Site icon gandeste.org

Ganditi si votati!

Scufundata sub tone de puroi electoral pestilential, cu buna stiinta minimalizata de televiziuni, ignorata sau bagatelizata, miza voturilor de astazi, atat cel prezidental cat si la referendum, exista si e mare. De ceea ce votam acum, si intr-o parte, si intr-alta, ar putea depinde evolutia Romaniei pe mult mai mult de cinci ani de zile.

Sigur ca avem motive sa fim dezamagiti de oferta de candidati. Fie ca vorbim despre un diagnostician bun, dar un prost terapeut al hibelor societatii romanesti, fie ca vorbim despre o forma politica interesanta, fara fond insa, fie ca vorbim despre o carcasa prezidentiala in care stau ascunse umbre sinistre, fiecare dintre candidati poate fi desfiintat.

Dar tin sa va reamintesc ca postul de la Palatul Cotroceni nu ramane vacant, indiferent de nivelul pretendentilor. Alegerile nu sunt ca un concurs cu nota minima sub care nimeni nu poate fi castigator asa ca mai incercam o data. Cineva oricum va ocupa acest post.

Si atunci avem doua variante. Fie lasam minoritatea sa decida, o minoritate disciplinata, spalata la creier, mituita, incolonata la vot ca la coada la carne, dar nu vom mai avea apoi voie sa ne plangem sau sa reprosam ceva conducatorilor. Fie incercam o judecata lucida intr-o grila rationala, cat mai curatati de afecte, si alegem, daca nu un bine autentic, atunci, cel putin, raul cel mai mic. Politica este despre logica pragmatica, nu despre suflet.

Va propun sa incercati sa dati la o parte fardul de populisme, retorica si artificii emotionale, promisiuni dincolo de atributiile functiei, sa evaluati bine ce poate, in mod obiectiv, sa faca un presedinte si care dintre candidati are datele pentru a se apropia cat de cat sau cat mai mult de aceste asteptari.

Pana la urma, nu exista vot 100% anti, pentru ca orice vot anti se converteste, inevitabil, intr-un vot pro. Votezi impotriva cuiva doar votand pentru un alt candidat. E el cu adevarat mai bun deca varianta de care fugi sau faci doar un salt din lac in put? E suficient sa va ganditi bine si veti gasi cu siguranta raspunsul potrivit.

Sigur ca presedintele are atributii limitate in privinta celor mai importante probleme ale romanilor, de la criza economica, la locurile de munca, si, daca este onest, orice candidat recunoaste acest lucru inainte de a se arunca in promisiuni a caror realizare nu va depinde de el.

Dar presedintele, prin atributia sa certa (desi contestata de multi dintre cei care de-abia asteapta sa uzeze de ea) de a numi premierul poate determina o anumita majoritate si, de aici, poate aseza Romania pe o anumita directie, de dreapta sau de stanga. Cine ce partide reprezinta, ce procente au in Parlament fiecare dintre aceste partide si care sunt afinitatile deja declarate, toate acestea nu sunt secrete. E suficient sa ganditi limpede si veti intelege cum e mai bine.

Sigur ca exista, ca la oricare dintre alegerile trecute, posibilitatea unor fraude. Insa aveti si o cale simpla de a le contracara si diminua efectele. Cu cat prezenta la vot e mai mare, cu atat cele cateva mii de voturi traficate vor reprezenta o pondere mai mica si mai nesemnificativa din rezultat. Cu cat absenteismul e mai mare, cu atat fraudele pot fi mai importante. Asadar, daca vreti un rezultat cat mai curat, votati!

Sigur ca referendumul nu poate schimba de maine Constitutia. El poate reprezenta, cel mult, inceputul unui drum care se va incheia cu o modificare a legii fundamentale. Dar daca vrem ca acest drum sa fie inceput, presiunea populara a unui referendum este esentiala.

Dupa cum, daca majoritatea este impotriva unicameralismului sau a reducerii numarului de parlamentari, e bine ca acest lucru sa fie stiut, iar chestiunea transata. O fantoma mai putin intre cele care bantuie societatea este oricum un castig.

Si mai e un motiv pentru care, cel putin eu, ma voi duce sa votez. Orice vot la aceste alegeri si la referendum este, indiferent de continutul sau, un vot impotriva celor care, ziaristi sau politicieni, se straduiesc de luni de zile sa ne spele creierii, sa ne demobilizeze si sa ne determine sa renuntam la singura noastra manifestare reala de putere in favoarea maselor de manevra care sa voteze dupa cum doresc ei si spre binele lor.

Votul redus favorizeaza mituitorii electoratului si manipulatorii. Pentru ei, fiecare vot in plus este o lovitura si eu sunt decisa sa le-o dau.

Ganditi cu mintea voasta, caci ganditul nu costa, in schimb poate aduce beneficii! Ganditi si apoi votati in cunostinta de cauza, dupa cum socotiti ca e mai bine pentru voi si pentru copiii vostri!

Ioana Ene
sursa: ziare.com

Exit mobile version