“Ne-am asteptat ca, prin privatizarea companiilor de distributie, calitatea serviciilor sa creasca, dar nu este asa, cele mai multe reclamatii le avem in ceea ce priveste companiile private. Este vorba de calitatea investitiilor si de relatia cu clientii. Este timpul ca aceste companii sa se alinieze la standardele europene si in ceea ce priveste piata din Romania, trebuie ca aceste companii sa-si revizuiasca politica de distributie a energiei in Romania”, a spus Nita.
El a amintit ca Electrica a dat in judecata cele trei companii private la Curtea de la Paris, pentru neindeplinirea obligatiilor din contractele de privatizare, care vor trebui sa plateasca sume foarte mari din cauza aceasta.
Intrebat daca exista riscul ca aceste companii de distributie sa fie nationalizate, asa cum s-a intamplat in Ungaria, el a raspuns: ‘intotdeauna exista riscuri’.
“Intelegem ca exportam profiturile si internalizam cheltuielile, dar acest lucru nu trebuie facut in detrimentul consumatorului, fie el casnic sau industrial”, a completat Nita, citat de Agerpres.
Intrebat cine va lua masuri impotriva acestor abuzuri, ministrul a adaugat: “ANRE trebuie sa faca controalele in ceea ce priveste investitiile, dar si noi (Departamentul pentru Energie—n.r.). Desi atributiile noastre nu sunt foarte clare, nu putem sta cu mainile incrucisate”.
Enel a achizitionat fostele filiale de distributie a energiei Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, CEZ detine distributia de energie din Oltenia, iar E.ON—distributia din Moldova.
Sursa: Daily Business