Atunci cand am decis sa ma alatur cauzei lui Willy Schuster din Mosna- Sibiu habar nu aveam ce imi va fi dat sa descopar. Vedeam doar un om care isi iubeste pamantul, familia si tara . Un om care era pe cale sa fie calcat in picioare de o companie detinuta de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender.
M-a revoltat faptul ca securitatea fizica a lui Willy Schuster si a familiei sale era pusa in pericol .pentru ca acesta a refuzat sa permita accesul companiei Prospectiuni SA pe pamanturile sale pentru efectuarea de prospectiuni geologice.
Cat de rezonabil si acceptabil este sa stai impasibil cand vezi ca in fata casei unui om sosesc 6 masini de la o firma de paza -angajata de Prospectiuni SA, cu scopul clar de a-l bate pe acesta pentru ca are tupeul, curajul si nebunia de a cere sa ii fie respectate drepturile prevazute de Constitutia Romaniei ? Nu e rezonabil deloc, iar a-ti intoarce capul in alta parte sau a-l baga in nisip- ca strutul- echivaleaza cu complicitatea la savarsirea unor infractiuni. Nu o spun eu, ci Codul Penal. Asta ca sa nu existe dubii in aceasta privinta.
La apelul deznadajduit al acestui om am raspuns si eu, alaturi de multe alte persoane ( de ordinul sutelor). Asa ca intr-o zi de toamna…am pornit spre Alma Vii si Mosna, judetul Sibiu, ca sa vad cu ochii mei ceea ce se poate intampla atunci cand unii din reprezentantii statului roman considera legile existente ca fiind optionale pentru cei din stratosfera economica care au bani suficient de multi.
Am vazut tineri plini de elan , care au trecut la inlaturarea unor cabluri si senzori de colectare a datelor de prospectiuni geologice de pe proprietatile localnicilor din Alma Vii care nu si-au dat acordul pentru instalarea acestora .
Am vazut niste persoane care -intamplator erau imbracate in hainele unor institutii respectabile care -in teorie- sunt de partea legii. Am constatat la Alma Vii si la Mosna ca “organul constatator” e numai bun de “sters pe jos” si nicidecum pentru constatarea unor ilegalitati sau pentru a opri tot ceea ce inseamna actiune desfasurata in afara cadrului legal. Si daca nu au ajuns la propriu sa fie folositi pentru “sters pe jos” a fost doar pentru faptul ca nimanui nu i-a trecut prin cap sa calce in picioare onoare si demnitatea institutiei reprezentate de hainele respectivelor persoane.
Ce am constat in locul “organului constatator”? Pai sa le luam sistematic:
1. Reprezentantii a doua firme, respectiv SC PROSPECTIUNI SA si ai ISP Security sunt prezenti in zona comunei Mosna unde desfasoara actiuni comerciale, in baza unor contract incheiat de Prospectiuni SA- ca prestator si SNGN Romgaz SA- ca beneficiar, respectiv intre Prospectiuni SA – ca beneficiar si ISP Security – ca prestator.
2. Ca exista o lege care obliga SC PROSPECTIUNI SA inainte de inceperea oricarei lucrari de explorare sa intocmeasca o documentatie pentru emiterea unui certificat de urbanism si a uneia sau a mai multor autorizatii de construire a unei retele de cabluri si senzori pentru colectarea datelor de prospectare geologica.
3. Ca certificatul de urbanism si autorizatia/autorizatiile de construire a unei retele de cabluri si senzori pentru colectarea datelor de prospectiuni geologice nu pot fi solicitate si nici eliberate daca nu exista un document scris care sa ateste faptul ca Prospectiuni SA are dreptul de a utiliza legal respectiva parcela de pamant, fie cu titlu gratuit sau nu.
