Intre timp, dolarul american ar putea fi pus sub si mai multa presiune din partea tarilor emergente si euro, dupa ce liderii mondiali nu au reusit sa ajunga la o concluzie in vederea echilibrarii fluxurilor de capital la nivel global, in cadrul intalnirii G20 din Scotia.
Potrivit analistilor citati de Bloomberg, moneda europeana va continua sa se aprecieze si in saptamanile urmatoare, desi tari precum Spania, Franta si Portugalia au cerut sa se ia masuri pentru limitarea cresterii.
Cand euro este crescut, exportatorii europeni sunt nevoiti sa majoreze preturile produselor, rezultand vanzari mai scazute.
Desi a fost introdusa pentru a unifica Europa, moneda unica europeana se dovedeste a fi marul discordiei intre diferitele economii puternice din regiune. Germania, cel mai mare exportator din lume in 2008, este in fruntea redresarii economice, ignorand apelurile pentru un euro mai slab. “Nu avem de ce sa ne temem”, a declarat ministrul Economiei germane, Karl-Theodor zu Guttenberg. “Competitivitatea produselor noastre nu depinde de rata de schimb dintre dolar si euro”, a adaugat el.
In schimb, chiar presedintele Bancii Centrale Europe, Jean-Claude Trichet, a declarat, in repetate randuri, ca “este extrem de important” sa existe un dolar mai puternic.
Potrivit analistilor, cresterea globala a ajutat industria exportatoare a Germaniei, iar aceasta nu isi va face griji din cauza ratei de schimb decat in momentul cand un euro va ajunge la 1,55 de dolari.
De altfel, economia germana a crescut cu 0,3 procente in al doilea trimestru, in timp ce zona euro a scazut cu 0,2 procente. Estimarile Deutsche Bank arata ca exporturile Germaniei se vor majora cu sase procente, in 2010, comparativ cu 4,4 procente, in restul regiunii.
In al doilea trimestru, exporturile au reprezentat 40% din economia Germaniei, in cea mai mare parte masini, comparativ cu 35% in zona euro.
Chiar daca PIB-ul Frantei a crescut la fel de mult precum cel al Germaniei, exporturile stagneaza, fiind estimata o crestere de numai 3,8 procente anul viitor. De asemenea, exporturile Portugaliei s-au prabusit cu 32 de procente, in august, in ciuda unei cresteri economice de 0,3 procente.
Potrivit unor oficiali din cabinetul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, raportul de 1,50 de dolari pentru un euro ar fi un “dezastru”. De asemenea, Ivan Sramko, din consiliul director al BCE, a declarat ca majorarea euro va cauza probleme economice.
Cresterea dolarului, subminata de China
Desi s-a discutat de mai multe ori despre sprijinirea dolarului, pentru ca aceasta sa prinda putere, liderii celor mai dezvoltate 20 de tari nu sunt pregatiti sa si actioneze. In timpul summit-ului din Scotia, ei au dat de inteles ca nu pot ajunge la o intelegere in privinta politicilor ce ar trebui adoptate in acest sens inainte de sfarsitul anului viitor, cel mai devreme.
Astfel, vor continua fluxurile puternice de capital spre pietele emergente, crescand monedele locale si rezultand intr-o depreciere a dolarului american.
In centrul acestei probleme se afla China, care nu doreste sa permita cresterea monedei nationale in raport cu dolarul. Din acest motiv, au continuat investitiile de capital in piete cu un curs de schimb flexibil, precum Brazilia. Doar in acest an, real-ul brazilian a crescut cu peste 30 de procente, chiar daca autoritatile au impus o taxa suplimentara pentru investitiile straine directe, pentru a limita cresterea propriei monede.
Oficiali din mai multe tari, printre care Brazilia, Japonia si Indonezia, au cerut Chinei sa permita o rata de schimb flexibila. Insa, ca grup, G20 nu a facut presiuni in acest sens. “Nu am discutat despre acest lucru. Cred ca este mai mult problema Chinei decat a noastra”, a declarat ministrul Finantelor din Marea Britanie, Alistair Darling, citat de Reuters.
Omologul sau chinez, Xie Xuren, si guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, au declarat, dupa intalnire, ca tarile dezvoltate ar trebui sa-si vada de propriile politici fiscale.
Potrivit lui Simon Derrick, strategist la Bank of New York Mellon, pe termen scurt, piata monetara va continua sa evolueze precum in prezent. “Este greu sa ne imaginam ca se poate echilibra situatia, fara sa rezolvam problema monedei chineze”, a spus Derrick.
Teodora Bodeanu
sursa: ziare.com