Site icon gandeste.org

Disparitia Seniorului si caderea elitelor in mocirla

Cum sa nu ramai descumpanit, cand vezi ca dregatorii te-au abandonat in mijlocul drumului si isi vad de ale lor? Ca sa nu se observe, fac mare caz de grija fata de popor, in timp ce puterea, averea si fala le sporesc exponential, odata cu saracirea populatiei. Dar, cand ajunge cutitul la os, ura si rabufnirile multimilor au deplina justificare.

Istoricii moralisti sustin ca esuarea marilor constructii administrativ-politice ale lumii e consecinta decaderii morale si a indepartarii elitelor autentice de popor. Retragerea lor din prim-planul vietii social-politice lasa loc impostorilor. Fara invatatura si modele, nicio societate nu poate progresa. Filosofii materialisti considera ca intrarea in mocirla imoralitatii are in principal cauze obiective, economice. Asertiunile sunt complementare. E nevoie de demonstratie.

Tinuta morala ne-a reintregit patria

Cat timp curatenia morala si virtutile barbatesti i-au pazit pe conducatorii anticei Rome sa cada in pacat, imperiul si-a intins granitele, iar viata economica, bunastarea si cultura atrageau popoarele barbare ca un magnet.

Cand capeteniile si-au desfranat poftele de marire, avere si destrabalare, Roma si-a pierdut puterea, iar popoarele s-au rasculat pentru libertate, barbarii insusindu-si si ei mare parte a teritoriului si a bogatiilor.

La fel au disparut mii de popoare si civilizatii, unele tinute cu sabia, tancul si kalasnikovul. Lectia aceasta o putem urmari pe pielea proprie in Romania: cata vreme austeritatea morala, adevarul si spiritul de dreptate pentru semeni le-au calauzit activitatea, fruntasii romani au realizat tot ce si-au propus, inclusiv reintregirea patriei.

Cum si-au facut loc desconsiderarea virtutilor stramosesti, degringolada morala, tradarea si jecmanirea aproapelui, cum s-a pierdut toata agoniseala de pana atunci.

Tentatia mocirlei

Dupa decembrie ’89, am avut exemplul taranistilor: cat au planat asupra lor inaltimea morala si intelepciunea Seniorului Coposu, au fost intr-un gand si-o fapta, ca, dupa disparitia acestuia, acum 16 ani, partidul sa ajunga la mana unor veleitari oportunisti, neinstare macar de o pomenire crestineasca la 11 noiembrie.

“Pierit-au rusinea in Tara Romaneasca?”

Fara voci critice si cenzori morali, actualii diriguitori ne-au aratat de ce sunt in stare, calcand in picioarele idealurile tinerilor din revolutie: rand pe rand, importanti lideri sunt acuzati de mita, furt, inselaciune, iar incompetenta si abuzurile ne tin de trei ani in criza si recesiune.

Fiindca duc dorul laudatorilor, s-a reinnodat obiceiul vetustelor omagii: se preamaresc unii pe altii prin emisiuni TV, jurnale si carti cu autori care nu stiu bine romaneste.

Pe vremea dlui Coposu, idealuri ca democratie, libertati, stat de drept, separatia efectiva a celor trei puteri, dreptul la opinie si viata decenta, educatie si cercetare de nivel european etc. erau tratate ca principii sine qua non. Azi nu ne mai amintim mitingurile si pancartele primilor ani de libertate:  “Vom muri si vom fi liberi!”

Sociologul V. Dancu pune involutia pe seama narcisismului de care ar suferi mai toti politicienii, dar diagnosticul e mai degraba o mangaiere pe crestet. Adevarul nu trebuie ocolit: sunt egoisti, mercantili, iar austerii intelepti, anticii cenzori de moravuri au fost alungati din cetate. Qed.

Petru Tomegea
sursa: ziare.com

Exit mobile version