Site icon gandeste.org

Fracturarea majoritatilor de catre sistem

Este cu adevarat senzational. In trecutul apropiat, sistemul l-a manipulat pe Ponta prin Dragnea, pentru ca astazi procesul sa se inverseze. Atunci, ca si acum, scopul a fost fracturarea unei majoritati politice care putea ameninta sistemul.



In acest moment, toata lumea a cam inteles ce inseamna sistemul. Si cat de nociv este el. Cum actioneaza, in prezent, pentru a-si prezerva puterea absoluta asupra Romaniei? Pentru a afla, trebuie analizat, in prealabil, modul in care sistemul a operat in sensul distrugerii USL. Raspunsul este necesar macar pentru a identifica cozile de topor din politica si maniera in care ele sunt manipulate.

Esentialul a iesit la iveala. Din sistem faceau parte, pe langa multi altii, atat Ponta, cat si Dragnea. Nu insa si Crin Antonescu. Daca Antonescu ar fi ajuns presedinte al Romaniei, sistemul ar fi fost in pericol. Prin urmare, liderul PNL trebuia eliminat. Dar cum? Prin intermediul lui Drganea. Liviu Dragnea nu numai ca a participat activ la negocierea si elaborarea infamului pact de coabitare, dar, pentru scoaterea din joc a lui Antonescu, a avut sarcina de a-l manipula pe Victor Ponta, inducandu-i certitudinea ca poate ajunge presedinte al Romaniei. Dar pentru asta, Antonescu trebuia fortat cumva sa rupa USL. Prima tentativa a fost acel pact de coabitare si efectele lui, inclusiv numirile la sefia marilor parchete, care au avut loc imediat dupa aruncarea peste bord a Monei Pivniceru, ministrul pus de liberali la Justitie. Operatiunea a reusit in cele din urma. Cea mai mare parte a opiniei publice a fost convinsa, printr-o abila campanie de intoxicare si manipulare la care a participat sistemul cu toate motoarele turate la maximum, ca vinovat pentru ruperea USL este PNL, prin Crin Antonescu. Dupa care, evident, pentru a nu fi scapat de sub control, a fost aruncat peste bord si Victor Ponta. Procesul a inceput prin alegerea unui alt candidat prezidential, care a fost sustinut de catre sistem, si s-a sfarsit cum s-a sfarsit.

Astazi, suntem intr-o situatie asemanatoare. Un om al sistemului, Liviu Dragnea, a condus cu succes alegerile parlamentare si a reusit sa creeze o majoritate parlamentara si sa instaleze un Guvern cu ajutorul unui alt personaj care, exact cum era Crin in trecut, nu numai ca este din afara sistemului, dar il poate pune in pericol. Este vorba de Calin Popescu-Tariceanu. Liviu Dragnea, in echipa cu Tariceanu, se poate spune ca a scapat de sub control, astfel incat sistemul este, din nou, obligat sa fractureze majoritatea politica. Iar unul dintre istrumentele pe care le utilizeaza este chiar Victor Ponta. Caruia i se induce ideea ca, prin debarcarea lui Dragnea, ar putea prelua, din nou, sefia PSD.

Evident, ca si data trecuta, sistemul incearca sa blocheze toate rotitele care compun angrenajul majoritatii. Tocmai de aceea asistam si la utilizarea altor sageti din mediul politic, cum este, de pilda, in cazul ALDE, Daniel Constantin.

Nici in Guvern lucrurile nu stau prea bine. Prin eliminarea primului candidat de prim-ministru, in persoana doamnei Shhaideh, si aducerea, la Palatul Victoriei, a lui Sorin Grindeanu, un alt om al sistemului, majoritatea politica este pusa, cel putin sub aspectul Guvernului, sub un relativ control. Pasul urmator este crearea unei distante cat mai mari, care este, in acelasi timp, si un excelent spatiu de manevra, intre Grindeanu si Liviu Dragnea. Oricat de mult incearca Dragnea sa ramana in prim-planul vietii politice, treptat, acest loc lumiat de toate reflectoarele este ocupat de premier, care face zilnic, prin forta functiei sale, agenda publica cea mai interesanta. Incet, dar implacabil, asa cum se intampla de fiecare data, prim-ministrul isi creeaza propria camarila, din proprii colaboratori. O camarila diferita si uneori cu interse divergente in raport cu camarila presedintelui PSD. Iar pentru ca nici Sorin Grindeanu sa nu scape cumva de sub control, rand pe rand, in ceafa acestuia sunt instalate alte piese de baza ale sistemului. Printr-o spectaculoasa detasare mascata de la SRI.

Si acum, atentie, noi ne uitam cu un ochi la strada si la asa-zisa presiune a Klausmaidanului, iar cu celalalt ochi privim catre un alt spectacol terifiant care ni se ofera, cel legat de DNA si de legislatia penala. Iata ca, simultan, pe de o parte Guvernul este confiscat pasnic de catre sistem, in timp ce majoritatea, paralizata de tentativele de fracturare a ei, nu mai are capacitatea de a se opune.

Daca a functionat o data fracturarea USL si vulnerabilizarea maxima a majoritatii care a castigat alegerile, de ce nu ar merge si a doua oara. E adevarat, cu alte personaje in rolul principal si tot cu alte personaje in rolul secundar.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog

Exit mobile version