Site icon gandeste.org

Hai să ne distrugem industria de apărare pentru ca să putem cumpăra de la străini!

Industria de aparare din Romania. O industrie care duduia la propriu si la figurat si aducea sute de milioane de dolari pe vremea lui Ceausescu, dar care dupa 1990 a fost pusa pe butuci, mai mult la propriu decat la figurat.



Industria de aparare din Romania – inainte de 1989

Inainte de 1989 Romania ocupa pozitia a noua in lume in ceea ce priveste exporturile de armament; exportam orice, de la nave de lupta la aeronave, artilerie grea si armament de infanterie – la inceputul anilor ’80 Romania exporta armament in valoare de 670 milioane de dolari iar Ceausescu se lauda cu faptul ca acoperea doua treimi din necesarul de armament si munitie al armatei romane din productia interna.

„Epoca de aur” a regimului Ceausescu a coincis cu epoca de aur a industriei de armament romanesti. Ce s-a intamplat dupa ’89?

Industria de aparare din Romania – dupa 1989

Industria de aparare din Romania a intrat treptat intr-un declin dupa 1989. In prezent ne laudam cu un varf de 177 milioane de Euro exporturi inregistrate in 2013, adica aproape pe sfert cat facea „dictatorul” Ceausescu in anii ’80… Motivele? Cateva din ele:

Cazul PATRIA – producatorul de vehicule blindate finlandez vs. SAUR-ul romanesc

Daca Romania are sa se laude cu ceva in materie de armament, atunci obiectul laudei se cheama SAUR, fie ca vorbim de variantele 1, 2 sau 3 (in dezvoltare). SAUR este un transportor de trupe blindat care asigura protectie ocupantilor sai in timpul transportului pe teritoriul ostil pana la nivelul 3 conform standardului STANAG si care poate fi echipat cu armament usor si greu pentru riposta sau atac.

SAUR este un proiect al Automecanica Moreni, parte a ROMARM, apreciat de catre straini dar mai putin de catre politicienii romani. Motivul vi l-am expus mai sus.

SAUR arata cam asa…

 

…in timp ce PATRIA arata cam asa:

Vi se pare ca seamana? Asa li s-a parut si delegatiilor militare straine care ne-au vizitat fabricile de armament si la vederea proiectului SAUR au exclamat: Patria!

Ei bine, nu e Patria, doar aduce a Patria, dar face la fel de mult.

De ce am ajuns la Patria? Ei bine, in contextul in care MApN a scos la licitatie un contract pentru furnizarea a 600-700 de TAB-uri (de tipul SAUR, sa ne intelegem) pe care oricum Romania le putea produce in ograda proprie, si-au bagat coada finlandezii de la Patria care au declarat ca sunt gata sa furnizeze armatei romane necesarul de vehicule, chiar daca le-ar produce in tara noastra! 

Pai cum vine asta?

O tara, sa ii spunem Romania, detine capacitatea de a produce Transportoare Auto Blindate, sa le spunem SAUR. Armata tarii respective, i-am spus Romania, in loc sa cumpere pur si simplu aceste TAB-uri de la producatorul de armament local, scoate la licitatie contractul si se pregateste sa negocieze cu un alt producator, strain de aceasta data, dintr-o alta tara, sa ii spunem Finlanda, care produce el un fel de TAB, sa ii spunem Patria AMV si care spune ca oricum va produce TAB-urile respective in Romania.

Voi mai intelegeti ceva?

Ce e clar este ca…

…in ceea ce priveste dotarea propriei armate, Romania nu mai decide de mult ce si cat sa cumpere sau de la cine. Daca am luat noi avioane multirol la mana a doua, maine-poimaine ne trezim ca vom cumpara de la finlandezi TAB-uri produse in Romania.

Cetateanul de rand se uita la mai marii tarii si are impresia ca ei decid. Exclus. Romania face ce i se ordona.

Capisci?

Sursa: Justitiarul.ro, preluare dupa Politicscam

Exit mobile version