“Acum un an şi jumătate, ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astăzi însă există atât în cadrul BCE cât şi la CE servicii care lucrează la scenarii de urgenţă, în caz că Grecia nu va reuşi să rămână în zona euro”, a declarat comisarul european pentru Comerţ pentru ziarul belgian Der Standaard, preluat de Reuters. Aceasta este prima declaraţie oficială din care reiese faptul că oficialii europeni iau în calcul ieşirea Greciei din zona euro. Fiind însă un punct foarte sensibil pentru pieţele financiare, vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a contrazis declaraţiilor lui Karel de Gucht.
“Karel De Gucht este responsabil cu comerţul. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi în relăţiile cu Banca Centrala Europeană. Nu lucrăm la un scenariu privind ieşirea Greciei. Lucrăm pe bazele unui scenariu de menţinere a Greciei. Nu comentăm chestiuni speculative”, a spus Olli Rehn, într-o precizare transmisa de Comisia Europeană.
La scenarii privind ieşirea Greciei din zona euro au lucrat şi experţii germani încă din toamna anului trecut. Ministrul german de finanţe a declarat atunci că a cerut specialiştilor şi cadrul instituţiei pe care o conduce să pregătească scenariile referitoare la o posibilă revenire a Greciei la drahmă.
Merkel se răzgândeşte: grecii să decidă prin referendum
Nici cancelarul german, Angela Merkel, nu mai este o adeptă clară a rămânerii Greciei în zona euro. Acest lucru se poate observa din faptul că a sugerat vineri organizarea unui referendum pe tema rămânerii Greciei în zona euro în paralel cu alegerile legislative care vor avea loc în Grecia. Anunţul a fost făcut de premierul interimar al Greciei, Karolos Papoulias. “Dna Merkel a vorbit despre ideea organizării unui referendum, în paralel cu alegerile, pentru a afla dacă cetăţenii eleni îşi mai doresc sau nu să rămână în zona euro”, conform unui comunicat al biroului premierului, citat de AFP.
Potrivit sursei citate, într-o discuţie cu preşedintele Greciei, Papoulias a precizat că “este clar că această problemă depăşeşte competenţele guvernului interimar”. Anterior, cancelarul german s-a opus cu fermitate perspectivei unui astfel de referendum, înaintată în octombrie de fostul premier de atunci, socialistul Georgios Papandreou, scrie Agerpres.
Ulterior, Papandreou a fost constrâns să demisioneze, după ce a fost părăsit de proprii săi deputaţi ostili măsurilor de austeritate impuse de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Pe de altă parte, ipoteza unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară este vehiculată din ce în ce mai des după eşecul formaţiunilor politice de a forma un guvern în urma alegerilor legislative de la 6 mai, marcate de un vot cu iz de protest ce a favorizat partidele antiausteritate.
Liderii europeni insistă, la nivel oficial, că Grecia va rămâne în zona euro, pentru nu a tulbura situaţia precară în care se află şi celelalte state cu probleme. Măsurile de siguranţă financiară vor trebui consolidate pentru a li se oferi garanţii pieţelor financiare, notează Wall Street Journal, iar ţări ca Spania şi Italia nu vor avea pur şi simplu voie să intre în incapacitate de plată în valul de panică ce s-ar declanşa dacă Grecia ar ieşi din zona euro. Pe fondul semnele de întrebare din ce în ce mai mari, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut că Berlinul este pregătit pentru orice eventualitate: “Cetăţenii se aşteaptă ca noi să fim pregătiţi pentru orice situaţie”, scrie mediafax.ro.
În acelaşi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai fervenţi critici ai Greciei, afirmă că instabilitatea pieţelor financiare generată de criza din zona euro ar putea dura încă un an sau doi. “În privinţa crizei de încredere în moneda euro…, în 12 – 24 de luni vom observa o calmare a pieţelor financiare”, apreciază oficialul german.
Englezii repornesc tiparniţele, dar nu pentru lire sterline
O eventuală ieşire a Greciei din zona euro nu va fi “sfârşitul unei evoluţii negative”, ci “începutul unei evoluţii şi mai negative”, a estimat vineri preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, într-o declaraţie din Atena pentru postul de radio public din Germania. În această eventualitate, “economia greacă se va prăbuşi în câteva zile”, iar europenii vor trebui să-i vină în ajutor cu alte “miliarde de euro”, a estimat Schultz. Acesta a concluzionat: “Am impresia că nu s-a încercat totul” pentru stabilizarea politică şi relansarea economică a ţării.
Nici englezii nu aşteaptă să fie luaţi prin suprindere de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, denumită, de cei de la The Economist, GREXIT, astfel că au şi ieşit cu declaraţii. Potrivit Reuters, tipografia britanică de bancnote De La Rue, una din cele mai mari din lume, a pregătit planuri de urgenţă pentru tipărirea de drahme.
“Dacă Grecia decide să iasa din zona euro, nu se va întâmpla peste noapte, parţial din cauza implicaţiilor, dar şi a necesarului mare de bancnote. Va fi o sarcină uriaţă pentru tipografiile statului, dar vor apela probabil la sprijin suplimentar din străinatate, inclusiv la De La Rue”, a declarat Paul Jones, analist la firma Panmure, citat de Reuters.
Autor: Ciprian Mailat
sursa: capital.ro