Întrebarea care se pune este dacă nu cumva expasiunea lor este mai mare decât puterea noastră de consum. Carrefour a pățit-o și a fost nevoit să părăsească mai multe țări din Asia pentru a-și salva afacerea la nivel global.
Datoriile monumentale pe care hypermarketurile din România le au ar trebui să fie un semnal de alarmă.
De departe cea mai spectaculoasă expasiune a avut-o compania belgiană care administrează lanțul de magazine Mega Image. La finalul anului trecut Mega Image avea 2010 magazine de proximitate și marketuri de dimensiuni medii. (Anul acest s-au mai deschis încă 80). Anul trecut Mega Image a făcut un profit de 10 milioane de euro, ceea ce arată că fiecare magazin i-a adus în medie un profit de 47 de mii de euro (trebuie precizat că multe magazine sunt de cartier și funcționează cu un număr minim de angajați, mai mic de zece). De altfel, Mega Image are 4.600 de angajați.
Cifra cu adevărat spectaculoasă stă în dreptul datoriilor care sunt pentru Mega Image de 388 de milioane de lei, adică 90 de miloane de euro, o cifră care ar trebui să dea fiori oricărei companii. Mai ales că un calcul simplu arată că, păstrând profitul din acest an, datoriile s-ar amortiza în nouă ani (și fără ca Mega Image să mai facă alte investiții). Cifra e afaceri pe 2012 este pe măsura datoriilor – 400 de milioane de euro.
Anul trecut, Auchan a făcut un profit modest sub un milion de euro deși deține 10 magazine în România. La capitolul datorii, Auchan înregistrează 165 milioane de euro (ceea ce înseamnă că le-ar trebui 165 de ani pentru acoperirea datoriei). Această cifră ar putea să crească la finele anului 2013 după ce Auchan a preluat 20 de magazine din rețeaua Real. Iar acest lucru nu se poate face decât cu bani, iar finanțarea s-a făcut cel mai probabil prin credit. Auchan a preluat de la compania Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est, printre care şi pe cele din România, pentru 1,1 miliarde de euro. Cifra de afaceri a Auchan România este de 448 milioane de euro.
Carrefour înregistra la finalul lui 2012, 155 de magazine și a raportat un profit de 24 milioaane de euro. Datoriile companiei Carrefour sunt uriașe – 239 milioane de euro, de zece ori mai mari decât profitul pe anul trecut. Cifra de afaceri este de aproape un milliard de euro.
Am prezentat aceste cifre deoarece acoperirea datoriilor pe care le au aceste hypermarketuri depinde de banii românilor. Iar din partea aceasta veștile nu sunt încurajatoare. În luna august, România avea cel mai scăzut salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, calculat la paritatea puterii de cumpărare, potrivit datelor de la nivelul lunii iulie făcute publice de Eurostat. Conform sursei citate, România este pe penultimul loc în clasamentul salariilor minime în termeni nominali, cu 179 de euro brut pe lună, înaintea Bulgariei, care are 159 de euro brut.
Când însă este luată în considerare puterea de cumpărare a salariului minim, România cade pe ultimul loc, cu 313 euro pe lună echivalent, Bulgaria urcând pe penultimul loc, cu 324 de euro pe lună.
Acumularea unor datorii uriașe s-a dovedit fatală pentru Carrefour. Anul trecut, Carrefour s-a retras din Japonia, Coreea de sud, Grecia, din Singapore într-o încercare disperată de a-și păstra piețele din Brazilia sau India, vitale pentru întreaga afacere. Datoriile mari accumulate pe aceste piețe riscau să le blochezele operațiunile pe toate piețele.
Cifrele prezentate mai sus arată că cei de la Carrefour dar și Mega Image sau Auchan nu au învățat nimic din lecția primită de compania franceză.
Autor: Petre Bădică
Sursa: Noi nu