Cineva a atras tardiv atenția asupra masacrului frumosului camarad pe drumul iuțit al omului spre progres: ”Și caii se împușcă, nu-i așa?!?” Caii împușcați, talanii, au trecut prin mașina de carne și au devenit parizer, mâncați cum zicea Nicolae Labiș, cu lacrimi în ochi de unii mai sensibili la moartea căprioarei sau a pegasului comun… Moartea biologică a unor frați de carne, defrișarea pădurilor ne-au lăsat reci și televizorul, internetul, ipodul ne-au alimentat pierderea legăturii firești cu viața prin alte tornade de imagini: cartelurile drogurilor în ascensiune, războaiele din Golf, pirații din Cornul Africii, dezastrul nuclear de la Fukushima, miile e morți în taifunul din Filipine, orice poate șoca și înfiora…
Gloanțele și rachetele împotriva adevărului sunt mult mai penetrante și letale. Dar nu le mai simțim, deja suntem anesteziați, unii chiar paralizați și luați, în mod pervers, ca model de tărie sufletească. Se aud voci de ventrilogi care țipă: ”Terminați cu vorba, să vedem fapte, acțiune, ceva palpabil!” Pare un contraatac binevenit împotriva demagogiei, bârfei, manipulării, dar nu e… ”Zeii”, liderii nu mai sunt demiurgii cuvintelor și adevărului, ci ai imaginii și manipulării cu poze etichetate tabloidal. Un jurnalist mediocru de televiziune, propulsat de violenta cucerire postdecembristă a imaginii electronice asupra minții românilor și-a dat doctoratul pentru ”credibilitate”, dar banul gros îl face cu firma sa media de reclamă politică, deservind hoții cu gulere albe să-i prostească pe hunedoreni ca să-i voteze într-o veselie. Un team câștigător 4X4 fabricat de firma lui sub săgeata liberală s-a dovedit a promova 4 criminali penali care au monopolizat puterea în județul Hunedoara… A răms alternativa să votezi între răul mai mare și răul mai mic, binele a fost eliminat din toate cele patru variante.
G.W.F. Hegel scria: ”dacă aparența ar coincide cu esența, nu ar mai fi nevoie de știință”, orice om cu văzul, auzul și alte simțuri bune ar fi geniu! Mircea Eliade amintește cum s-a legat omul de nemurire (credința în supraviețuire) în neolitic, prin mileniul VI -V î.e.n. în cultura Yangshao din China antică. Cultul strămoșilor (death pattern) și cimitirul ca tunel al timpului și casă a sufletelor nemuritoare genera ritmul renașterii, nașterea luminii și vieții din moarte și întuneric – dialectica contrariilor și coincidentia oppositorum.
Omul dintâi, Adamul crepuscular, strămoșul fondator și nemuritor coincide cu… regele mitic, suveranul cu origine divină sau chiar zeu picat din Cer. Doar mormintele lor confirmă că li de acorda nemurirea și, în consecință, o zestre bogată de lucruri și podoabe de folos în veșnicie. Clanul regal era esențial implantat în ciclul antropocosmic, făcea parte din sistemul religios și aduna în jur pe tehnocrații divinatorii: șamani sau preoți, ghicitori, magi. Iată că și azi, pierderea legăturii cu filozofia și știința, ne face să acceptăm că ”tehnocrații divinatorii” ai dreptății sunt doar procurorii și judecătorii, iar noi ne castrăm singuri de capacitatea de a judeca rațional, în aplauzele popilor care fac cârdășie cu hoții. Baronii locali au din ce în ce mai pregnantă voința de a se înnobila cu orice preț și de a fi considerați oarecum sfinți, puși prin biserici alături de evangheliștii lui Cristos.
Se pare că renunțăm la democrație și adevăruri profunde, fiindcă cer prea mult efort, lupte grele și riscuri mortale pentru cărnoasele imagini care ne umplu creierul, fantasme care trec drept realități, bref ne reprimitivizăm. Fizicianul atomist și filozoful Ilya Prigogine avertiza că ne paște un nou Ev Mediu, dar cum am exploatat prost și capitalismul ne putem întoarce direct la sclavagism. Parcă ar fi deja semne…
Galaxia Guttenberg și-a fabricat prea degrabă ucigașii leneși, dar mult mai eficienți decât gloanțele cuvintelor: Televizorul și Netul. De aceea, războiul nu se mai duce cu gloanțe de oțel, nu trebuie să ucizi trupul sclavilor, ci să le manipulezi mintea! V-ați prins: prostia este cheia, diviziunea activităților umane astfel ca cei mulți să nu mai gândească, ci să se joace ca tâmpiții cu benzi desenate de imagini.
Sursa: I0an A. Crisan