Site icon gandeste.org

Începe lobby-ul. ANRM preia date americane şi ne arată cât suntem de bogaţi în gaze de şist

Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale  va derula, în perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de şist şi a lansat site-ul infogazedesist.eu, unde a anunţat că România are rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa. Sunt exact datele anunţate de US Energy Information Administration, în urmă cu o lună, agenţie ce ne şi anunţa că astfel putem fi independenţi energetic o sută de ani.

Numai ca situatia dintr+o alta tara europeana ne demonstrează cum rezervele de gaze de şist scad sau cresc fără a fi nicidecum exploatate, în funcţie de cum cresc sau scad redevenţele pe care guvernele din statele “exploatabile” doresc să le impună companiilor americane.

Campania ANRM se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad (judeţul Vaslui) şi Dobrogea.

România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Această cantitate ar putea să acopere consumul naţional de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

Polonia ar avea rezerve de gaze de şist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franţa de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) şi Germania (481).

În România, compania americană Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

Situaţia din Polonia, arată cum trebuie luat acest anunţ al independenţei energetice şi cum rezervele de gaze de şist scad sau cresc pe hârtie fără a fi nicidecum exploatate, în funcţie de cum cresc sau scad redevenţele pe care guvernele din statele “exploatabile” doresc să le impună companiilor exploatatoare.

Polonia, 2010. Presa este bombardată de cu informatii despre rezerve uriaşe de gaze de şist şi de zvonuri că preşedintele Lech Kaczynski va face totul pentru ca unele companii americane să le exploateze, iar Polonia să scape de dependenţa faţă de Rusia. În aprilie 2010, la moartea preşedintelui polonez, unii jurnalişti au speculat chiar că gazele de şist au fost cele care au “provocat” accidentul aviatic de la Smolensk.

Polonia 2011. Ţara deţine rezerve de gaze de şist care i-ar asigura independenţa pentru 300 de ani, undeva la peste 5.000 de miliarde de metri cubi, arată Agenţia pentru Administrarea Informaţiilor Energetice din Statele Unite, iar imediat companiile Chevron, Exxon Mobil si ConocoPhillips şi-au anunţat intenţia de a explora zăcămintele.

Polonia 2012. Partidul de opozitie al lui Jaroslaw Kaczynski propune redevenţe de 40% pentru exploatatorii gazelor de şist, faţă de 21% cât se percepeau la momentul respectiv. În ianuarie 2011, ministrul liberal al Finanţelor de la Varşovia a cerut şi el exploatarea zăcămintelor de către americani doar în consorţiu cu companii poloneze. La scurt timp, Institutul Geologic Naţional al Poloniei a lansat, împreună cu US Geological Survey (USGS), un raport guvernamental care infirmă optimismul legat de resursele de gaze. Polonia nu ar avea decât 1,9 trilioane de metri cubi de gaze, dintre care doarcirca 500 de milioane sunt exploatabili. Aeasta înseamnă doar 30 de ani de independenţă energetică. S-a arătat că studiul anterior a folosit date din perioada 1950-1990. Mai mult, au mai aparut si probleme legate de infrastructură şi logistică. (Studiul a fost făcut cu acordul 3Legs Resources Group, nu mai puţin de şapte funcţionari din Ministerul Mediului au fost acuzati de luare de mită în procesul de acordare a concesiunilor pentru explorare şi exploatare.)

Polonia 2013. Guvernul premierului Donald Tusk se ţine tare şi vehiculează ideea unei taxe de 80% pe profiturile generate de gazele de şist. Firmele americane încep să se retraga din Polonia. Totuşi, actualul raport EIA este mult mai “îngăduitor” cu sperantele polonezilor şi le ofera circa 4 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze de şist. Însă, raportul notează că există “probleme politice”, din cauza neclarităţii regimului de taxare. Talisman Energy din Canada şi Marathon din SUA au anunţat că se vor retrage din Polonia.

Cât despre site-ul infogazedesist.eu, pe care browserele nu l-au putut găsi la ora redactării, este interesant cât de mult sau de puţin seamănă cu platforma shalegas-europe.eu, un parteneriat între ExxonMobil și Google, unde pot fi găsite clipuri similare celor în favoare exploatării de la Roșia Montană, în care lucrători petrolişti vorbesc omului simplu despre imensele beneficii ale exploatării gazelor de șist.

autor: Călin Marchievici
Exit mobile version