Unitatea, a cărei construcţie a început în decembrie 2013, are o suprafaţă de 70 de hectare şi o capacitate de debitare anuală de 800.000 metri cubi de lemn rotund, provenit din păduri din România şi din alte ţări, precum Polonia, Ungaria, Austria, Croaţia şi Slovenia, susţine procesatorul austriac, într-un comunicat. Fabrica are în prezent peste 300 de angajaţi, personalul urmând să ajungă la 650 de salariaţi când unitatea la lucra la capacitate maximă.
Holzindustrie Schweighofer mai deţine fabrici de cherestea la Sebeş şi Rădăuţi, operând şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, şi una de panel, la Comăneşti. Investiţiile realizate de companie pe piaţa românească însumează 778 milioane euro, potrivit sursei citate. Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, compania susţinând însă contrariul.
Săptămâna trecută, un raport al organizaţiei non-guvernamentale US Environmental Investigation Agency arată că Holzindustrie Schweighofer a încurajat defrişările ilegale din România. În luna iulie, Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.
Sursa: Ziua News