Site icon gandeste.org

Dupa criza vor veni scumpirile

Analisti si oficiali de diferite ranguri sunt de acord in a spune ca iesirea din criza mondiala nu aduce numai vesti bune. Odata cu revenirea economiei mondiale “pe crestere”, se va scumpi si petrolul. La sfarsitul saptamanii trecute, de altfel, pretul petrolului a depasit pragul de 70 de dolari pe baril (ajungand la 70,32 dolari/baril), maximul ultimelor sapte luni. Cresterea pretului a fost o urmare a anuntului privind somajul in SUA, mai redus fata de asteptarile analistilor, ceea ce pare un semnal ca SUA incep sa iasa din criza. Cum SUA sunt “motorul” economiei mondiale, odata cu America, toata lumea va depasi impasul economic. Reamintim, la mijlocul anului trecut, pretul petrolului a ajuns aproape de 150 dolari/baril, pentru ca la sfarsitul anului 2008 sa coboare pana aproape de 30 dolari/baril (evident, din cauza crizei mondiale). Pe de alta parte, odata cu scumpirea titeiului se vor scumpi si carburantii. Iar o noua majorare a preturilor la benzina si motorina se va reflecta si in inflatie care, desigur, va creste, antrenand si ceilalti indicatori macroeconomici.

Pretul titeiului ar putea sa creasca semnificativ dupa ce economia isi va reveni si, pentru a evita aceasta situatie, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile petroliere, a declarat, recent, directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky. Oficialul a avertizat, insa, ca reducerea semnificativa a investitiilor poate pregati terenul pentru o crestere brusca a cotatiilor. De altfel, si ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, spunea, cu putin timp in urma, ca pretul barilului de titei ar putea depasi in doi-trei ani cotatia record de aproape 150 de dolari atinsa in iulie 2008, daca nu sunt realizate investitii in cresterea capacitatii de productie. Pretul scazut este cauzat de declinul economiei mondiale si nu este un indicator al evolutiei in viitor, a adaugat el. “Daca altii nu vor investi similar (Arabiei Saudite – n.r.) in proiecte noi de sporire a capacitatii, am putea asista in urmatorii doi-trei ani la o alta crestere de pret asemanatoare, sau mai mare, comparativ cu cea din 2008”, a spus al-Naimi.

Pretul scazut al petrolului si cererea redusa au descurajat investitiile in proiecte energetice, care presupun costuri mari de dezvoltare si acces dificil la credite, a precizat oficialul saudit.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, criza economica va reduce investitiile in explorare si productie din sectorul petrolului si gazelor naturale cu 21%, aproape 100 de miliarde de dolari, in 2009. Rusii cauta investitori Si Rusia, cel mai mare furnizor de energie la nivel mondial, a avertizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul petrolului ar putea urca la 150 de dolari pe baril, daca recesiunea economica va continua sa duca la scaderea investitiilor pro­ducatorilor in extinderea capacitatii de productie. Vicepremierul Igor Secin a aratat si ca productia Rusiei ar putea fi afectata, daca nu va scadea costul creditelor pentru gigantii sai energetici si a cerut diversificarea tran­zactiilor cu petrol, fata de dolar. “Daca investitiile de capital nu se vor redresa, atunci es­timarile ministrului saudit al Petrolului, conform carora cotatia petrolului va urca la 150 de dolari pe baril in doi, trei ani, ar putea deveni realitate”, a afirmat vicepremierul rus. Secin, unul dintre cei mai reputati consilieri ai pre­mierului Putin, a adaugat ca Rusia are nevoie de un pret al petrolului de cel putin 75 de dolari pe baril. Ca urmare a pretului ridicat al petrolului, Rusia a inregistrat in timpul mandatului prezidential al lui Putin, din perioada 2000-2008, cea mai lunga perioada de crestere economica. Succesorul lui Putin la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat, insa, ca dependenta Rusiei de vanzarile de petrol si gaze trebuie sa inceteze, iar economia trebuie diversificata.

Gabi MOROIANU

sursa: ziua.net

Exit mobile version