,

– apărarea comună și securitatea: care este poziția lor față de politica de apărare și față de propunerea lui Macron privind armata comună europeană? Implicit, care mai este poziția față de NATO?

– ce tip de reformă a Uniunii Europene vor susține: întărirea instituțiilor UE și ”renașterea” propusă de Macron sau o uniune a națiunilor și întărirea rolului statelor cu menținerea suveranității statale, avansată de grupul Vișegrad?

– uniunea energetică: poziția lor față de gazoductul ruso-german Nord Stream II, care contravine principiilor uniunii energetice, poziția față de gazele din Marea Neagră, să fie cedate liber pe piața europeana și liberalizate prețurile sau menținerea masurilor protecționiste si dezvoltarea pietei interne de gaz?

– aderarea României la euro: e oportuna sau nu, ce poziție au față de acest subiect? Viitorul buget comunitar: considerând ipoteza Brexit si diminuarea bugetului, dat fiind că alocările sunt concurente, sunteți pentru stabilitatea zonei euro (bail-out) sau pentru politica de coeziune si dezvoltare (investiții)?

– migrația forței de muncă a dezechilibrat piața muncii din România și din țările din regiune. Ce soluții comune la nivel european pot fi găsite pentru a controla acest fenomen, care tinde să devină unul cu sumă nulă, în care țările bogate câștigă, iar cele mai slab dezvoltate pierd?

Acestea ar fi câteva întrebări pe care le consider esențiale în perspectiva alegerilor din UE.

Autor: Cristian Moisoiu

Sursa: Cristian Moisoiu Facebook

Exit mobile version