4. Ca in fata mea erau cateva sute de persoane revoltate ca PROSPECTIUNI SA a intrat si inca mai intra pe proprietatile oamenilor fara sa aiba acceptul acestora, in scopul de a instala si utiliza o retea de cabluri si senzori pentru culegerea de date de prospectiuni geologice.
5. Ca reprezentantii PROSPECTIUNI SA nu au putut prezenta documente care sa ateste indubitabil ca aveau drept de utilizare- nici cu titlu gratuit si nici contracost- pentru terenurile de pe care s-au strans cabluri si senzori instalate fara acordul proprietarilor de teren si- implicit – fara existenta unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de constructie valabile pe respectivele terenuri.
6. Ca reprezentantii Prospectiuni SA nu au notificat legal autoritatile si ca au primit autorizatiile aferente pentru utilizarea explozibililor de tipul dinamitei pentru generarea de unde seismice in cadrul procesului de colectare a datelor de prospectiuni in comuna Mosna , jud Sibiu.
7. Ca reprezentantii Prospectiuni SA nu au putut prezenta niciun acord/aviz din partea Ministerului Culturii pentru a putea efectua lucrari de prospectiuni geologice la mai putin de 200 metri de monumentele istorice, cu utilizarea explozibililor de tipul dinamitei pentru generarea undelor seismice.
8. Ca reprezentantii firmei de paza ISP Security nu au verificat daca Prospectiuni SA au drept de acces si utilizare asupra tuturor parcelelor de teren pe care au instalat reteaua de cabluri si senzori pentru colectarea datelor de prospectiuni geologice, fapt de natura sa le atraga raspunderea penala pentru acces neautorizat pe o proprietate.
9. Ca pentru reteaua de cabluri si senzori instalata ilegal nu este desemnat un gestionar care sa raspunda punctual de legalitatea depozitarii , instalarii, utilizarii si dezinstalarii acestora , conform Legii nr. 22/1969 actualizata prin Legea nr 54/1994 .
10. Ca reprezentantul Prospectiuni SA dl. Daianu a amenintat ca aduce 400 de persoane angajate ale ISP sa ii bata pe proprietarii de teren ce nu si-au exprimat in niciun fel acordul ca aceasta societate comerciala sa execute lucrari de prospectiuni geologice pe terenurile acestora.
11. Ca Primarul Comunei Mosna a facut afirmatia ” Voi astia care aveti restante la plata taxelor si impozitelor locale ar fi cazul sa faceti ciocul mic si sa ii lasati pe cei de la Prospectiuni SA sa isi faca treaba”, afirmatie ce excede cadrului legal in care primarul isi exercita mandatul.
12. Ca Prospectiuni SA a instalat si exploatat o retea de cabluri si senzori in intravilanul comunei Mosna, in satul Alma vii, desi legea interzice efectuarea de lucrari de prospectiuni geologice in localitati.
Pe langa astea… Ce am mai constat eu:
1. In haina statului de “organ constatator” erau prezenti niste domni care nu aveau nimic cu constatatul legal, ci doar cu privitul unui spectacol. Aici s-ar putea sa gresesc pentru ca nu stiu daca stateau sa priveasca la un spectacol sau li s-a ordonat sa nu constate nimic si sa nu aplice legea. Si intr-un caz si intr-altul situatia e mai mult decat penala, pentru ca in Codul Penal este definita ca infractiune si actiunea si inactiunea care are ca efect o consecinta de natura sa prejudicieze interesele legitime ale uni persoane fizice/juridice sau a statului. Cum sta treaba …vom vedea pana la final.
2. Ca “reteaua de cabluri si senzori pentru colectarea datelor de prospectiuni geologice” este in fapt o serie de retele mai mici sau mai mari de cabluri si senzori care isi schimbau structura si dimensiunea odata cu efectuarea lucrarilor in care se foloseau explozibili. In mod logic aceasta presupune obligativitatea solicitarii de certificate de urbanism si autorizatii de constructii pentru fiecare din retelele realizate, potrivit zonei de competenta teritoriala, respectiv de la Primaria si Consiliul local Mosna pentru retelele realizate si operate in intravilanul comunei ( desi legea interzice in mod express efectuarea de asemenea operatiuni in intravilan!!!!), si de la Consiliul Judetean Sibiu pentru retelele realizate si exploatate in extravilanul comunei Mosna.
