Site icon gandeste.org

Fost conducător al Securităţii dezvăluie decizia luată de Ceauşescu în decembrie 1989 şi cu care “îi lăsa în ofsaid pe cei care puseseră la cale LOVITURA de stat”

În 1989, Colonelul (r) Filip Teodorescu a fost locţiitor al şefului Direcţiei de Contraspionaj din cadrul Departamentului Securităţii Statului, generalul Ştefan Alexie. Într-un interviu publicat pe siteul gorj-domino.ro, colonelul a relatat câteva din dedesubturile evenimentelor din 1989. Conform fostului ofiţer, Ceauşescu ştia despre ceea ce urma să se întâmple în decembrie, dar nu a mai avut capacitatea de a reacţiona şi de a evita sângele vărsat atunci.

“Serviciile de informaţii au competenţele pe care factorul politic i le stabileşte prin lege. De exemplu, vă pot spune că Ceauşescu a avut toate informaţiile necesare pentru a preîntâmpina evenimentele din `89. Însă ce folos, dacă n-a avut capacitatea şi raţiunea de a lua măsurile ce ar fi putut salva ţara? Şi ar fi putut-o salva nu doar de întâmplările care au avut loc în `89, ci şi de dezastrul care a urmat.”

Mai mult, Colonelul afirmă că nici măcar uciderea lui Ceauşescu nu ar mai fi putut duce la evitarea conflictului sângeros din decembrie, pentru că “ar fi putut avea consecinţe devastatoare”. “Era prea târziu, chiar şi pentru asemenea gesturi extreme, pentru că situaţia e mult mai complicată decât vi-o puteţi imagina şi ar fi putut avea consecinţe devastatoare. Românii nu mai aveau controlul statului. Ungaria primise acceptul să invadeze Transilvania. Uciderea lui Ceauşescu atunci când, repet, oricum nu mai conta, ar fi fost un bun prilej pentru forţele militare externe să intervină, pentru că, nu-i aşa, Securitatea l-a împuşcat pe Ceauşescu şi, împuşcându-l, a preluat puterea. Şi, repet, nu mai servea la nimic. Ceauşescu nu mai reprezenta o miză, noi fuseserăm scoşi din uz, iar ţara era condusă de „revoluţionarii” pe care noi îi ştiam ce reprezintă”, a spus fostul ofiţer.

Filip Teodorescu spune că doar Ceauşescu mai putea opri vărsarea de sânge, dacă ar fi anunţat alegeri democratice.

“Ar fi fost ceva variante când Ceauşescu s-a întors din Iran. Toţi ne aşteptam ca primul lucru pe care-l va face când va ajunge la Comitetul Central era că îşi va da demisia şi va numi un comitet de ROMÂNI care să organizeze alegeri democratice. Asta ar fi fost o ultimă variantă, pentru că astfel îi lăsa în ofsaid pe cei care puseseră la cale lovitura de stat. Nu mai aveau obiectul muncii, nu mai aveau împotriva cui să protesteze şi se evita şi vărsarea de sânge”.

Fostul ofiţer afirmă că Nicolae Ceauşescu luase această decizie, dar a fost “întors” din drum de către anumite persoane din Biroul Executiv.“Ba chiar a fost un moment în care luase această hotărâre şi atunci au apărut unii din Biroul Executiv care, din păcate, într-un mod josnic, mult sub demnitatea umană, au îngenuncheat şi l-au rugat să nu demisioneze, spunându-i: „Şi pe noi cui ne laşi?”.Aşa că Ceauşescu s-a răzgândit, iar drama poporului rămânea implacabilă. Eu mă aflam la Timişoara, trimis încă din data de 17 decembrie, împreună cu generalul Emil Macri. Când am aflat că Ceauşescu intenţionează să se adreseze poporului, am respirat uşurat. În teleconferinţa pe care Ceauşescu a ţinut-o cu prim-secretarii, la întrebările acestora privind măsuri şi atitudini pe care trebuie să le ia, Ceauşescu le-a spus că vor afla răspunsul la toate problemele din cuvântarea pe care urma s-o aibă la posturile de radio şi televiziune din acea seară, întrucât se va adresa poporului. Toţi cei care ne aflam în birou am comentat pe această temă, sperând că îşi va anunţa demisia. Altfel, nu vedeam ce să spună poporului. Din nefericire, totul s-a dovedit a fi doar o speranţă de-a noastră”, a declarat Teodorescu.

Autor:Mihai Somanescu

Sursa: Active News

Exit mobile version