Presat de Fondul Monetar International (FMI), statul roman a pus pe lista privatizarilor aproape toate companiile in care detine actiuni. Esecul este garantat de mai multi factori: nu ne pricepem sa vindem, nu exista cumparatori cu bani si suntem in an electoral.
Guvernul a aprobat, miercuri, inceperea procesului de vanzare a 10% din actiunileHidroelectrica si Nuclearelectrica, unele dintre cele mai importante companii pe care statul doreste sa le scoata pe piata in anul 2012.
Alte societati aflate pe lista sunt: Transelectrica, Romgaz si Transgaz, in cazul carora se spera, de asemenea, sa se vanda pachete pe 10-15% prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Chiar daca nu au fost inca identificati consultantii care vor asista fiecare proces, listarile ar urma sa inceapta in aceasta primavara.
Statul a dat startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor. (sursa: business24.ro)
Ce salarii ar putea avea managerii privati
Autoritatile sunt dispuse sa recompenseze managerii privati cu salarii si bonusuri de milioane de euro/an daca acestia vor reducere pierderile si vor aduce companiile pe profit. In scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI anul trecut se preciza ca Executivul s-a angajat sa ofere remuneratii conforme cu realitatea de pe piata libera.
In prezent, pachetele salariale ale directorilor din multinationalele prezente in Romania pot fi intre 10-20.000 de euro/luna. Cu toate acestea, managerii privati angajati in companiile statului vor primi pana la 75.000 de euro/luna (900.000 de euro/an) plus bonusuri de doua pana la patru milioane de euro in functie de performante, se arata intr-un proiect prezentat anul trecut de Mediafax. Un astfel de salariu pe luna plus bonusuri, nici afara nu se practica. (sursa: business24.ro)