3. Ca “organele constatatoare” au facut un dosar penal gratuit pe numele preotului ortodox din Com. Mosna Sat Alma Vii pentru faptul ca acesta a dat dovada de spirit cetatenesc atunci cand a incercat sa inlature consecintele unei infractiuni flagrante- respectiv aceea de instalare si operare cu explozibili fara suport legal a unei retele de cabluri si senzori pentru prospectiuni geologice in interiorul unei localitati. Asta m-a facut sa ma intreb in ce situatie se afla respectivele organe constatatoare , respectiv daca au ordin “de sus” sa vada “doar ce trebuie” si “cum trebuie” sau daca doar atat ii duce capul? Si intr-un caz si in celalalt respectivii domni agenti constatatori nu au ce sa caute in slujba statului pentru ca nu aduc niciun fel de serviciu public care sa justifice achitarea salariilor lor din banii stransi din taxe si impozite. Si daca tot servesc niste interese private- ale lui Tender in cazul de fata-, domniile lor ar trebui sa treaca in sectorul privat. Cu aceasta ocazie imi exprim opinia ca niciun cetatean nu ar mai trebui sa sustina prin taxe si impozite “serviciile” acestui tip de functionari publici care deservesc orice alt interes decat cel public. Iar intersul public este respectarea Constituiei si a legilor in vigoare in Romania.
4. Ca Primarul Comunei Mosna nu a luat masurile administrative adecvate pentru ca Prospectiuni SA sa nu desfasoare activitati de instalare si de operare cu explozibili a retelelor de cabluri si senzori pentru efectuarea prospectiuni ilegale in intravilanul satelor din comuna.
5. Dl Daianu, directorul din zona al Prospectiuni SA se crede deasupra legilor din Romania si ca este intangibil. Am o veste proasta pentru domnul in cauza: nu, nu sunteti deasupra legilor domnule Daianu si va promit pe aceasta cale ca sub o forma sau alta veti da explicatii oficiale pentru toate actiunile dumneavoastra si ale subordonatilor dumneavoastra, actiuni ce exced cadrului legal existent. Ca veti raspunde individual sau in solidar cu toti ceilalti factori responsabili pentru incalcarea legilor …este o alta problema. Important este ca veti raspunde si nu cred ca cineva isi va putea permite sa va protejeze.
6. Ca intreaga conducere a IPJ Sibiu nu a luat nicio masura de natura sa lamureasca in mod real situatia juridica de fapt in care Prospectiuni SA isi desfasoara activitatea pe raza acestui juded. Ma intreb insa ce face Serviciul Roman de Informatii in acest caz si daca acestei structuri de care depinde in fond si la urma urmei securitatea nationala nu i se pare nimic suspect in modul in care actiunile si inactiunile persoanelor angajate ale MAI isi desfasoara activitatea de “agenti constatatori”? Sa nu fi avut Serviciul Roman de Informatii niciun informator care sa le fi furnizat informatii de la Mosna si Alma Vii, de natura sa le determine o subtila ridicatura de spranceana? Pai in situatia asta…zau ..ca imi asum vina de a ma transforma intr-un colaborator al securitatii statului! :)…Sau…poate Serviciul Roman de Informatii nu considera ca respectarea drepturilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei si de catre Carta Europeana a Drepturilor Omului nu este o chestiune ce tine de siguranta nationala si nu intra in sfera de interes in care acest serviciu isi desfasoara activitatea, potrivit juramantului de credinta fata de Romania? Poate ma insel eu si SRI isi desfasoara activitatea “fara clopotei” iar in viitorul nu foarte indepartat vom asista impreuna- extaziati – la tragerea la raspundere penala a tuturor celor vinovati de incalcarea legilor romanesti. Tare mult m-as bucura, zau…dar acum nu pot decat sa beau un ceai cu lamaie….
