Site icon gandeste.org

Fitch ameninta Romania cu retrogradarea ratingului.

Caderea unui al doilea guvern in Romania in mai putin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar cresterea substantaila a politicilor populist, inainte sau dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare.


Fitch va continua sa munitorizeze evolutiile politice din Romania, inclusiv alegerile locale de la inceputul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale si economice pana la alegerile parlamentare si dupa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, care mentioneaza ca USL conduce in sondajele de opinie si cel mai probabil va forma Guvernul si va conduce tara pana la alegerile din toamna.


“Ratingul Romaniei include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. Totusi, cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, potrivit Fitch.

Agentia noteaza ca Romania a facut progrese in programul de consolidare fiscala in ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB in 2011, este apropiat de tinta oficiala.

Cresterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflatia a coborat la un minim istoric.

Planul de consolidare fiscala este prevazut in programul prevenitv de 5,3 miliarde de euro cu FMI si UE, iar USL, care a criticat masurile de austeritate din ultimii ani, s-a angajat sa colaboreze cu institutiile internationale.

In aceste conditii, alegerile din noiembrie si politicile guvernului rezultat in urma scrutinului vor ramane un factor important in evaluarea ratingului Romaniei, potrivit agentiei.

Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei, de la “BB+” la “BBB-” in iulie anul trecut, iar perspectiva este stabila. Masura a reflectat redresarea economica sustinuta de exporturi si deficitele mai mici, de cont curent si bugetar, dupa consolidarea fiscala aplicata in intervalul 2008-2011.

Romania ramane expusa riscurilor generate de criza din zona euro, atat pe cale comerciala cat si din cauza rolului bancilor mama din zona euro in sectorul financiar local.

sursa: stirileprotv.ro

Exit mobile version