bula se sparge si pretul energiei creste repede. “, avertizează fizicianul Werner Zittel, CEO al fundatiei independente Ludwig Bolkowal, care are o pozitie critica fata de piata energiei. ” Nu m-ar surprinde daca s-ar intimpla chiar anul acesta. Visul energiei ieftine ar putea sa se prabusesca mai repede decit unii cred. “, spune Zittel .
Atunci cand preturile scad, se inrautatesc perspectivele cistigurilor. De aceea s-au retras in ultimele luni investorii din Europa și Asia. Cu toate acestea, prețurile s-au imbunatatit, pe parcursul anului trecut. Dar pe Wall Street se răspândește deziluzia. Întreaga piață s-a schimbat, se pling analiștii. Acest lucru va deveni clar, chiar și la scăderea numărului de investitii si achizitii a caror valoare totală în 2013 aproape s-a înjumătățit.
Shell a trebuit să facă deprecieri în valoare de două miliarde de dolari
Scăderea prețurilor face găuri în bilanțurile companiei de producție . Experți critici ca Zittel considera o mare parte din rezervele de gaze de șist deja supraevaluate. De asemenea, gigantul energtic anglo-olandez Shell a trebuit să facă în urmă cu doar câteva luni deprecieri în valoare de două miliarde de dolari pe depozitele pe care le care le deține în America de Nord. Concurenților, cum ar fi BP, EnCana si BG Group britanic le-a scazut cifra de afaceri a gazelor de șist în ultimii doi ani. Acest lucru este valabil și pentru mulți producători mai mici .
Profesorul Christian Growitsch de la Institutul de Economie de energie de la Universitatea din Köln ( EWI ), insa, nu crede în ciuda declinului în investiții, ca Statele Unite se confruntă cu o creștere accentuată a prețurilor : ” Chiar dacă prețurile gazelor naturale nu ar trebui să rămână la nivelul foarte scăzut de azi, nu este neaparat necesar sa aiba loc o creștere dramatică a prețurilor.” Deși producția nu a fost la fel de importanat in 2013 ca in anul precedent, SUA poseda resurse considerabile pentru combustibil, gaz și petrol .
În previziunile pentru 2014 pe care US Energy Information Administration tocmai le-a prezentat, declinul investițiilor nu joacă un rol important, EIM presupune că producția de gaze de șist va continua să crească până în 2040 . Zittel crede ca această prognoză este mult prea optimista . El a comparat statisticile de producție din fiecare stat , cu specificațiile de la EIA si a constatat discrepanțe.
În timp ce Statele Unite nu vrea să schimbe in nici un fel previziunile optimiste, Comisia Europeană și-a revizuit estimările de rezervă pentru Europa, de la 15, 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale la doar 13.3 mii de miliarde de metri cubi. Industria gazelor de șist în Europa este încă în mare parte subdezvoltată , dar economia și partidele conservative face atac de presiune acestor rezerve .
În Germania, proiectele de fracking sunt “inghetate”, deoarece există o problema de mediu semnificativa și o mare rezistență în rândul populației. Noul guvern va trebui să decidă în următoarele câteva luni cum se va proceda in viitor. Expertii sint de acord cu faptul ca exploatarea la o scara larga va fi aici cu mult mai costisitoare decit in SUA.”