Reprezentanţii Departamentului pentru Energie au declarat, recent, că proiectul fondului s-a împotmolit la Ministerul Finanţelor, care nu este dispus să renunţe la încasarea dividendelor la buget.
Surse guvernamentale ne-au spus, însă, că lui Constantin Niţă nu i se pun beţe în roate cu proiectul fondului de investiţii: “Fondul are susţinere guvernamentală. Departamentul pentru Energie este aşteptat la Ministerul Finanţelor cu documentaţiile aferente asupra impactului pe buget. Adică trebuie să arate valoarea dividendelor încasate de stat pe participaţiile minoritare din energie. În plus, trebuie să existe şi un buget de funcţionare a Fondului”.
Între timp, prin Parlament este pe circuitul de avizare un proiect de Lege privind înfiinţarea Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice, iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD.
Ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că la Camera Deputaţilor începe dezbaterea pe crearea unui fond de investiţii în domeniul energetic.
Domnia sa nu a dat mai multe detalii, dar surse parlamentare ne-au spus că proiectul va suferi modificări ca să fie conform proiectului lui Constantin Niţă: “Se doreşte susţinerea înfiinţării unui fond de investiţii în energie, dar numai cu participaţiile minoritare ale statului. Deputaţii PSD şi cei PNL susţin acest Fond”.
În proiectul de lege iniţiat de deputaţi, scrie că în capitatul social al fondului intră nu numai participaţiile minoritare ale statului în companiile energetice, ci şi cele majoritare din companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica.
Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor va dezbate acest proiect săptămâna viitoare.
Autor: A. T.
Sursa: Bursa