Site icon gandeste.org

În 3 săptămâni întregul sistem financiar se va prăbuşi fără un plan

În aproximativ două-trei săptămâni va izbucni o nouă criză financiară globală, a avertizat unul dintre consilierii Fondului Monetar Internaţional, explicând ce se va întâmpla în cazul în care liderii politici europeni nu vor reuşi să vină cu un plan eficient pentru a rezolva problema datoriilor din zona euro.

Într-un interviu acordat BBC, Robert Shapiro a explicat că problema nu este limitată la o bancă belgiană relativ mică (făcând referire, cel mai probabil, la problemele băncii Dexia), ci “vorbim despre cele mai mari bănci din lume, despre cele mai mari bănci din Germania, din Franţa, probleme care se vor răspândi în Marea Britanie şi în toată lumea, tocmai din cauză că sistemul financiar global este atât de strâns”.

Comentariile sale vin la o zi după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a anunţat că va tipări încă 75 de miliade de lire (pe lângă cele 200 anunţate deja) pentru a stimula creşterea economiei.

Dacă ţările europene nu pot aborda criza financiară într-un mod credibil, cred că în dou[-trei săptămâni vom avea un colaps al datoriilor suverane, ceea ce ar provoca o prăbuşire a întregului sistem bancar europeanDin punctul meu de vedere, aceasta va fi o criză mai gravă decât cea din 2008“, a declarat Robert Shapiro.
Cade Grecia, cade şi întregul sistem bancar european

Deja nu mai este o noutate că statul elen se află la un pas de faliment, iar oficialii europeni încearcă să găsească soluţii pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro. O eventuală intrare în incapacitate de plată a datoriilor ar putea deteriora întregul sistem bancar european, întrucât băncile de pe continent sunt expuse direct sau indirect datoriei greceşti.

Tocmai de aceea, oficialii europeni încearcă să-şi pregătească sistemele bancare în faţa unui eventual colaps. “Propunerea noastră către toate statele membre este o acţiune coordonată de recapitalizare a băncilor şi să scape de eventualele active toxice“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Însă chiar şi o recapitalizare a băncilor europene nu ar putea să-i liniştească pe investitori, deoarece aceştia vor continua să pună la îndoială capacitatea guvernelor de a îndeplini costurile de împrumut. “Injectarea de capital în băncile din Europa nu va fi suficientă pentru a rezolva criza. Recapitalizarea trebuie să fie susţinută de măsuri care să consolideze datoria suverană“, a explicat Huw van Steenis, analist bancar la Morgan Stanley din Londra.

“Criza bancară nu va fi rezolvată până când criza suverană nu este rezolvată”, a spus un alt analist citat de BusinessWeek.

sursa: adevarul.ro

Exit mobile version