Site icon gandeste.org

Înfruntarea găștilor

Este tot mai clar că România a devenit o țară a găștilor. Și a confruntărilor pe măsură. O țară în care interesele cetățeanului nu mai sunt prioritare, ci lupta pentru supremație. Se construiesc scenarii, se înfiripează intrigi, se manevrează populații și se dispută puterea. Modificându-se permanent scorul!

Aceasta este realitatea pentru faptul că atât se poate! Acestea ne sunt limitele, fiindcă aceștia sunt politicienii. Predispuși să stimuleze o psihologie a speculării împrejurărilor, nu una a fair-play-ului, cu un comportament meschin și nu unul cavaleresc. Obsedați de a nu le scăpa șansa care li se ivește și de a nu puncta decisiv contra adversarului. Care, de cele mai multe ori, este din aceeași tabără (vezi meciul Blaga-președinte)!

Pescuind în ape tulburi, demonstrează o mentalitate specifică unei clase politice care nu întotdeauna joacă la cacealma. Programându-și din timp următorul pas, lovesc sub centură, anihilând pe cei care îndrăznesc să mai aibă verticalitate.

Scenariul de prost gust desfășurat zilele acestea subliniază rivalitatea de gașcă – inițiată chiar de la nivel prezidențial  – într-o țară care este tot mai aproape de faza stingerii luminii. Definitiv!

Lupta pentru putere a devenit nocivă, iar lipsa de caracter a celor care ne decid soarta își pune amprenta și pe viitorul nostru.

În perioada interbelică, considerată model de dezvoltare a societății românești, Tudor Arghezi caracteriza în mod plastic clasa politică cu care era contemporan, considerând-o infantilă și meschină. O clasă despre care nu avea rețineri în a o identifica ca fiind compusă din oameni de stat mijlocii care știu numai să guverneze prost, nu să și moară prost.

Practic, asistăm la perpetuarea unui tipar comportamental al politicianului român, incapabil de a înțelege spiritul vremurilor, de a așeza corect prioritățile și de a manifesta disponibilitate față de interesele cetățeanului. Oameni de stat care știu doar să guverneze prost și să se comporte în acord cu acest nivel. Iar când unii dintre aceștia ajung în poziția cea mai înaltă în stat, rezultatele nu au cum să fie imprevizibile. Gașca trebuie să învingă, iar cetățeanul să privească. Oferindu-se un spectacol penibil cu actori pe măsură.

Ceea ce nu putea anticipa Arghezi e faptul că spectacolul continuă. Cu aceleași maniere, aceleași măști și reprezentări de prost gust. Singura diferență e  faptul că spectatorii sunt tot mai săraci

prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Exit mobile version