Site icon gandeste.org

Eșecul moțiunii. Cine pierde ce

În măsura în care parlamentarii se vor lăsa convinși că, după căderea Guvernului Dăncilă, se va intra în spirala alegerilor anticipate, moțiunea de cenzură nu va trece. Pentru că unii nu sunt siguri că se vor găsi pe locuri eligibile pe viitoarele liste la legislative. Iar alții, cei mai mulți, își pierd pensia specială, pentru că nu se conformează legii care precizeză faptul că, pentru a obține acest privilegiu, este necesară exercitarea unui mandat întreg. Deci totul se joacă pe o carte, până la urmă psihologică.



De aceea, pentru frontul anti-PSD, afirmațiile legate de anticipate sunt profund periculoase. Și moțiunea poate să cadă. Indiferent câte semnături a obținut Ludovic Orban. La asta se mai adaugă și dificultatea extremă de a forma din atât de multe partide un nou guvern. Iar bomboana pe colivă îi aparține lui Victor Ponta, care poate vota moțiunea, dar nu și un guvern anti-PSD.

În aceste condiții, este interesant de evaluat ce se întâmplă dacă moțiunea cade. Cine, ce și cât pierde? Cine va plăti factura? Cum influențează un asemenea eșec alegerile prezidențiale? Ce se va întâmpla în interiorul partidelor din frontul anti-PSD? Se schimbă ierarhiile?

Prima linie de apărare a liberalilor se va concerntra cu certitudine asupra ideii de trădare. Ludvic Orban va striga din răsputeri că a făcut totul pentru a transforma glonțul de argint într-un glonț mortal. Dar nu a reușit din cauza trădătorilor. Și îi va identifica pe trădători în tabăra Pro România, în tabăra ALDE, în tabăra PSD și, în caz de urgență, chiar în tabăra USR. În niciun caz în tabăra PNL. Aceasta este prima și ultima sa linie de apărare. În rest, nu are încotro. Va rămâne expus criticilor și atacurilor din interiorul și din exeriorul partidului. Klaus Iohannis va fi cât se poate de mulțumit. O păstrează ca principal și confortabil adversar pe Viorica Dăncilă. Utilizează în continuare Guvernul drept un sac de box electoral. Și amână schimbarea, de care nici nu prea mai are nevoie, pentru un alt prilej.

Nu același lucru se întâmplă cu celelalte partide. USR se va apăra insistând asupra faptului că, de la bun început, nu a fost de acord cu dărâmarea mai devreme de termen a Guvernului. Și că cel mai adesea a afirmat că este nevoie fie de alegeri la termen, fie de alegeri anticipate. Nu-și va asuma răspunderea. Vinovatul de serviciu va fi Ludovic Orban.

Toate celalte partide care au semnat pentru moțiune îl vor lua la țintă tot pe Ludovic Orban. Acuzându-l. Fie că nu a negociat cum trebuie, fie că s-a pripit. Altfel nu pot scăpa de răspundere. Dacă nu găsesc un vinovat extern, vor fi nevoiți să deconteze la rândul lor această înfrângere în fața propriului electorat.

Mă întorc la Ludovic Orban. Importante este ce se va întâmpla în PNL. În PNL, Ludovic Orban, deși a obținut victorii relevante în mai multe bătălii, are o opoziție mai mult sau mai puțin tăcută. Și extrem de înverșunată. Sunt mulți liberali din vechiul PNL și din vechiul PDL care-i vor capul. Și tare i-ar vrea capul și Klaus Iohannis. Care nu are încredere în Ludovic Orban. Plăcile tectonice se vor mișca violent. Și poate dezordonat. În ciuda faptului că, pentru Ludovic Orban, obținerea unui nou mandat înseamnă susținerea PNL. Iar susținerea înseamnă liniște în PNL. Până la un punct.

Prin urmare, utilizând argumente de logică fomală, ajungem la singura concluzie rezonabilă. Dacă moțiunea de cenzură nu trece, nu trece fiindcă parlamentarii se tem că-și vor pierde mandatele, dacă PNL și USR forțează alegeri anticipate. Iar în acest scenariu, cel care va deconta cel mai scump, probabil cu capul, este Ludovic Orban. Iar cel care a lansat zilele trecute cu insistență scenariul anticipatelor, ca un fel de sabie a lui Damocles, respectiv Rareș Bogdan, va avea numai de câștigat. Printr-un efect de ricoșeu, el ar putea accesa în viitor președinția partidului.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog

Exit mobile version