Dezvăluirea a fost făcută în Parlamentul României de către deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură. La finele unui vot pentru o lege care va obliga marile magazine să se aprovizioneze de la producătorii locali, parlamentarul a tras un semnal de alarmă privind pâinea de toate zilele a cărei proveniență poate fi uneori îndoielnică. ”De exemplu, la ora actuală în România intră 25 de camioane zilnic, cu pâine congelată, cu produse de pâine și patiserie congelate. 25 de camioane în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu, pline ochi cu produse congelate. Oare chiar nu putem să facem aceste produse în țară?”, se întreabă retoric deputatul PNL.
Astfel de practici – ne referim la cele în care în loc să cumpărăm produse românești, găsim în marile magazine numai importuri de calitate îndoielnică, nu vor mai avea locpe piața internă dacă Parlamentul va adopta o nouă formă a Legii comercializării produselor alimentare. Proiectul, adoptat astăzi de Comisia pentru agricultură obliga marile rețele să se aprovizioneze de la producători locali și să aibă la raft cel puțin jumătate produse autohtone.
”Prevederea cu privire la 51% produse proaspete ce referă la legume și fructe în mod special, produse de panificație, produse lactate, carne proaspătă și a fost introdusă și mierea de albine. Prin această prevedere se încurajează aprovizionarea pe lanțul scurt la nivel local și regional care înseamnă o legătură strânsă între producător și comerciant. Această prevedere va crea un avantaj producătorilor zonali și vom avea posibilitatea să vedem în supermarketuri, în magazine, la comercianți marfă din zona respectivă. Prin această prevedere va rezulta o obligativitate de aprovizionare a supermarketurilor pe lanțul scurt. Marile magazine și acum aprovizionează într-un fel pe lanțul scurt pentru că în sezon când există producție legumicolă în România aceștia aprovizionează de la producătorii locali. Nu vom obliga supermarketurile să aducă salată verde din România iarna, pentru că nu au de unde”, a explicat președintele Comisiei de Agricultură.
După votul din Comisia de resort, proiectul are nevoie de votul final din plen și de promulgarea președintelui pentru a deveni lege.
Sursa: Agrointel.ro