Site icon gandeste.org

Este Germania controlată de Rusia?

Summitul NATO de la Bruxelles reprezintă o schimbare foarte dură a politicii americane în raport cu Europa și mai ales cu Germania. Declarațiile lui Trump, deși nu reprezintă o informație nouă, fac Europa să tresară și să se întrebe dacă în această situație este convenabil pentru Uniunea Europeană ca Germania să fie statul-fanion.



‘Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia’, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii ‘plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…) Nu este normal’ – Donald Trump

Apropierea dintre Angela Merkel și Vladimir Putin

Atât Merkel cât și Putin controlează Germania respectiv Rusia de mulți ani. Acest lucru îi este imputabil lui Putin, dar Merkel nu pare să aibă o problemă. Relațiile foarte bune între Germania și Rusia au început încă din anii 2000 dar Merkel a dus această relație la un alt nivel.

Mai exact, Germania este dependentă de gazul rusesc. Industria germană depinde în proporție de peste 70% de resursele rusești dar și Kremlinul are nevoie de un flux de bani constant. Astfel, relația dintre Rusia și Germania evoluează chiar și după sancțiunile economice impuse de NATO și UE.

În luna martie, executivul de la Berlin a aprobat construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, chiar dacă mai multe state UE acuză creșterea dependenței energetice a Europei față de Rusia și implicarea tot mai mare a Gazprom în jocurile politice ale statelor europene.

În acest context, Statele Unite au repetat avertismentul că ar putea sancţiona firmele care participă la proiectul conductei de gaze Nord Stream 2.

România cum se poziționează

După alegerea lui Iohannis, politica externă românească a devenit evident filo germană. Deși pe plan intern Iohannis ne vorbește de pe la petrecerile date de ambasada SUA, președintele american îl evită și anulează o întâlnire bilaterală cu doar câteva minute înainte de începere.

Iohannis este clar poziționat în siajul lui Merkel ceea ce-l face foarte sensibil la jocurile rusești din regiune. În context conflictului deschis Merkel- Trump este de urmărit poziționarea lui Iohannis în viitorul apropiat.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version