Site icon gandeste.org

Dilema liderilor din UE: salvam bancile sau tarile?

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, presedintele Fondului Monetar International, Christine Lagarde si cancelarul german, Angela Merkel au o mare dilema, in acest moment. Ce trebuie sa salveze: bancile sau tarile?
Cum ar trebui zona euro sa salveze criza valutara? Capitalele europene se pregatesc sa injecteze capital proaspat in banci, in contextul in care cativa economisti sustin ca salvarea sectorului financiar ar fi mai ieftina decat refacerea unor tari intregi, precizeaza Der Spigel.
Totusi, se ridica o intrebare. Cat de multa rabdare ar trebui sa mai aiba zona euro vizavi de Grecia?
Un numar din ce in ce mai mare de politicieni si experti economici critica pachetele de salvare acordate statului elen, deja supraindatorat, si cer ca Grecia sa fie lasata sa intre in faliment.

Parisul si Berlinul inca nu reactioneaza, dar pe de alta parte, se pregatesc de eventualitatea in care Grecia ar intra in default.

Ministrii de finante din zona euro au discutat planul pentru a furniza capital de stat pentru bancile mari din Europa. Banca Centrala Europeana (BCE) a promis sume semnificative de bani pentru a veni in ajutorul institutiilor financiare.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a avertizat guvernele europene sa se asigure ca bancile lor sunt suficient de bine capitalizate.

In Germania, cancelarul Angela Merkel a reiterat ca isi mentine pozitia si a anuntat ca sustine un plan de salvare pentru banci. Daca institutiile bancare au nevoie urgenta de bani, statele europene nu ar trebui sa intarzie in acordarea de ajutor financiar. In opinia cancelarului german, acestia ar fi “bani investiti inteligent”.

In spatele numeroaselor anunturi programate saptamana aceasta, investitorii continua sa ramana ingrijorati. Acestia se tem, mai ales, ca criza datoriilor europene s-ar putea extinde si ca ar putea afecta, foarte curand, bancile. Multe dintre acestea avand chiar obligatiuni si chiar titluri de stat spaniole si italienesti.

Multe banci nu ar putea sa reziste la intrarea in faliment a unui stat din zona euro.

Acestea ar fi obligate sa piarda miliarde, iar unele dintre ele ar putea sa fie confruntate, la randul lor, cu falimentul. Increderea a scazut atat de mult incat, in ultimele luni, imprumuturile interbancare au fost stopate, creand astfel o situatie care nu a mai fost intalnita in Europa inca din 2008, de la colapsul Lehman Brothers.

Ce consecinte ar putea avea falimentul controlat al Greciei

Exista tot mai multe persoane care incep sa creada ca falimentul controlat al statului elen ar fi cea mai buna solutie, avand in vedere faptul ca riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata este din ce in ce mai ridicat.

In cadrul zonei euro, liderii Slovaciei sunt cei mai mari sustinatori ai acestei solutii, dar exista si unii sustinatori in cadrul guvernului german, mai exact un grup condus de Philipp Rösler, presedintele partidului democratic liber. Numarul celor care sustin aceasta solutie creste si in randul economistilor.

Thomas Straubhaar, directorul Institutului International de Economie de la Hamburg, de exemplu, a declarat ca este nevoie sa fie creat un sistem care sa permita statelor din zona euro sa treaca peste faliment. Problema este insa ca, pana acum, nimeni nu a fost capabil sa spuna cum se va desfasura, mai exact, o procedura de faliment controlat.

Articol de Alexandra Grigore

Sursa: bloombiz.ro

Exit mobile version