Site icon gandeste.org

Dinescu, Pleșu și Germina Nagâț, invocați de generalul Rogojan ca fiind agenți externi

Generalul Aurel Rogojan susține, în cartea sa “Factorul Intern. România în spirala conspirațiilor” că Mircea Dinescu, Andrei Pleșu, foști membri ai Consiliului Național pentru Studiera Arhivelor Securității (CNSAS), și Germina Nagâț, directorul de investigații al CNSAS, sunt informatori ai serviciilor secrete externe. Generalul mai scrie că cei trei au sustras și vândut documente secrete.

“Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a declarat la o masã rotundă organizată de PNȚCD că SRI îi acuză pe unii membri ai Colegiului CNSAS că aduc atingere siguranței naționale. Acuzațiile ar fi fost aduse cu prilejul audierii conducerii SRI de către comisia de anchetă, atunci când directorul serviciului, Alexandru Radu Timofte, referindu-se la cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, ar fi afirmat : « Sunt acolo cinci cu care ne înțelegem. Însă printre ceilalți șase sunt unii nesiguri. Avem date despre ei. » Dinescu a recunoscut că nu poate reproduce exact ce a spus directorul SRI, dar că, pe de o parte, Timofte ar fi apreciat calitatea de oameni serioși, patrioți a unor membri ai Colegiului, iar pe de altă parte, s-ar fi arătat îngrijorat de câțiva « nesiguri », oameni asupra cărora planau îndoieli. Am putea completa că unii dintre beneficiarii studierii arhivelor Securității chiar au fost prinși cu « ocaua mare » (serviete, valijoare cu documente xerocopiate) pe la porți străine, neprevăzute de legea deconspirării poliției politice”, a scris generalul Aurel Rogojan în cartea sa.

Generalul a subliniat faptul că Mircea Dinescu și Germina Nagâț au format un “cuplu de agenți”, dar și faptul că Mircea Dinescu a efectuat o vizită în Crimeea, vizită care nu se regăsești în documentele CNSAS, însă despre care Traian Băsescu a luat la cunoștință.

“(…) Probabil din rațiuni de protecție, comanditarii externi au mai redus presiunea solicitărilor asupra acestui cuplu de agenți, activând un altul : Mircea Dinescu-Germina Nagâț. Nagâț este șefa « investigațiilor » CNSAS, recomandată în  această slujbă  de  legăturile  din  Iați  (un  nod  al  rețelei Budapesta-Moscova) și de pedigree, tatăl ei fiind fostul colonel de Securitate Nicolae Chiroiu (nume conspirativ : Ivașcu), transferat la Miliție după trădarea lui Pacepa, în 1978.

În ce-l privește pe « poetul-portofel », un serviciu secret român a documentat faptul că, pe lângã relațiile sale de familie cunoscute, cu o soacră agent URSS, i s-a asigurat și o excursie « instructivă » în Crimeea, via țările baltice, cu puțin timp înainte de momentul loviturii din decembrie 1989. Din păcate pentru adevăr, aceastã informație nu apare în dosarele  CNSAS,  dar  este  cunoscutã  de  președintele  României,  Traian

Băsescu. Să fie informația într-un dosar de interes actual pentru securitatea națională?!

Potrivit surselor noastre din interiorul CNSAS, Germina Nagăț este foarte activă în realizarea tematicii de cercetare informativă secretă solicitată  de  aceleași  servicii  care  l-au  « brichisit »  și  pe  fostul  secretar  al Organizației  Uniunii  Tineretului  Comunist  din  Uniunea  Scriitorilor  și absolvent  al  Facultății  de  ziaristică  de  la  Academia  de  științe  Social-Politice « Ștefan Gheorghiu » de pe lângă CC al PCR. Surse din CNSAS spun că serviciile străine respective i-ar fi plasat Germinei Nagăț și o subordonată  mai  specială,  soția  unui  cadru  de  nădejde  al  « antenei »  din România, care să vegheze contrainformativ asupra corectitudinii șefului Direcției  Investigații  din  CNSAS  în  relaþia  de  colaborare  secretă. Respectiva doamnă este și agent-curier”, se mai arată în cartea “Factorul Intern. România în spirala conspirațiilor”.

Documentul mai prezintă și declarațiile jurnalistului Victor Roncea, care afirmă că Mircea Dinescu și Andrei Pleșu nu ar trebui să facă parte din consiliul CNSAS, acuzându-l pe Mircea Dinescu de legături cu KGB.

„Poetul Cezar Ivănescu, în cartea “Pentru Marin Preda”, l-a acuzat pe Mircea Dinescu de implicare în moartea marelui prozator Marin Preda (Pentru Marin Preda, Editura Timpul, Iași, 1996 ; înregistrare video-document din Arhiva TVR2, emisiunea « Cu cărțile pe față », Cezar Ivănescu în dialog cu Cătălin Țârlea, 1997). « Victor  Roncea,  coordonator  al  campaniei  „Voci  curate“  de  la Civic Media, a declarat că un membru de frunte al Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, reprezintă interese străine, fiind documentat de unitatea anti-KGB a Securității. Potrivit informațiilor dezvăluite de Roncea, există mărturii ale unor foști ofițeri ai UM 0110 privind legăturile lui Mircea Dinescu cu KGB, nu numai prin soacra acestuia, Ludmila Loghinovskaia. Astfel, în 1989, acesta a urmat un traseu complicat prin țările baltice, pentru a ajunge ulterior în Crimeea, unde a primit instrucțiuni precise privind rolul său în lovitura de stat pregătită de sovietici, cunoscută generic sub numele de „Revoluția“ din decembrie 1989. Informațiile respective se află și în arhivele CIA ». Afirmațiile au fost făcute în emisiunea « Nașul » de la B1 TV, din 4.11.2008 – moderator : Radu Moraru, invitați : Victor Roncea și Mihai Răzvan Vintilescu.

Un extras din aceeași emisiune: «Victor Roncea: Aș putea să fac câteva mici dezvăluiri. În anii pe care i-am petrecut cercetând aceste dosare, am avut șansa să vorbesc și cu foarte mulți ofițeri de Securitate, care după aceea, unii dintre ei, și-au continuat activitatea în SRI sau SIE. Din aceste motive ei nu au putut face dezvăluiri, care însă se află în dosarele de la CNSAS. CNSAS este o problemă în sine și am spus-o de la bun început. Însuși CNSAS a încălcat legea prin prima sa formulă, când au făcut parte din acest colegiu persoane care au făcut înainte parte din Partidul Comunist. Or, Legea Ticu nu permitea asta.

Radu Moraru: Dar, de exemplu, Cezar Ivănescu pe acest scaun a fost acuzat și a și murit la scurt timp după.

Victor Roncea: Da, exact. Mircea Dinescu a fost activist al UTC. Andrei Pleșu a fost membru al PCR. Aceste persoane nu aveau ce căuta în CNSAS. »”, se mai arată în cartea scrisă de generalul Aurel Rogojan.

Sursa: Realitatea.net

Exit mobile version