Site icon gandeste.org

Filmele Disney şi atitudinea pro LGBT: când personajele servesc drept modele pentru cei „diferiţi“

Filmele Disney, de cele mai multe ori catalogate drept adevărate opere de artă, ascunde, de fapt, un substrat mult mai profund. Dincolo de curajul sau povestea de viaţă a eroilor şi eroinelor, personajele servesc drept modele pentru cei respinşi, uneori, de societate pentru orientarea sexuală.

Reprezentaţii culturii au decis: filmul „Frozen: Regatul de Gheaţă“, realizat de Disney, poate fi interpretat ca fiind o producţie cu tentă homosexuală. Puterile ascunse ale Elsei, Regina Zăpezii, pot să fie văzute drept o metaforă a unui secret legat de propria persoană, piesa „Let It Go“, (cel mai bun cântec, la Oscaruri) de pe coloana sonoră a peliculei, este văzută drept un imn al comunităţii LGBT (n.r. – acronim pentru lesbiană, gay, bisexual şi transsexual), în timp ce personajul principal evocă întrebarea potrivit căreia homosexualitatea ar putea fi o alegere sau un blestem. O parte din privitori, cu o gândire liberală, au lăudat filmul pentru substratul său, în timp ce conservatorii l-au denunţat.

Gay agenda“ Disney

Dar poate cel mai remarcabil aspect cu privire la acest substrat este transparenţa sa. Atât prin practicile sale, cât şi prin conţinutul filmelor, Disney a implementat de zeci de ani ceea ce poartă numele de „gay agenda“ (n.r. – subiecte legate de comunitatea LGBT pe ordinea de zi a companiei), care, într-o altă formulare, ajută lumea să devină un loc mai bun, scrie „The Atlantic“.

Fiind o afacere, compania Disney a avut dintotdeauna o atitudine progresivă faţă de persoanele care aparţineau comunităţii LGBT. În acest sens, la sediul din Florida al companiei au fost ţinute foarte multe evenimente dedicate homosexualilor, iar Disney a oferit ca beneficiu angajaţilor săi gay şi partenerilor lor asigurări de sănătate încă din 1995, decizie care nu a fost susţinută mereu.

Sursa: Yahoo News Romania

Exit mobile version