Statul roman a imprumutat pe doi ani o suma de 1.2 miliarde de euro de la 8 banci, iar dobanda este de aproximativ 5%, adica euribor plus patru procente. Aceasta dobanda este foarte buna daca o comparam cu dobanda de 6.79% obtinuta de Ungaria spre exemplu, insa problema nu este dobanda la care a fost luat acest credit, ci destinatia banilor.
In ciuda celor declarate de dl Boc, Guvernul a facut in ultimele luni eforturi uriase pentru a plati salariile si pensiile, imprumutand de la banci in acest an echivalentul a aproximativ 11 miliarde de euro la dobanzi medii de peste 11%. In acest context, miliardul imprumutat acum va fi cheltuit fara probleme in cateva saptamani.
Exista insa atat parti bune cat si parti mai putin bune in toata aceasta poveste.
Partile bune:
1. Guvernul s-a imprumutat mai ieftin decat ar fi facut-o daca ar fi iesit pe piata internationala;
2. Banii eliberati din RMO raman in tara;
3. Prin acest “deal” se impaca si capra si varza, respectiv sistemul bancar inregistreaza un profit mai mic dar sigur, iar statul mai carpeste din gauri.
Partile mai putin bune:
1. Acesti bani ar fi trebuit sa fie acordati sub forma de imprumut companiilor private, nu statului. Procedand in acest mod, statul taie practic craca de sub picioarele firmelor care vor intra in faliment in lipsa creditarii;
2. Pentru ca a mai facut rost de niste bani, Guvernul va avea inca un motiv pentru a nu isi reforma aparatul administrativ;
3. Acest credit mentine iluzia ca Guvernul nu are probleme foarte mari cu sustinerea cheltuielilor la care s-a angajat.
Daca economia va scadea cu 6% in acest an, deficitul bugetar va ajunge probabil la 6-7% din PIB, in crestere de la 4.6% cat am agreeat cu FMI. Diferenta inseamna aproximativ 2-3 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca acest miliard nu va acoperi nici pe departe nevoia statului de finantare, deci acest imprumut nu rezolva mare lucru.
Tot ieri, dl Basescu a declarat ca “la momentul iesirii din criza, nu trebuie sa fim impovarati de datorii”. Dupa ce aruncam o privire pe graficul de mai jos (click pentru marire), vedem ca una este sa vrei, si alta este sa poti.
sursa: khris.ro