” ‘Mno…asta e un inceput de sfarsit!”
Constatatul meu nu e altceva decat un proces de observare punctuala, bazata pe bunul simt si pe o minima cunoastere a regulilor valabile intr-un stat de drept.
‘Oi fi eu inginer cu privirea inteligenta “ca de caine lup”, da’ asta nu inseamna ca doar am observat si atat.
Dupa observatiile mele de mai sus legate de ceea ce “s-a intamplat faptic” la Mosna si la Alma Vii, jud Sibiu – in ultima parte a lunii noiembrie 2013, am cautat sa gasesc niste raspunsuri plauzibile la halucinantele manifestari ale reprezentantilor statului roman in privinta situatiei legale in care Prospectiuni SA desfasoara activitati de prospectare geologica in judetul Sibiu.
Asa ca …am decis sa cer niste pozitii oficiale de la Primaria Mosna, Consiliul Judetean Sibiu si de la beneficiarul lucrarilor de prospectiuni SNGN ROMGAZ SA.. Ah..era sa uit…si de la Curtea de Conturi a Romaniei, adica de la institutia responsabila cu verificarea modului in care se incaseaza si se cheltuiesc banii publici.
Pana azi 4 decembrie am primit doua raspunsuri : de la Primaria Mosna si de la …. SNGN ROMGAZ SA.
O minima deontologie profesionala- jurnalistica- m-ar obliga sa astept si parerea oficiala a Consiliului Judetean Sibiu si a Curtii de Conturi a Romaniei. Insa…eu nu sunt jurnalist deontolog. Nici macar jurnalist. Sunt un simplu cetatean al Romaniei care vede, judeca, se intreaba si cere autoritatilor sa isi faca treaba pentru care sunt platite. Nu am luat , nu iau si nu voi lua niciodata vreun ban pentru ca incerc sa fiu prezent in”meseria” de cetatean roman. Opiniile mele din prezentul articol nu-s pe bani. Dar sa revenim la oile noastre. De fapt la prospectarile noastre prin acte oficiale.
Pornind de la faptul ca legea interzice in mod expres efectuarea de lucrari de prospectiuni geologice de genul celor desfasurate de Prospectiuni SA la Alma Vii, am solicitat Primarului acestei comune sa imi comunice daca aceasta companie a solicitat de la Primaria Mosna eliberarea unui certificat de urbanism si a vreunei autorizatii de constructie a unei retele de cabluri si senzori pentru culegerea datelor de prospectiuni din interiorul intravilanului comunei in cauza. Am mai intrebat daca aceasta primarie a incasat sau nu vreun leu de la Prospectiuni SA in contul vreunui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de constructii pentru reteaua de cabluri si senzori pe care Prospectiuni SA si-a instalat-o in intravilanul localitatii Alma Vii. Da domnule Primar..e vorba de aceeasi retea chipurile distrusa de preotul ortodox din localitate si pentru care acesta s-a ales cu dosar penal.
Aici avem o situatie cel putin bizara: daca reteaua in cauza nu a fost autorizata inseamna ca dosarul penal al preotului ortodox este o manifestare abuziva a Politiei Romane si un denunt calomnios al Sc Prospectiuni SA impotriva omului care a decis sa fie cetatean si sa inlature un pericol iminent la adresa copiilor din comunitate ( la pericolul detonarii unor explozibili fara autorizatie , langa un teren de joaca). Si in aceasta situatie este mai mult decat necesara intocmirea dosarelor penale aferente politistilor care au intocmit respectivul dosar penal preotului , precum si impotriva sc PROSPECTIUNI SA pentru denunt calomnios impotriva aceluiasi preot.
