Cu alte cuvinte, emoțiile noastre sunt un soi de sistem de ghidare, dar nu unul care ne arată adevăruri despre lume, ci adevărul despre felul în care gandim, vorbim sau acționăm noi înșine. Avem aici, aș spune, o teorie interesantă despre natura emoțiilor omenești, mai ales că ele ne dezvăluie în fiecare moment dacă gandim, vorbim sau facem ceea ce ne dorim cu adevărat sau, dimpotrivă, gandim, vorbim și facem ceea ce nu ne dorim.
Una dintre cele mai mari dificultăți ale ființei umane are rădăcini profunde tocmai în ”frica de propriile emoții”, pe de o parte, iar pe de altă parte în impresia că emoțiile noastre sunt un indiciu al ”unui ceva rău” existent undeva, în lume. Este adevărat că lumea nu se dezminte, răul pare să curgă din ea ca un șuvoi nemilos și absurd, nedrept și grav, iar emoțiile negative pe care le simțim în fața acestui peisaj cenușiu al experienței umane par de neanlaturat, ba chiar ne incita la atitudini si comportamente regretabile sau periculoase. Esther și Jerry Hicks vin și ne spun că emoțiile negative nu sunt de neanvins și nici nu ne sunt impuse din afară. Ele sunt un indiciu al felului în care gandim, simțim și acționăm noi înșine.
Asta înseamnă că nu ne poate frange frica, nu ne poate învinge lumea, nu ne poate distruge nimic, dacă noi nu acceptăm aceste variante în mintea noastră. Dacă înțelegem că, în clipa de frică, în clipa de furie, în clipa de disperare, de dezamăgire și de nefericire gandim, simțim sau facem un lucru pe care nu-l dorim, ne gandim greșit la ceea ce vrem în ”situația” fără ieșire și ne acceptăm starea de victimă sau acceptăm starea noastră de călău, că situația este doar o consecință a erorii noastre mentale, dacă acceptăm că putem schimba orice situație, gandind altfel despre ea, atunci întrezărim că existența ne-a dăruit cu adevărat speranță și putere. Existența ne-a dăruit puterea de a ieși din situațiile dramatice cu ajutorul propriei înțelegeri, a puterii de a ne orienta gandurile, vorbele și faptele în direcția lucrurilor pe care le dorim cu adevărat de la viață. Emoțiile noastre negative și chiar situațiile pe care le ”atragem” vorbesc despre obieciul nostru de a gandi că lucrurile rele, nedorite, nefericite ni se pot întampla și noi nu avem nici un control asupra lor.
Ei, bine, fiecare dintre noi poate învăța să testeze această tehnică de ”schimbare” a emoției negative, fiecare poate singur să aibă bunăvoința de a accepta că se poate ca, în mintea proprie să se ascundă cheia transformării vieții, prin transformarea emoției negative în emoție pozitivă și prin focalizarea minții asupra lucrurilor dorite mai mult decat asupra celor nedorite. ”Legea Atracției” spune că noi avem ceea ce gandim, fie ca ne dorim sau nu ne dorim acel ceva. Emoțiile sunt un indiciu lăuntric al direcției corecte a gandurilor noastre, ceea ce ne dăruiește speranța de a le putea schimba, de a nu ne mai înfricoșa de ele, nici de situațiile de viață care par să ne doboare. Cand gandim lucrurile corect, cand gandim ceea ce dorim cu adevărat și dorința noastră este frumoasă, binefăcătoare, emoțiile pozitive ne alintă din noi înșine și ne spun; ”așa da, așa să gandești, e corect și asta va atrage către tine numai lucruri bune și frumoase”! Să încercăm, să devenim responsabili și, mai ales, să ne amintim că emoția negativă nu ne spune un adevăr despre lume, ci unul despre felul în care noi înșine gandim.
Autor: Maria Timuc