Site icon gandeste.org

Dimensiunea geopolitică a cazului ”Caracal” – Dinamitarea relației dintre SUA și România pe axa Germania – Rusia

Vineri, 26 iulie, opinia publică află despre uciderea unei tinere din Caracal de către un criminal în serie. Subiectul capătă imediat amploare, dând naștere la o serie de speculații legate de felul în care au acționat instituțiile statului în acest caz.



După explozia mediatică a cazului ”Caracal”, în social media și mai apoi în media au apărut mai multe referințe la o posibilă legătură între soldații americani cantonați în baza de la Deveselu și o rețea de trafic de persoane din care ar face parte și Dincă – posibilul criminal.

Speculațiile au fost legate de un caz din 2012, nesoluționat, în care DIICOT începuse o anchetă. DIICOT a dezmințit oficial informația publicată vineri pe surse de publicația ”Gazeta Nouă” din Olt, potrivit căreia Gheorghe Dincă ar fi fost cercetat într-un dosar pentru că oferea fete militarilor americani din Deveselu.

Este de notorietate că Federația Rusă se folosește de scandaluri ce pot scinda populația unui stat pentru a-și promova agenda externă. Cazul ”Lisa” este de notorietate, povești asemănătoare fiind folosite și în Germania și în statele baltice.

Prin acest gen de speculații întreținute în special în social media se încearcă creșterea sentimentului anti-american în România. Campania este evidentă iar așa numiții influenceri sau jurnaliști care propagă această informație au toți legături mai mult sau mai puțin vizibile cu agenți de influență din Germania și \sau Rusia.

Factorul extern în ”cazul Caracal”

Apropierea Germaniei de Rusia este evidentă de ceva timp, dar odată cu venirea lui Trump la Casa Albă relațiile dintre Berlin și Moscova au devenit mult mai strânse. În România, acest parteneriat se vede mult mai clar. Serviciul secret german acționează foarte puternic în România, iar în media și social media folosește rețeaua creată anterior de Rusia.

Prin folosirea cazului Caracal, Rusia și Germania doresc subminarea agendei externe americane în Europa de Est mai ales în contextul alegerilor prezidențiale americane. Schimbarea ambasadorului american de la București vine din start cu această problemă. Zuckerman, omul lui Trump care va veni la București va trebui să dezamorseze acest fakenews creat atât de abil în jurul bazei de la Deveselu. Orice atac la adresa lui Zuckerman se va transmite rapid la Trump, aflat în plină campanie prezidențială.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version