Site icon gandeste.org

Dependenţa de tehnologie în era digitală: Progres sau sclavie globală?

Oriunde te uiţi vezi oameni captivaţi de dispozitivele lor de înaltă tehnologie: în timp ce se află la volan, când sunt la plimbare, la cumpărături, la o întâlnire cu prietenii, la restaurant, atunci când aşteaptă la cabinetul doctorului, la toaletă, peste tot. Deşi sunt conectaţi din punct de vedere electronic, oamenii sunt neatenţi şi deconectaţi de realitatea fizică, relatează Joel S. Hirschhorn pentru Globalresearch.ca.

Oamenii au fost constant manipulaţi să devină dependenţi de tehnologie. Tehnologia este opiul maselor.

Acest lucru degenerează într-o sclavie faţă de tehnologie. Ma refer la o pierdere a libertăţii personale şi a independenţei, din cauza consumului necontrolat a mai multor tipuri de dispozitive care ne mănâncă timp şi bani. Majoritatea oamenilor nu îşi folosesc capacităţile mentale critice şi independente pentru a se întreba dacăutilizarea continuă a acestor produse tehnologice, care sunt promovate mai agresiv decât orice altceva, chiar le îmbunătăţeşte viaţa.

Eu unul, spune Hirschhorn, am reuşit cu succes să limitez foarte mult utilizarea inovaţiilor tehnologice, să rămân cât mai deconectat de dispozitivele electronice şi să îmi maximizez independenţa şi confidenţialitatea. Nu am un smartphone, nu folosesc reţelele sociale, nu am niciun produs Apple, cum ar fi iPod, iPad sau alte produse similare. Nu am folosit niciodată Twitter sau Facebook, şi nu am trimis niciodată un SMS. În schimb, folosesc în mod raţional Internetul cu ajutorul unui laptop vechi.Pentru mine, email-ul este foarte bun şi mai mult decât suficient. Foarte rar folosesc un telefon mobil vechi, de obicei în situaţii de urgenţă.

Aşadar, ce am câştigat? Timp, confidenţialitate (intimitate) şi faptul că nu sunt obsedat să fiu în permanenţă în contact, disponibil şi informat despre ceilalţi. Puteţi să îmi spuneţi că sunt de modă veche, dar simt că am mult mai mult control asupra vieţii mele decât majoritatea persoanelor pe care le văd folosindu-şi constant dispozitivele moderne. Aceştia şi-au pierdut libertatea şi nu par să fie foarte afectaţi de acest lucru.

Atunci când îmi fac plimbarea zilnică nu am niciun dispozitiv deschis, nicio dorinţă de a comunica sau de a asculta muzică. Vreau să trăiesc momentul, să simt lumea din jurul meu, într-un mod nefiltrat şi neîntrerupt de vreun tip de tehnologie.

Nu sunt dependent de progresele tehnologice, nu sunt legat de dispozitivele care se îmbunătăţesc în mod constant, nu sunt curios în legătură cu următoarea generaţie de produse foarte scumpe, dar inutile, nu sunt în permanenţă online. Nu am niciun fel de aplicaţii sau jocuri.

Cei care cred că interacţiunile cu oamenii, prin intermediul dispozitivelor tehnologice, sunt un lucru real, şi-au pierdut minţile. Tehnologia distorsionează şi limitează interacţiunile social-umane. Mai grav este faptul că oamenii şi-au pierdut abilitatea şi talentul de a purta o conversaţie faţă în faţă.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au descoperit că jumătate dintre participanţii la studiu îşi verifică email-ul o dată pe oră, în timp ce unii fac acest lucru de 30-40 de ori pe oră.  Un studiu AOL a dezvăluit că 59% dintre utilizatorii de agende electronice îşi verifică mesajele de fiecare dată când primesc un email, iar 83% fac acest lucru cel puţin o dată pe zi atunci când se află în vacanţă.

Un sondaj realizat în 2010 a descoperit că 61% dintre persoanele participante la studiu (procent care este mai mare în rândul persoanelor tinere) sunt dependente de Internet. O altă analiză a identificat faptul că “dependent” este cuvântul folosit cel mai des de oameni pentru a descrie relaţia pe care o au cu tehnologia. O altă cercetare în acest domeniu a descoperit că oamenii au rezistat mai greu la farmecul reţelelor sociale, decât la sex, somn, ţigări şi alcool.

Un studiu recent realizat de Centrul de Cercetare Pew a identificat faptul că 44% dintre proprietarii de telefoane mobile dorm cu dispozitivul asezat lângă pat. Mai rău, 67% dintre aceştia au experimentat “apeluri fantomă”, verificându-şi telefonul chiar şi atunci când acesta nu a sunat şi nici nu a vibrat.

Există şi ceva veşti bune: procentul proprietarilor de telefoane mobile care au spus că“ar putea trăi fără aceste dispozitive” a crescut de la 29% în 2006, până la 37%.

Principalul obiectiv al companiilor tehnologice este acela de a te determina să cheltui mai mulţi bani şi să petreci mai mult timp cu produsele lor, nu să îţi îmbunătăţească calitatea vieţii. Aceste corporaţii au creat cu succes o boală culturală care a devenit virală. Consumatorii renunţă de bunăvoie la libertatea, la banii şi la timpul lor pentru a obţine ce? Pentru a părea modern şi sofisticat? Pentru a nu rata ultimele informaţii? Pentru a sta conectat în permanenţă? Eu pur şi simplu nu pot să înţeleg acest concept.

Eu văd oamenii ca şi cum ar fi prinşi într-o relaţie patologică cu tehnologia, care le fură tot mai mult timp şi în care aceştia slujesc tehnologia mai mult decât îi slujeşte tehnologia pe ei. Această situaţie poate fi privită ca o sclavie faţă de tehnologie.

Richard Fernandez, un antrenor executiv la Google, a conştientizat faptul că “putem fi copleşiţi de tehnologiile noastre”. Bun venit într-o viaţă virtuală. Pentru a distruge această iluzie digitală măreaţă, trebuie să luăm în considerare modul în care, în trecut, vieţile noastre erau minunate fără toate aceste însemne tehnologice, care sunt promovate continuu şi peste tot.

Ce înseamnă o utilizare sănătoasă a dispozitivelor tehnologice? Aceasta este întrebarea esenţială. Cine îmi conduce viaţa? Aceasta este întrebarea la care oamenii trebuie să răspundă, dacă vor să aibă vreo şansă în ceea ce priveşte distrugerea acestei iluzii privind gradul lor de utilizare a tehnologiei. Atunci când oamenii pot trăi fericiţi fără a folosi atât de multă tehnologie într-o zi sau într-o săptămână, se poate spune că aceştia încep să îşi recapete controlul asupra vieţii şi libertatea personală, devenind astfel stăpânii tehnologiei.

Descoperă lucrurile de care te poţi bucura în această viaţă fără a fi nevoie de tehnologie. Mae West a rostit următoarea zicală: “prea mult dintr-un lucru bun este ceva minunat”. Este momentul să realizezi faptul că aceste cuvinte nu se potrivesc şi în cazul tehnologiei.

Iar în ceea ce priveşte globalizarea sclaviei faţă de tehnologie: este acest progres mondial lucrul cel mai bun care se poate întâmpla pentru umanitate? Eu cred că a venit momentul pentru o dietă digitală globală.

Sursa : financiarul.ro

Exit mobile version