Site icon gandeste.org

George Friedman despre aderarea Romaniei la Zona Euro: Slava Domnului ca nu sunteti acolo! Nu intrati!

George Friedman, preşedintele companiei americane de consultanţă strategică Stratfor, a afirmat, joi, la Bucureşti, că România nu ar trebui să intre în zona Euro, care este un proiect eşuat din cauza diferenţelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre, potrivit Mediafax.

“Slavă Domnului că nu sunteţi în Zona Euro! Nu intraţi!”

“Dacă vă angajaţi în nostalgii romantice, dacă urmăriţi visul minunat care a fost odată UE, veţi avea de-a face cu istoria, care îşi arată faţa urâtă. Iar românii au văzut deja faţa urâtă a istoriei.”

El s-a referit şi la exemplul Turciei, ţară care are în prezent cea mai ridicată rată de creştere economică din regiune, după ce i-a fost refuzată ani la rând aderarea la UE, iar acum nu mai are în centrul politicilor sale integrarea europeană.

Friedman, care s-a declarat un eurosceptic convins, a afirmat că proiectului Zonei Euro îi lipsesc transparenţa şi predictibilitatea pentru a mai putea fi convingător. “Cred că proiectul Zonei Euro a eşuat, ceea ce nu înseamnă că şi alianţa europeană e în acelaşi stadiu. Trebuie să fie o mai bună înţelegere a noţiunii europene de suveranitate, a statului naţional aflat în competiţie cu celelalte ţări vecine. Câteva secole de istorie europeană şi-au pus amprenta”, a afirmat Friedman.

“Cred că România trebuie să adopte Euro atunci când va fi pregătită şi când va fi pregătită şi zona Euro, când vor şti ce vor” – Victor Ponta. Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, că 1 ianuarie 2019 reprezintă “un obiectiv destul de realist” pentru adoptarea monedei euro de către România, după ce autorităţile de la Bucureşti au renunţat la termenul avansat iniţial, respectiv anul 2015. El a amintit însă că un astfel de obiectiv este stabilit împreună cu Banca Naţională şi mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenţă care nu mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o ţintă pentru adoptarea monedei euro.

„România are nevoie de o relaţie cu SUA, dar asta nu înseamnă că SUA vor o relaţie cu România”

„Pentru România, perioada după căderea comunismului a fost una de încercare de a se mântui. A căutat mereu câte un refugiu, câte o grupare sau organizaţie care să o protejeze. Aşa a văzut România intrarea în NATO, la fel şi în UE. Dar NATO nu o va proteja, NATO nu mai funcţionează cum trebuie de ani buni. Iar Uniunea Europeană – vedeţi cum arată. Aşa că România trebuie să aibă singură grijă de ea, pentru că nici NATO şi nici UE nu o vor face”, a explicat astăzi George Friedman.

Perioada în care vă gândeaţi că intraţi în NATO şi UE şi ei vor avea grijă de mine nu s-a terminat, ci de fapt nu a fost niciodată ceva adevărat, este doar o iluzie optică. România este un stat suveran, cu mari resurse, cu un viitor şi trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest viitor al său, să accepte preţul independenţei pe care o are.”

„Germania are nevoie de o alternativă, UE nu mai funcţionează. Rusia este un bun furnizor de energie pentru Germania, iar ruşii au nevoie de tehnologie. Germanii au nevoie de muncitori – nu vor muncitori turci, nu vor nici ruşi. Dar asta nu înseamnă că nu vor să-şi mute o parte din fabrici în Rusia, prin parteneriate cu diverse companii de acolo”, a spus Friedman.

Astfel, pentru o contrapondere, România are nevoie să-şi consolideze relaţiile cu Statele Unite, spune el.

România are nevoie de o relaţie cu Statele Unite, dar asta nu înseamnă că Statele Unite vor să aibă o relaţie cu România. Pentru o relaţie, trebuie mai întâi să identificaţi necesităţi comune şi mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit. Atât americanii, cât şi românii, vor să diminueze influenţa ruşilor. Pentru România însă, există o limită a preţului pe care îl poate plăti.

Europa este într-o criză profundă, structurală, care va dura

“Problema în Europa este că nu există un lider, sunt opinii divergente între principalele state precum Germania şi Franţa, şi nu există o soluţie comună. Prima contradicţie a Europei este că este o uniune între state care nu sunt la fel”.

Friedman spune că timpul trece pentru Europa, iar problemele în loc să se rezolve, se acutizează, mai ales în ceea ce priveşte şomajul.  “Problema este că s-au creat anumite speranţe în special pentru clasa de mijloc, iar acum acest lucru a dispărut. Acest lucru nu ţine de o criză scurtă, ci de ceva mult mai profund”, a adăugat el.

Friedman a menţionat că din cauza opiniilor diferite, Europa nu a putut să facă ceea ce au făcut SUA în 2008 când au stopat extinderea crizei. Politologul a fost chiar cinic, sugerând chiar că americanii au exportat cu succes criza lor în Europa. “V-am vândut porcării, şi voi le-aţi cumpărat, dar nu v-a obligat nimeni să faceţi acest lucru.”

În Europa s-a trecut de la o criză bancară, la o criză socială, a unei întregi generaţii care nu are o rezolvare imediată, a menţionat Friedman.

Din punctul lui de vedere timpurile s-au schimbat fundamental, iar America, chiar dacă este principala putere a lumii nu poate să se implice peste tot, dând ca exemplu implicarea politică şi economică de după al doilea Război Mondial. “Acum Europa trebuie să îşi rezolve singură lucrurile şi să nu caute alternative”, a menţionat politologul.

Exit mobile version