Site icon gandeste.org

Huffington Post: Romania, multumim! Cum profita tabloidele britanice de pe urma romanilor

Tabloidele britanice ar trebui sa-i multumeasca Romaniei pentru ca le-a oferit nenumarate subiecte in ultimul sfert de secol, dar jurnalistilor de scandal ar trebui sa li se alature si oamenii de afaceri britanici, care au numai de castigat de pe urma romanilor.


Acesta este punctul de vedere exprimat de editorialistul Rupert Wolfe-Murray pe blogulHuffington Post.

“Un jurnalist format la scoala londoneza mi-a dezvaluit odata cum lucreaza tabloidele britanice: ‘La fiecare sedinta matinala de redactie una dintre prioritati era sa gasim o poveste care sa sperie cititorii’. Asa am inteles cum reusesc Sun, Mail si Express sa vanda atat de multe numere pline, de cele mai multe ori, cu subiecte distorsionate sau jumatati de adevar.

Tabloidele britanice ar trebui sa ii multumeasca Romaniei pentru ca le-a furnizat atata material in ultimul sfert de secol. Ultima gaselnita – ca 27 de milioane de romani si bulgari vor da navala in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014 – este cea mai recenta inscrisa pe o lista lunga de asemenea amenintari”, scrie acesta, reamintind de alte subiecte care i-au infricosat pe britanici, printre care articolele despre dictatorul Ceausescu sau nenorocirile din orfelinatele romanesti.

Chiar daca situatia copiilor abandonati s-a imbunatatit mult in ultimii ani, tabloidele britanice nu sunt interesate sa prezinte noua realitate.

“Un editor mi-a spus: ‘Ori de cate ori am nevoie de o poveste dramatica despre copii institutionalizati trimit pe cineva in Romania, unde va gasi cu siguranta ceva trist de prezentat. Nu ar fi acelasi lucru daca l-as trimite in Bulgaria, Cehia sau in alta parte’. Cand i-am explicat ca Romania este tara unde sistemul de asistenta pentru copii s-a reformat cel mai mult, mi-a explicat ca ‘acesta nu este un subiect de stiri'”, mai scrie Rupert Wolfe-Murray.

Editorii tabloidelor prefera sa ataseze anumite subiecte unor tari, pentru ca cititorii sa faca imediat asocieri, iar, din pacate, Romaniei ii sunt atasate teme precum orfani, rromi, cersetori sauimigranti.

“Sa explici ca in Romania sunt atat de multi rromi si pentru ca ei nu au fost exterminati in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial precum in celelalte tari din regiune sau ca romanii nu intentioneaza sa se mute in Marea Britanie este complicat si plictisitor pentru tabloide”, mai comenteaza acesta.

Pe de alta parte, si oamenii de afaceri britanici ar trebui sa transmita un mesaj de multumire romanilor. “Cea mai mare parte a romanilor aflati in Marea Britanie este formata din oameni onesti, care respecta legea si muncesc din greu”, subliniaza el.

“Mii de companii britanice beneficiaza de pe urma muncii romanilor si fac profituri decente (…) Toti angajatorii pe care ii cunosc eu sunt multumiti de modul in care lucreaza romanii, de atitudinea lor, de ravna cu care lucreaza, dar si de costuri”, mai scrie acesta.

La finalul comentariului, Rupert Wolfe-Murray reaminteste ca singurul care a multumit public Romaniei a fost Jeremy Clarkson, binecunoscut pentru cinismul sau pus in valoare cu orice ocazie.

La finalul unei editii a emisiunii Top Gear in care fusese prezentat Transfagarasanul, Jeremy Clarkson a spus ca si-ar dori sa se intoarca in Romania “pentru totdeauna”.

“Clarkson este unul dintre numerosii britanici (printre care ma includ si eu) care s-au indragostit de aceasta tara frumoasa dar ingrozitor de neinteleasa”, conchide autorul.

Sursa: Ziare.com

Exit mobile version