Pot sa va adresez o intrebare indiscreta domnule primar? Daca reteaua respectiva de cabluri si senzori instalata de PROSPECTIUNI SA in intravilan nu era autorizata… Dumneavoastra ce masuri de constatare si sanctionare a instalarii ei ilegale ati luat pana acum? Ati dat vreun leu amenda sau ati sesizat organele de urmarire penala in acest sens?
Domnule primar al comunei Mosna… Nu mi-ati lasat nici macar iluzia ca v-ati desfasurat activitatea in mod legal in aceasta situatie. Am ramas perplex domnule primar atunci cand mi-ati scris oficial ca institutia dumneavoastra nu a incasat niciun leu pentru emiterea unui certificat de urbanism si a vreunei autorizatii de constructii pentru reteaua de cabluri si senzori instalata in intravilanul comunei dumneavoastra de catre Prospectiuni SA. La primaria Mosna aveti incadrat in functie vreun jurist? Daca nu aveti in schema de personal o asemenea persoana..macar bun simt aveti in dotare? Ia intrebati-va juristul sau bunul simt ce e aia o retea de cabluri si senzori ce utilizeaza explozibili pentru culegerea datelor de prospectiuni din intravilanul comunei dumneavoastra. Ati intrebat reprezentantii PROSPECTIUNI SA cam cum arata ” de design” o asemenea retea si cum functioneaza ea? Sa nu imi spuneti ca nu ati facut asta pentru ca o sa cred ca va doare in galosi domnule primar si ca nu va intereseaza sa stiti daca o firma isi desfasoara activitatea legal sau nu in comuna dumneavoastra. V-ati imaginat cumva ca cei de la Prospectiuni SA intind niste cabluri, le baga un capat in pamant asa ca sa vada daca circula ceva prin ele si apoi dintr-un birou de la Medias se citesc datele colectate de aceasta retea, ca sa nu fie de competenta dumneavoastra? Ati avut curiozitatea sa vedeti din cate puncte se colecteaza aceste date simultan si care este distanta de la locul unde se faceau exploziile pana la locul unde se colectau datele si se introduceau intr-un sistem informatic? Va poate raspunde juristul Primariei la aceste intrebari? Care jurist? Atunci bunul simt? Care bun simt? El era in concediu platit/neplatit? Sau de studii? Vad ca singurul domeniul in care sunteti competent domnule primar…este incompetenta in exercitarea mandatului dv de primar. Bucurati-va ca am sesizat lucrul acesta, pt ca daca eram de rea credinta spuneam – fara fundament – domnule primar ca sunteti unul dintre nemernicii cumparati de cei de la Prospectiuni SA. V-am vazut ca dumneavoastra va dati silinta sa fie “pace pe pamant” si fiecare sa isi rezolve treaba cat mai repede cu putiinta, chiar daca asta inseamna incalcarea legilor .
Eheeeeeiiiii dragii mosului, haideti sa il lasam in pace- deocamdata- pe primarul de la Mosna si sa facem un pic de analiza sintactica, morfologica si logica a intrebarilor adresate catre SNGN ROMGAZ SA si a raspunsurilor aferente.
Avand in vedere ca beneficiarul lucrarilor derulate de Prospectiuni SA este SNGN ROMGAZ SA, in data de 18 noiembrie am solicitat de la aceasta un punct de vedere referitor la legalitatea si realismul datelor pe care PROSPECTIUNI SA i le livreaza contractual.
Pentru a putea urmari mai usor “menuetul” dintre intrebarile adresate si raspunsurile primite, am ales sa prezint succesiv intrebarea si raspunsul aferent. Cu culoarea rosie am inserat observatiile mele in raspunsul SNGN ROMGAZ SA. Deci…
Intrebarea 1: Societatea dumneavoastra poate accepta la plata ca fiind legale, valide si conform cu realitatea datele culese de SC PROSPECTIUNI SA de pe teritoriul Romaniei, fara ca aceasta sa poata demonstra legal ca a obtinut acordul scris al fiecarui proprietar de parcela unde a fost instalat fiecare senzor de culegere a datelor geologice? Acceptati la plata informatiile culese de senzorii care nu au fost amplasati legal si care, in cosencinta nu pot fi prezentate ca fiind real si corect colecate?
