Site icon gandeste.org

GENERALUL (R) WESLEY CLARK, DESPRE ROMÂNIA: “Nu NATO, ci determinarea cetăţenilor poate apăra România”

MOTTO: “Lupta politică dintre partide şi centrele de putere încetineşte procesul de luare a deciziilor”/ “România ar putea fi şi ar trebui să fie, probabil, cea mai bogată ţară din Europa”

Generalul (r) Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a declarat, recent, în faţa investitorilor americani, că a ajuns să iubească România, unde face afaceri de trei ani şi unde a fost chemat să fie consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Vorbind despre apartenenţa ţării noastre la NATO, Wesley Clark a declarat: “NATO nu poate apăra România. Singurul lucru care va apăra România este determinarea cetăţenilor săi, aşa cum a fost mereu.

Dacă nu ar fi existat acest simţ de apartenenţă la naţie, atunci nu ar mai fi existat România astăzi.

În secolul XXI, nu este suficient doar să fii încăpăţânat de naţionalist.

Trebuie să ai şi creştere economică, educaţie, un sistem de sănătate, iar oamenii trebuie să creadă că ţara face progrese”.

Cu ocazia Forumului Best Invest Forum de la New York, de la finalul lunii trecute, generalul Wesley Clark a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu despre situaţia refugiaţilor din Siria, dar şi despre cum vede evoluţia ţării noastre.

Reporter: Domnule general, ce a declanşat valul de refugiaţi în Europa, în opinia dumneavoastră?

Wesley Clark: Ideea privind refugiaţii este că aceştia trebuie fie asimilaţi, fie adăpostiţi temporar şi apoi trimişi acasă. Va fi dificil ca oamenii să se întoarcă în ţara de origine, dacă nu va exista o patrie unde să meargă, din cauza conflictelor. Aşadar, rezolvarea situaţiei din Siria este foarte importantă, pentru că mulţi dintre aceşti oameni pretind că sunt sirieni. Unii dintre ei nu sunt, pot fi din Irak.

Sunt sigur că migranţii economici vor fi decelaţi şi returnaţi în Pakistan sau de unde au venit.

Dar Europa se confruntă cu provocarea asimilării refugiaţilor. Aceasta este o problemă dificilă, oriunde în lume. În Statele Unite, am avut mii, milioane de refugiaţi de-a lungul anilor, am avut valuri constante de imigraţie şi toate au fost mai mult sau mai puţin efectiv absorbite în cultura americană, chiar şi aceia care au fost sclavi timp de 200 de ani. Aceasta este provocarea.

Democraţia este nouă în special în Estul Europei şi, în ciuda speranţelor secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, adevărul este că cetăţenii care locuiesc acum în aceste ţări nu şi-au trăit integral vieţile în sisteme democratice.

Aşadar, ideea încrederii în principiile naturii umane este dificil de pus în practică.

Oameni care arată diferit sunt, de fapt, în mare parte, la fel. Ei răspund la circumstanţele în care se găsesc.

Dacă sunt aduşi în Europa şi au oportunităţi, atunci vor oferi un adevărat şoc în creşterea economiei europene.
Dacă sunt respinşi, atunci identitatea negativă, presiunile politice vor afecta Europa, iar rezultatul poate fi urât. Dar cred că europenii cunosc riscurile şi văd, de asemenea, şi oportunitatea. Când migranţii vin – în special oameni educaţi din Siria – pot participa la economie. Europa se află într-o situaţie de creştere redusă sau creştere zero de două decenii. Aceasta a afectat serios ţări precum România. Este bine pentru România dacă Germania începe să crească. Este bine pentru România dacă Croaţia începe să crească. S-ar putea să fie un lucru bun să preia o populaţie venită prin migraţie.

Reporter: Multe ţări europene au păreri divergente privind problema refugiaţilor. Vedeţi un risc politic privind posibilitatea destrămării Uniunii Europene?

Wesley Clark: Nu, nu cred că există riscul destrămării Uniunii Europene. Neînţelegeri au loc tot timpul. Despre asta este democraţia. Nu există dictatură. Într-un final, se vor înţelege cu toţii să susţină Uniunea Europeană, pentru că toată lumea ştie că Uniunea Europeană este cea care a împiedicat un război în Europa, timp de 70 de ani. Nu va dispărea.

Reporter: Cum explicaţi scăderea preţului petrolului?

Wesley Clark: Printr-un efort al unor naţiuni din Orientul Mijlociu să atace şi să subaprecieze apariţia de noi producţii de petrol în Statele Unite.

Reporter: De ce credeţi că gazele de şist nu reprezintă o afacere în Europa?

Wesley Clark: Ar putea fi o afacere în Europa, dar a fost blocată de îngrijorări legate de protecţia mediului şi de reglementări.

În SUA, există proprietatea privată asupra mineralelor. Când mergi la un fermier, îi spui că îi dai 300 de dolari/ acru pentru dreptul de explorare, îi mai dai o şesime din cât produce un puţ şi, în plus, îi garantezi că, la fiecare 100 de acri unde găseşti gaze, sapi un puţ, atunci probabil că va fi de acord. Sunt o mulţime de bani.

Dar dacă mergi la un primar din Estul Europei şi spui: “Îţi vom aduce nişte excavatoare şi vom face forare hidraulică”, el va spune: “Cum veţi afecta apa, pământul?”. Tu îi spui: “Nu te teme, nu s-a întâmplat mare lucru în Statele Unite”.

Dar el nu primeşte nimic din asta, doar necazuri. Aşadar, este o diferenţă între proprietatea privată şi cea publică asupra mineralelor.

Reporter: Care este şansa de dezvoltare a României?

Wesley Clark: România ar putea fi şi ar trebui să fie, probabil, cea mai bogată ţară din Europa. Are resurse naturale incredibile, are totul de la pământ de cultivat la petrol, gaze şi minerale. Are o populaţie grozavă şi are şi spaţiu. Are zone turistice minunate. România are totul. Dar trebuie să facă tranziţia de la legile epocii comuniste la dezvoltarea democratică şi capitalistă. Această tranziţie este dificilă.

Reporter: Ce v-a determinat să acceptaţi să fiţi consilier onorific al premierului Ponta?

Wesley Clark: M-a invitat să vin şi să îi ofer asistenţă informală în dezvoltarea economică. Ne-am dat silinţa în ultimii ani, dar a fost dificil.

Reporter: Care a fost cel mai dificil lucru?

Wesley Clark: Lupta politică dintre partide şi centrele de putere încetineşte procesul de luare a deciziilor. Mulţi oameni se tem să nu fie investigaţi şi acuzaţi. De asemenea, schimbările legislative pentru conformarea cu standardele UE au fost dificile şi confuzante pentru unii.

Reporter: Credeţi că a făcut bine primul ministru că nu şi-a dat demisia, deşi a fost trimis în judecată?

Wesley Clark: Nu ştiu nimic despre acest caz şi nu aş vrea să comentez.

Reporter: Cum credeţi că este primit de investitorii americani un forum despre România?

Wesley Clark: Cred că există un interes enorm pentru oportunităţile de investiţie în România.

Reporter: Vă mulţumesc!

Autor: Adina Ardeleanu

Sursa: Bursa.ro

Exit mobile version