Site icon gandeste.org

G-20 coace noua ordine economica mondiala

Summitul G-20, care aduce la aceeasi masa reprezentantii a 90% din bogatia mondiala, va incepe, joi, la Londra, urmand sa transeze viitorul economiei lumii. Europenii si americanii vor incerca sa dea de luminita de la capatul tunelului si sa gaseasca solutii la criza financiara, desi pana acum pozitiile lor au fost diametral opuse. Daca America este partizana unor noi masuri de relansare economica, tarile UE dau prioritate reglementarii financiare, mai putin relansarii. Pentru organizarea summitului pe timp de criza, Londra a alocat 20 de milioane de euro. Reuniunea din capitala Regatului Unit va marca si un eveniment special de ordin politic: prima intalnire oficiala intre noii presedinti ai Rusiei si Statelor Unite. Europenii vor veni la Londra cu pozitia ferma de a rezista apelurilor americane in favoarea unei relansari economice mai sustinute si pentru a obtine maximum de progrese privind reglementarea financiara, noteaza agentiile de presa. Sambata, cancelarul german Angela Merkel a estimat ca “actuala criza nu s-a produs pentru ca am distribuit prea putini bani, ci pentru ca am creat crestere economica cu prea multi bani si pentru ca aceasta nu a fost durabila”. Tensiunile dintre UE si SUA s-au accentuat saptamana trecuta dupa iesirea intempestiva a premierului ceh Mirek Topolanek, care a apreciat ca Statele Unite s-au angajat pe “un drum spre Iad”, acordand asistenta de sute de miliarde de dolari.

Pe langa problema gasirii unor masuri de relansare economica, liderii reuniti la Londra vor trebui sa gaseasca un compromis in privinta controlului si a supervizarii financiare.

Nu in ultimul rand, G-20 va analiza posibilitatea dublarii, la 500 de miliarde de dolari, a resurselor Fondului Monetar International, unde statele europene vor trebui sa contribuie mai substantial. Optimismul lui Obama Presedintele american Barack Obama, care isi va face acum intrarea pe scena politica a Europei, s-a aratat optimist ca la summit se va stabili un cadru pentru recuperare. Mai mult, el a minimalizat speculatiile referitoare la o ruptura intre SUA si principalele economii din Europa, in special Germania si Franta. In pofida pledoariei Statelor Unite pentru nevoia de a intreprinde mai multe masuri de a sprijini cresterea economica in lume, exista in continuare opozitie pe plan intern fata de sporirea cheltuielilor care ar putea impiedica sa mai ia curand masuri pentru stimularea economiei, a precizat Obama. La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev va promova ideea revizuirii ordinii mondiale, in care este consolidat rolul Rusiei si mentine sub control marile puteri economice, precum SUA. Anterior summitului, Moscova a propus o reforma a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si crearea unei monede supranationale. Previziuni sumbre Summitul G20 are loc intr-un context mult mai dificil decat cel consacrat crizei, tinut anul trecut, in noiembrie, la Washington. La acel moment, Fondul Monetar International prevedea o crestere mondiala de 2,2% in 2009, pentru ca recent FMI sa previzioneze ca economia mondiala se va contracta in acest an cu 0,6 la suta. In plus, de anul trecut si pana acum, miscarile sociale de protest au inceput sa castige teren in toata lumea, in unele dintre cazuri ducand chiar la caderea guvernelor tarilor respective. O perespectiva sumbra a fost data publicitatii si de ONU, care a apreciat ca, in 2009, numarul de someri la nivel global va ajunge la 50 de milioane, iar Banca Mondiala sutine ca 53 de milioane de oameni vor trai in pragul saraciei.

Luciana POP

sursa: ziua.net

Exit mobile version