Raspuns SNGN ROMGAZ SA:
Conform contractelor de achizitie a serviciilor de inregistrare date seismice incheiate de Romgaz cu SC Prospectiuni SA Bucuresti, plata dezpagubirilor catre proprietarii de terenuri agricole se face de catre Romgaz in baza proceselor verbale de despagubire incheiate de angajatii contractorului cu proprietarii si prezentare Romgaz. Eu nu am intrebat despre procedura de acordare a despagubirilor ci daca exista o procedura de verificare a legalitatii modului in care Prospectiuni SA a colectat acele date. Am urmarit sa vad daca banii solicitati de Prospectiuni SA sunt pentru lucrari care au fost intr-adevar executate cu respectarea cadrului legal sau nu. Aceasta societate comerciala era obligata ca inainte de inceperea lucrarilor sa fi semnat cu fiecare proprietar de teren un document scris , din care sa rezulte clar conditiile in care aceasta societate are acces pe terenul in cauza, durata de timp afectata lucrarilor in sine si costurile aferente pentru punerea la dispozitie a terenului in favoarea Prospectiuni SA. In baza acestor documente SC PROSPECTIUNI SA putea cere emiterea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor aferente. Inexistenta acestor acorduri inainte de desfasurarea efectiva a lucrarilor de prospectiuni se traduce prin incalcarea legii privitoare la modul de autorizare a lucrarilor de constructii ( inclusiv a celor legate de prospectiuni geologice) cu buna stiinta de catre aceasta societate comerciala . Incheierea vreunui document in baza caruia se acorda despagubiri pentru daunele provocate proprietarilor de teren nu absolva SC PROSPECTIUNI SA de a incheia contracte de acces pe terenurile in cauza, in baza carora sa fi fost autorizate lucrarile de realizare a retelei de cabluri si senzori. Astfel intr-un procent de peste 90% proprietarii terenurilor agricole sunt despagubiti in functie de suprafata terenului si cultura respectiva. Despagubirile pot aparea doar in urma acordului de acces pe teren din partea proprietarului. Foarte buna precizarea! Din asta inteleg ca acolo unde nu exista acorduri de acces pe teren nu exista despagubiri, iar SNGN ROMGAZ SA se bucura ca are de platit mai putin! Apropos de platile ROMGAZ-ului… A fost bugetat accesul pe proprietati sau a fost bugetata doar acordarea de despagubiri pentru distrugerea culturilor? Pentru o mica parte din suprafetele agricole care au o situatie neclara la primarii – nu sunt planuri parcelare, nu exista titluri de proprietate etc. – nu se pot da despagubiri, deasemenea pentru acestea din urma nici nu sunt solicitate aceste despagubiri. Din asta inteleg ca SC PROSPECTIUNI SA s-a aflat in imposibilitatea de a solicita si de a obtine certificat de urbanism si autorizatie de constructie pentru reteaua de cabluri si senzori cu care au cules datele respective de pe terenurile unde nu au fost identificati proprietarii. Si daca tot s-a aflat in imposibilitate de a obtine aceste documente sa intelegem ca lucrarile au fost totusi realizate si decontate de SNGN ROMGAZ SA, fara a se achita sumele aferente autorizarii legale, pentru accesul pe proprietati precum si pentru eventualele daune provocate celor ce detin culturi pe acele terenuri. firesti? Apropos de despagubiri: cum si cand s-a evaluat cuantumul despagubirilor acordate proprietarilor de teren? Ochiometric , inainte de accesul propriu-zis pe proprietate sau riguros stiintific dupa efectuarea lucrarilor de prospectiuni?
