Mai mult, risti sa exacerbezi pana la cote ingrijoratoare nemultumirile sociale. Fara masuri concrete, tot recitalul demagogic al guvernantilor privind restructurarea agentiilor si reducerea cheltuielilor bugetare nu salveaza nimic. Pericolul intrarii in incapacitate de plata ramane acelasi, ba mai mult, se agraveaza. Lipsa fondurilor in sistem este generalizata. Profesorii, medicii, magistratii, minerii, toti acuza din plin subfinantarea domeniului in care lucreaza. In contextul acutizarii recesiunii, probabil ca salariile, pensiile, alocatiile se vor reduce. Inevitabil, vor fi marite taxele si impozite. Disperarea de a obtine banii suficienti supravietuirii va fi uriasa. Pentru FMI, Romania ramane doar un experiment. Au fost atatea batalii pierdute de oficialii FMI, aflati si ei in slujba unor interese cunoscute, incat ce mai conteaza inca una. Miliardele de euro imprumutate Romaniei au transformat guvernantii in niste marionete. Incompetenta exista oricum din plin, acum exista si obligatia de a respecta indicatiile Fondului.
Ar fi o greseala grava sa ii consideram pe decidentii de la Bucuresti niste victime. Profitori patentati, doritori de scandaluri, mincinosi de profesie, avizi de privilegii si imunitate, liderii nostri continua sa sfideze in fiecare zi milioane de romani. O clasa politica incapabila sa inteleaga ca decredibilizarea accentuata a institutiilor statului trebuie urgent oprita, ca promisiunile si proiectele fantasmagorice nu pot salva o tara aflata la un pas de dezastru, ca in cazul unui derapaj economic si social ea va fi prima care va fi alungata cu pietre. Ipocrizia, nimicnicia, refuzul de a privi realitatea, sunt insa caracteristici la care decidentii de la Bucuresti nu vor sa renunte. In locul unor strategii viabile, in locul unor sedinte extraordinare ale Parlamentului in care cei vinovati sa fie trasi la raspundere, in loc de responsabilitate, maturitate si vointa politica, alesii se multumesc sa-si iroseasca toate energiile in lupte marunte.
In Modrogan, Kiseleff sau Aviatorilor, sediile centrale ale principalelor partide, va fi mai mereu preferat un sondaj mincinos unei analize lucide. Legislativul, locul de unde ar fi trebuit sa se inceapa batalia impotriva crizei, duhneste de compromisuri si interese de partid. Intr-o nebuloasa de incertitudini si perspective ingrijoratoare, un singur adevar ramane: maine va fi mai rau decat astazi! Iar faptul ca razboiul pentru Cotroceni este dus cu toate fortele arata ca sansele de a mai schimba ceva sunt, practic, nule. Coalitia marii rusini nationale isi traieste ultimele saptamani de viata…
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro