Site icon gandeste.org

Forbes: Lăsaţi Grecia. Temeţi-vă de români!

„Lasaţi Grecia: Temeţi-vă de români!“ Aşa sună titlul unui articol publicat ieri de revista Forbes.Jurnaliştii americani se tem de reîntoarcerea unor regimuri autoritariste, de naţionalizări şi violenţe în ţări foste comuniste precum Ungaria sau România, unde consecinţele politice şi economice ale ultimilor ani pot fi mai grave decât în Grecia, Italia sau Portugalia.

Criza financiară din 2008 – 2009 a produs efecte politice şi economice mai profunde în estul fost comunist al Europei decât în ţările PIIGS, consideră jurnaliştii de la revista Forbes. România şi Ungaria sunt vizate în special de Forbes. Aceştia atrag atenţia că în Ungaria, un naţionalist de dreapta, Viktor Orban, face eforturi pentru a-şi consolida puterea, inclusiv pentru a domina politica băncii centrale maghiare. Ţara riscă nu numai penalităţi din partea organizaţiilor internaţionale, ci şi izolarea de restul lumii. Avertismentul Forbes referitor la România vine în urma protestelor din ultima perioadă dar e justificat de evoluţia economică.

“În România, mulţimi de manifestanţi au protestat joi la Bucureşti, cerând înlăturarea unui guvern cu o politică bazată pe austeritate. Sursa durerii lor nu este nici pe departe internă. O „piaţă de desfacere“ pentru cei cu ambiţii mari aproape că s-a închis complet: numărul de locuri de muncă disponibile în Europa dezvoltată pentru imigranţi care trimiteau apoi bani acasă s-a diminuat considerabil. Aşa că românii au rămas să se descurce după recesiunea devenită criză“, scrie Forbes. Jurnaliştii atrag atenţia şi asupra faptului că din 2007 numărul înmatriculărilor de maşini noi a scăzut cu 74% în România, în timp ce la nivelul Uniunii Europene declinul a fost de doar 15%.

„Nu toată lumea are nevoie de o maşină nouă, dar acesta este un bun indicator pentru suferinţele prin care trece clasa de mijloc”, scriu jurnaliştii de la „Forbes”. O revenire a activităţii economice globale poate treptat rezova aceste probleme, atât timp cât statele fost comuniste nu se reîntorc la autoritarism, naţionalizări sau violenţe care sperie viitoarele investiţii. „Se acordă prea multă atenţie unor cazuri precum cel al Greciei pentru că majoritatea datoriei sale e contabilizată de grupuri financiare mondiale. Aş paria mai degrabă pe România, concluzionează autorul articolului.

sursa: money.ro

Exit mobile version