Proprietatiile pentru care nu se obtine acordul proprietarului din diferite motive – nu doresc amplasarea sau nu sunt de acord cu cuantumul despagubirilor – sunt lasate in afara zonei de acoperire cu lucrari. In concluzie consideram ca nici un echipament de inregistrare nu este amplasat pe teren fara o intelegere prealabila cu proprietarii. O basm frumos, o basm frumos! Exista dovezi clare ca Prospectiuni SA a montat si utilizat asemenea retele de cabluri si senzori fara acordul proprietarilor. Willy Schuster este dovada minima si esentiala ca acest lucru s-a petrecut. Si daca mai vreti un exemplu: preotul ortodox din Alma Vii. Si nu cred ca Prospectiuni SA a colectat niste date pe care sa nu le fi introdus deja intr-o situatie de lucrari pe care sa o fi inaintat spre decontare catre SNGN ROMGAZ SA. Daca imi pun imaginatia la contributie as putea presupune ca ROMGAZ SA este de buna credinta si nu are cunostinta despre acesemenea practici. In cazul in care Romgaz SA a decontat niste lucrari efectuate de Prospectiuni SA in baza unor documente justificative care contin falsuri, chiar pot sa consider ca aceasta a fost fraudata.
Avand in vedere cele de mai sus consideram ca datele colectate din perimetru proiectat si contractat pentru achizitie de servicii de inregistrare date seismice sunt reale si corecte si eventualele modificari se fac numai cu acordul supervizorilor Romgaz. Acesta este un punct asupra caruia -dati-mi voie – nu sunt de acord. Pot fi de acord ca din punct de vedere tehnic informatiile colecatate sunt corecte si reale. Nici macar nu ma intereseaza daca datele tehnice respective sunt relevante sau nu. Insa din punct de vedere legal, aceste date au fost colectate cu incalcarea drepturilor constitutionale ale unor proprietari de terenuri si cu fraudarea bugetelor locale si judetene prin simpla eludare a obligatiei legale de a solicita si obtine in conditii legale certificatele de urbanism si autorizatile de constructie aferente parcelelor de teren unde s-a instalat si exploatat retele de cabluri si senzori fara acordul proprietarilor.
Intrebarea 2 : Exista o procedura legala prin care compania dumneavoastra accepta spre decontare lucrarile de prospectare realizate de SC PROSPECTIUNI SA ?
Raspuns SNGN ROMGAZ SA:
Lucrarile de achizitie seismica sunt acceptate la plata in baza contractelor de servicii pe care Romgaz le are cu SC Prospectiuni SA Bucuresti.
Sec si cu aroma de cadaverina: Ce proceduri de verificare? Ce proceduri de control financiar intern? Singurul document scris in baza caruia se emit facturile PROSPECTIUNI SA catre SNGN ROMGAZ SA este un contract neinsotit de o situatie de lucrari din care sa rezulte clar pozitionarea exacta a punctelor de unde s-au colectat datele. Asa se deconteaza lucrari de prospectiuni in valoare de 40 milioane de euro?
Ma intreb daca nu cumva asta nu e o schema a unor baieti destepti prin care acestia isi impart cele 40 de milioane de euro. Si daca e asa, asta inseamna ca actionarii SNGN ROMGAZ SA , bugetul de stat si comunitatile locale sunt fraudati cu zambetul pe buze , in numele interesului national.
E musai sa iau un distonocalm. Ma doare capul. Nu mai caut raspunsuri la intrebarile de mai sus. O sa ii rog pe cei competenti sa o faca si-apoi vedem ce parere au cei de la Bursa de la Londra unde SNGN Romgaz este listata.
In concluzie: Daca esti actionar al ROMGAZ SA , cred ca tocmai ai fost tepuit…. Si prin statul roman cu toti suntem actionari .
Autor: Iosif Kiss