Creşterea numărului de falimente ale unor instituţii de credit din SUA, de-a lungul anului 2009, a golit vistieria Corporaţiei federale pentru garantarea depozitelor (FDIC), încât deponenţii ar putea rămâne fără bani. Dacă ritmul falimentelor se menţine, FDIC nu va mai avea de unde să restituie banii deponenţilor, căci rezervele sale se situează doar la o treime din suma pe care Congresul a decis că trebuie s-o aibă la dispoziţie în orice moment.
Potrivit legislaţiei americane, corporaţia deţinută de Guvern (şi fondată în 1933, după Marea Criză) este obligată să deţină rezerve care să reprezinte 1,15% din totalul depozitelor garantate, situate la 3.000 miliarde USD.
Până în 2008, atingerea acestui plafon se făcea fără probleme. În mod curent, FDIC depăşea minimul, având în conturi 1,20-1,30% din totalul depozitelor.
Anul 2009 s-a dovedit dezastruos pentru corporaţie, care a fost chemată, potrivit Le Monde, să gestioneze falimentul a 98 de bănci din totalul de peste 5.000 instituţii de credit care alimentează fondul de garantare.
Numărul anual al falimentelor bancare în SUA nu a depăşit zece în ultima decadă, pentru ca, în 2008, să urce la 25. Anul acesta, se aşteaptă să treacă de o sută.
În prezent, FIDC mai are 10,4 miliarde pentru a-i despăgubi pe deponenţi. Mai mult, până cel puţin în 2012, corporaţia prevede pierderi, din cauza rolului care i s-a rezervat în cadrul planului de salvare a băncilor. FIDC a oferit garanţii totale de 1.500 miliarde dolari unor creanţe “putrede” (supuse riscului de a nu fi rambursate) aflate în portofoliul a sute de bănci.
Încă 400 de bănci “riscante” în SUA
Deşi are nevoie de circa 45 miliarde USD pentru a acoperi gaura din vistieria sa, FDIC nu are motive să creadă că “greul a trecut” în privinţa crizei din sistemul financiar american. Lucrurile par să se fi stabilizat în privinţa primilor patru “giganţi” (JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America şi Citibank), dar 400 de bănci regionale şi locale sunt “riscante”, potrivit analizelor FIDC. În toate statele au existat falimente bancare, însă cel mai puternic afectate sunt California, Illinois, Georgia şi Florida.
De la votarea planului de salvare a industriei financiare (octombrie 2008) până acum, Trezoreria SUA a acoperit, prin intermediul FIDC, pierderi totale de 30 miliarde ale unor bănci mici şi mijlocii. Cum numai pierderile băncilor mici “prevăzute” de Trezorerie pentru lunile următoare se ridică la alte 100 miliarde, este imposibil ca FIDC să le facă faţă din fondurile proprii.
În aşteptarea “salvării” de către Trezorerie, după cum au fost salvate marile bănci, FIDC are propria strategie pentru a-şi creşte lichidităţile. Prima soluţie a fost solicitarea plăţii în avans a contribuţiei pe ultimul trimestru al lui 2009, din partea instituţiilor care contribuie la fondul gestionat de corporaţie.
Bogdan MUNTEANU
sursa: gandul.info