Site icon gandeste.org

Demers pentru sinceritate: O SCRISOARE deschisă adresată tuturor candidaţilor la ALEGERILE parlamentare

Ȋntr-o încercare de a creea un dialog între societatea civilă şi clasa politică românească înainte de momentul alegerilor parlamentare din 9 decembrie, două absolvente ale Facultăţii de Ştiinţe Politice, reprezentante ale societăţii civile, adresează o scrisoare tuturor candidaţilor la parlamentarele din acest an. Demersul se doreşte a fi un exerciţiu de răspundere politică şi de asumare a unei realităţi care ne va afecta în următorii patru ani. Autorii scrisorii reamintesc că votul, ca instrument de exercitare a voinţei şi a drepturilor cetăţeneşti în raport cu clasa politică reprezintă exprimarea conştientă şi asumată a unei îndatoriri civice, ca şi garant al democraţiei şi libertăţii omului. Totodată, este subliniat faptul că „Demersul pentru sinceritate” este realizat inclusiv pentru actualii parlamentari, care, cel puţin o parte din ei, vor primi această scrisoare, la fel de importantă atât pentru cei care au fost, cât şi pentru cei care „vor veni”.

SCRISOARE –
DEMERS PENTRU SINCERITATE

Stimată candidată/ Stimate candidat,

Acest an, atât la nivel național, dar și internațional, este un an cu o încărcătură majoră, nu numai de natură economică, dar și de ordin politic.

Destinele lumii se află acum la una din cele mai importante răscruci ale mileniului pe care îl traversăm. Schimbarea s-a facut în peste 99% din politica mondială, aducând o nouă viziune a OMULUI ca CETĂȚEAN al țărilor din care provine, dar și ca factor de decizie socio-politică și economică.

OMUL, ca CETĂȚEAN al unei națiuni, este oglinda prin care se reflectă condiția societăților din toate punctele de vedere și la toate nivelele, pornind de la condiția lui civică și terminând cu cea politică. Această condiție se traduce, apoi, în voința pe care o exprimă un popor prinVOT.

România, ca parte a Europei, dar și ca partener al lumii, nu face excepție de la acest reviriment. Cei 23 de ani de experiență politică democratică și-au pus amprenta (sau, cel puțin, ar fi trebuit să o facă) asupra trendului în care ne încadrăm la nivel politic.

OMUL POLITIC reprezintă un element esențial al mecanismului statal. În România, acesta este perceput, adesea, (și din nefericire!) ca un fenomen izolat, ca un spectacol uman care se detașează nefiresc de societatea civilă.

Aceasta este problema esențială care apare în clivajul dintre clasa politică și societatea civilă în procesul electoral.

De aceea, ne permitem să vă adresăm această scrisoare, dumneavoastră, cei care sunteți forța decizională, imaginea și viitorul României.

O facem în calitate de CETĂȚENI, de parte a societății civile românești, dar și de oameni care au urmat o pregătire în domeniul politic.

Dorim să se înțeleagă dintr-un început că acest demers este chintesența tuturor acelora care formează acest popor și opinia publică, cea care determină, într-un final, investitura dumneavoastră ca viitori parlamentari.

Prin urmare, vă rugăm să acordați atenția și timpul dumneavoastră acestui “DEMERS PENTRU SINCERITATE” și să ne răspundeți unor întrebări. Facem mențiunea că demersul nostru a fost făcut public prin intermediul unui comunicat de presă și, într-un interval de o săptămână, așteptăm răspunsurile dumneavoastră punctuale, care vor fi făcute cunoscute publicului printr-un ACT DE TRANSPARENȚĂ absolut necesar oricărui STAT DEMOCRATIC. La fel de publice vor fi și numele acelora care, deși au primit scrisoarea noastră, nu au considerat acest exercițiu democratic demn de atenție.

Ținem să subliniem că „Demersul pentru sinceritate” este făcut inclusiv pentru actualii parlamentari, care, cel puțin o mare parte din ei, vor primi această scrisoare, la fel de importantă, atât pentru cei care „au fost”, cât și pentru cei care „vor veni”.

  1. De ce doriți să fiți, pentru următorii patru ani, reprezentant al Forului Legislativ al României?
  2. Ce reprezintă, pentru dumneavoastră, Parlamentul României?
  3. Care este, după opinia dumneavoastră, diferența între o persoană cu drept de vot și una fără acest drept?
  4. Ce reprezintă statul de drept și statul democratic?
  5. Cum puteți carcateriza campaniile electorale din România?
  6. Considerați că în România există doctrine politice? Vă rugăm să vă argumentați răspunsul.
  7. Care credeți că este ponderea contribuției partidului politic în câștigarea alegerilor? Vă rugăm să ne răspundeți, fără a ne transmite punctajele primite de la partidele ai căror membri sunteți.
  8. Considerați că, în România, demersul parlamentar, în raport cu Guvernul și Președinția, este făcut în mod corect, respectând normele constituționale și atributele parlamentare? Vă rugăm să vă argumentați răspunsul.
  9. Care este gradul dumneavoastră de interes REAL și cum se manifestă acesta PRACTIC față de electorat și față de cetățean în general? Vă rugăm să nu ne prezentați aici discursuri de campanie!

10. Considerați că dumneavoastră, ca și candidat și ca om politic, din perspectiva definiției acestuia, aveți pregătirea și profilul necesare pentru a fi parlamentar? Vă rugăm să vă argumentați răspunsul și să nu ne prezentați discursuri de campanie!

INSISTĂM să nu ne oferiți răspunsuri luate din cărți, nici cele pe care le prezentați în viitoarea campanie, nici create de către consilierii dumneavoastră. Dacă nu noi, suntem sigure că românii cărora acestea le vor fi prezentate vor putea face diferența.

Această scrisoare va fi trimisă tuturor candidaților la alegerile parlamentare, în măsura în care avem date publice, cât și partidelor politice din România.

IMPORTANT!

Având în vedere că partidele sau alianțele politice nu au făcut publică o listă completă a candidaților proprii și, mai ales, că, paradoxal, într-o eră a comunicării, pentru unii nu există adrese de mail publice, partidele politice creând un zid real între ele și electorat, nepunând la dispoziție canale de comunicare viabilă, FACEM APEL la toți candidații și partidele politice să transmită pe adresa de mail demerspentrusinceritate@gmail.com datele de contact în așa fel încât să le parvină personal scrisoarea, ci nu numai prin intermediul presei.

Vă mulțumim.

Marina Ene,

Simona Stan,

Cetățeni români, reprezentanți ai societății civile, absolvente ale Facultății de Știinte Politice- Universitatea București

Exit mobile version