Site icon gandeste.org

Eșecul inteligenței pe plaiurile carpatine

Pretutindeni esecul inteligentei bulversează o societate, însă în România mileniului trei el a condus la nasterea unor monstri. Nu suntem singulari în istorie din acest punct de vedere, însă avem performanta de a perpetua în mod consecvent un sistem care să ne tină în genunchi. Naivitatea de a tolera dictaturile si de a îmbrătisa populismul a prins rădăcini adânci, sugerând o “inteligentă toxică“.

Hadamard, un mare matematician, povestea cu umor: “În demonstratiile mele comit aceleași greseli ca si elevii mei. Singurul meu avantaj e că eu îmi dau seama înaintea lor“.

Refuzul sau incapacitatea de a admite greseala tine de o metastază mentală. Este o formă de disfunctie gravă fiindcă blochează una dintre functiile inteligentei, aceea de a cunoaste realitatea. Acest demers nu este un lux, ci o functie vitală. Negarea unor evidente tine deja de patologie.

Cum este posibil ca persoane care par inteligente să aibă erori grave de rationament? Stiintific, acest fapt este demonstrat prin faptul că multi oameni posedă o gândire mecanică care este rodul unui sistem captiv într-o anumită conceptie despre viată.

Reprezintă o realitate faptul că minti ce par ilustre de fapt nu îsi folosesc funcțiile creierului, fiindcă nu pot iesi din mecanismul construit de-a lungul vietii. Avea dreptate Hitler atunci când declara cu emfază: Ce noroc au conducătorii că oamenii nu gândesc. Iar rezultatele s-au văzut: atitudini eronate, valori false, actiuni stupide. Cel putin, le-am identificat prin intermediul istoriei. Fără a ne gândi că vom avea peste ani privilegiul de a le resimti pe propria noastră piele.

Lupta pentru subjugarea și controlarea lumii întregi s-a purtat întotdeauna la nivelul ideilor. Este suficient ca o anumită idee să fie transmis de oameni care posedă tehnica manipulării pentru ca altii care nu gândesc să le preia ca si cum le-ar fi creat ei însisi. Incapabili de a reflecta asupra continutului ideatic, se aliniază în spiritul de turmă fără a concepe că ar putea exista si alte alternative.

În consecintă, gresim în mod sistematic de ani de zile fără să ne asumăm greseala. Și fără să ne-o reparăm. Pur si simplu, declaratia recentă a lui Andrei Plesu ne dezvăluie o realitate traumatizantă: “La capitolul presedinti nu prea am avut noroc“. Poate fiindcă si norocul acesta este un rod al unei inteligente pe care nu am demonstrat că o avem!

Iar acum iesim în stradă. Și poate că cei mai vocali sunt cei care s-au simtit trădati! Fiindcă nu au gândit atunci când au avut posibilitatea să o facă. Iar acum “divortul“ fată de ceea ce au ales este un semn de ipocrizie! Fiind tot o manifestare a unei lipse de inteligente…

prof. Lehaci Florentin
sursa: proatitudine.ro

Exit mobile version